סגור
מימין אביב וולף ניר לוינגר
מייסד רימילק והמנכ"ל אביב וולף ומנכ"ל החברה המרכזית ניר לוינגר. ממתינים לרגולטור הישראלי (צילומים: אייל טואג ראובן קסטרו)

בלעדי
ג'נרל מילס תייצר גבינה טבעונית של רימילק

ענקית המזון האמריקאית החלה לשווק בסופרים בארצות הברית גבינות שמנת מבוססות על החלבון של סטארט־אפ הפודטק הישראלי, אשר אינו מכיל רכיבים מן החי

מתחת לרדאר: מוצר ראשון של סטארט־אפ הפודטק הישראלי רימילק נכנס למדפי הסופרים בארה״ב. לפי מידע שהגיע לידי ״כלכליסט״, ענקית המזון האמריקאית ג׳נרל מילס — אחת מחברות המזון הגדולות בעולם, המייצרת ומשווקת מותגים כמו יופלה, צ'יריוס, פילסברי והאגן דאז, החלה לשווק גבינת שמנת טבעונית לגמרי עם החלבון של רימילק. חלבוני החברה זהים לאלו המיוצרים על ידי פרות במשק החי, אך ללא שימוש בבעלי חיים וללא רכיבים מן החי.

רימילק מייצרת חלבוני חלוני חלב בטכנולוגיית התססה חדשנית, כשהיא מחקה בצורה מלאה את חלבוני הפרה בין כתלי המעבדה. הדי.אן.איי של חלבוני הפרה מועתק לשמרים המותססים ללא שימוש בבעלי חיים או רכיבים מן החי. בניגוד לחברות המציבות בפרונט מוצר אחד, רימילק מייצרת חומרי גלם לתעשייה, במטרה לשלב את החלבון שלה במוצרים רבים ומגוונים — גבינה, יוגורט וגלידה. עד עתה, התמקדה החברה בשלבי פיתוח מוצרים ראשונים, לאחר שגייסה, מאז הקמתה בשנת 2019, כ־130 מיליון דולר בשני סבבי גיוס. סבב הגיוס האחרון נחתם בינואר 22' לפי שווי של 325 מיליון דולר.

אותו טעם, מרקם ועלות

החלבונים החדשניים של רימילק יכולים להחליף באופן מלא את חלבוני החלב המצויים כיום במוצרים, אך לא מחייבים פיתוח של מוצר חדש לחלוטין תוך שילוב תוספים מתועשים. החברה משיקה כעת שלושה סוגים של גבינת שמנת, לאחר שקיבלה אישור שיווק בארה"ב התאם לדרישות מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) בחודש יוני אשתקד. המוצר נמכר כעת בנקודות במדינת מינסוטה לאחר השקה ראשונית, אך הפצתו צפויה להתרחב במהלך השנה לרחבי ארה"ב.
זהו שיתוף פעולה ראשון מסחרי של החברה, וצפויים לצאת לדרך נוספים עוד השנה. למרות שרימילק היא ספקית חומר גלם, הלוגו שלה מתנוסס על אריזת המוצר, כפי שיופיע על אריזות המוצרים שיושקו בעתיד. לדברי אביב וולף, מייסד החברה, "אנחנו מספקים חומר גלם שמאפשר לחברות לייצר מוצר עם אותו טעם ומרקם, ולצרכן יהיה תמיד קל לזהות את אריזות המוצרים המכילים את חומרי הגלם שלנו. המוצר הראשון מגלם את האסטרטגיה שלנו: אנחנו מתחברים לחברות הכי גדולות בעולם, ונכנסים איתן לשוק בשביל להצליח להגיע לכל צרכן בעולם, ובאופן מהיר. המוצר הראשון שאנחנו משיקים הוא קרים צ׳יז, אבל ג׳נרל מילס בוחנים גם ייצור מוצרים נוספים עם החלבון שלנו. עם כל השותפויות שעל הפרק, אנחנו בוחנים מספר של מוצרים בקטגוריות השונות״.


למרות שבשנים האחרונות נפוצו לשווקים מוצרי "גבינה" טבעוניים רבים, כיום קיים מחסור משמעותי במוצרים במחיר נמוך ובאיכות גבוהה, ורובם מבוססים על סויה, שיבולת שועל ותחליפי חלבון. לכן משקיעים נוהרים אחר חברות המפתחות מוצרים שיצליחו "לשבור" את השווקים ולהציג אלטרנטיבות איכותיות ובריאות למוצרים מן החי. ברימילק שואפים להחליף את מוצרי החלב המסורתיים, המתבססים על משקי בעלי חיים המסבים נזק סביבתי רחב היקף ופגיעה בבעלי חיים וברווחתם, מבלי שהצרכנים ירגישו כל הבדל, וללא תוספים.
"המוצקים שלנו נזקקים ל־1% של קרקעות לעומת חלב רגיל, 4% מפליטת המזהמים לעומת חלב רגיל, ו־5% מהמים שנדרשים לייצור ליטר של חלב בתעשייה המסורתית", אומר וולף, "אנחנו מייצרים מוצרי חלב באותו טעם, מרקם ועלות כמו תעשיית החלב המסורתית. אנחנו מייצרים חלב שזהה ב־100% לחלבון הפרה, ללא לקטוז, וללא ההשפעה הסביבתית השלילית. המוצר שלנו מאפשר ׳מחלבה׳ של מוצרי חלב, לא רק פתרון נקודתי. המטרה שלנו היא לשנות את שוק החלב".

בישראל ממתינים

קשה להתעלם מכך שרימילק הישראלית משיקה מוצר ראשון דווקא בארה"ב. הסיבה לכך נעוצה בהליך אישור מוצריה, שכן עבור הרגולטורים, שיטת הייצור החדשה של רימילק – ה"מעתיקה" חלבוני חלב בטכנולוגיית התססה במעבדה, היא חדשה בעולם. רימילק טרם קיבלה אישור לשיווק מוצריה בישראל, למרות שמוצרים כבר ממתינים על הקווים להשקה. ברימילק, למעשה, השקיעו טרה ותנובה עצמן. "יש לנו הסכם עם טרה, ואחד המוצרים שאנחנו מתכוונים להשיק איתה הוא חלב", מסביר וולף. ״אנחנו בתהליך מול משרד הבריאות בישראל, ואנחנו מלאי תקווה שהוא יאושר בלוחות זמנים סבירים. הציפייה שלנו היא שהרגולטור לא יהווה גורם מעכב בצורה משמעותית. אנחנו מוכנים להשקה עם טרה והחברה המרכזית עוד השנה, ונקווה שיאפשרו לנו. אנחנו בשיתוף פעולה חיובי עם משרד הבריאות. אנחנו נערכים להשקה מאוד גדולה בישראל, ושב־2023 נוכל רימילק בכל סופר בישראל".
באפריל אשתקד הודיעה רימילק כי תחל להקים בסוף השנה מפעל לייצור חלבונים בדנמרק, בהיקף שיייצר כמו תנובת 50 אלף פרות בשנה. המפעל של רימילק מתוכנן להיות הגדול מסוגו בעולם, אך לעת עתה, כדי לעמוד בביקושים של ג'נרל מילס והחברות איתן תחל החברה להשיק מוצרים עוד השנה, מייצרת רימלק במפעל גדול אותו איתרה בחודשים האחרונים במערב אירופה. "המפעל שנקים הוא השלב השני בדרך. כרגע, יש לנו פתרון ראשוני שמאפשר סקיילאפ וייצור של אלפי טונות חלבון בשנה. החלטנו לשים את הדגש שלנו על איך אפשר להביא בטווח הקצר יכולת יצור שהיא בסדר גודל מאוד משמעותי. אנחנו ננצל את קיבולת המפעל הקיים כדי לספק את ההזמנות שלנו בשלוש השנים הבאות ונשוב לתכניות בניית המפעל בשלב הבא״.