מגמת הירידה נמשכת: חזרה לשגרה ומסי קנייה פגעו ברשתות השיווק
מגמת הירידה נמשכת: חזרה לשגרה ומסי קנייה פגעו ברשתות השיווק
היקפי הקנייה פחתו ברבעון הראשון ב־4.5% בהשוואה לרבעון המקביל, שעוד הושפע מהגבלות הקורונה. הובילו את הירידות: משקאות ממותקים וכלי פלסטיק
ההשפעה השלילית של החזרה לשגרה על מכירות שוק המזון ומוצרי הצריכה לא נעצרת, ומכירות הענף ברבעון הראשון השנה ממשיכות במגמת הירידה שאפיינה את שנת 2021 ואף בשיעור חד יותר.
מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי “כלכליסט” עולה כי מכירות הרבעון הראשון ירדו ב־4.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והסתכמו ב־12.3 מיליארד שקל. מדובר במכר הכספי שצומח כשהמחירים עולים, כך שעליות המחירים שנרשמו במהלך החודשים האחרונים, מחפות על ירידה כמותית בצריכה וניתן להעריך כי הירידה הריאלית במכר הכספי גבוהה משמעותית.
על פי הנתונים, מכירות המזון ברבעון הראשון ירדו ב־4.4% והסתכמו ב־8.9 מיליארד שקל. מי שהובילו את הירידה במכירות היו קטגוריות המבוססות על מוצרים שעליהם הטילה הממשלה מס קנייה, שהוביל להתייקרות חדה. מדובר בקטגוריית המשקאות, שהוטל עליה מס קנייה בגובה של 1 שקל לליטר משקה המכיל מעל 5 גרם סוכר ל־100 מ"ל, ו־70 אגורות לליטר משקה המכיל כמות סוכר פחותה או תחליפי סוכר.
מכירות המשקאות הקלים ירדו ברבעון הראשון ב־6.8% לסכום של 1.2 מיליארד שקל. עיתוי חג פורים הוביל לזינוק כמותי במכירות הבירה ואלכוהול, שבלם את הירידה הדו־ספרתית שנרשמה במכירות המשקאות מתחילת השנה. כאמור, הזינוק החד במחירים, שהעלה את מחיר בקבוק 1.5 ליטר קולה או משקה קל אחר ל־10 שקלים, מטשטש ירידה חדה יותר במכירות הריאליות.
נפגעת נוספת מהחלטות רגולטוריות היא קטגוריית המוצרים לבית, הכוללת את הכלים החד־פעמיים, שעליהם הוטל מס קנייה בגובה 11 שקל לק"ג, אשר הזניק את מחירי המוצרים. בעקבות כך ירדו מכירות הקטגוריה ברבעון ב־7.7% ל־994 מיליון שקל.
מדובר בנתונים ראשוניים שאספה סטורנקסט מקופות רשתות השיווק, אשר עדיין לא כוללים את מדד המחירים שעורכת החברה בחמש השנים האחרונות. מדד זה עלה בחודש פברואר ב־4.8% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד.
עלייה זו נרשמה במקביל לירידה בשיעור זהה במכירות שוק מוצרי הצריכה, FMCG, שהסתכמו בפברואר ב־3.8 מיליארד שקל, כך שמדובר היה בירידה ריאלית של 9.6%. הירידה במכירות פברואר סימנה המשך המגמה שבאה לידי ביטוי בירידה של 5.7% בינואר, אשר בשקלול עליות המחירים עמדה על 10.4% במונחים ריאליים. ירידה זו נרשמה בהמשך לירידה של 3.2% במכירות שנת 2021.
העלייה במדד המחירים של החברה נרשמה כבר לקראת סוף 2021, והתגברה ככל שחלף הזמן. המדד עמד בתקופת חגי תשרי (ספטמבר) על 101.8 נקודות, טיפס בינואר ל־106.2, ובפברואר עלה שוב ל־106.4. העלייה המתמשכת במדד בחודשים האחרונים נרשמת בכל הקטגוריות, אך כאמור בולטת בעיקר בתחומי מוצרים לבית ומשקאות בעקבות הרפורמות שנכנסו לתוקף בחודשים האחרונים.
מדד מחירי המשקאות עלה מתחילת השנה ב־12.5%, ואילו המכירות ירדו ב־10.7%, כך שהירידה הריאלית במכירות הקטגוריה הגיעה ל־23.2%. נתוני חודש פברואר חשפו שהזינוק החד במחיר השפיע בצורה משמעותית הרבה יותר במגזר החרדי, שצמצם בלמעלה משליש את הצריכה, שכן הירידה הריאלית במכירות במגזר הגיעה ל־35.5%. מס הקנייה, בגובה של 11 שקל לק"ג כלים חד־פעמיים, הוביל לעליית מדד המחירים של מוצרים לבית ב־14%, וגרר ירידה של 2% בלבד במכירות, כך שהירידה הריאלית הסתכמה ב־16.1%.
התנודות במכירות הרבעון מיוחסות לא רק לחזרה לשגרה, שאפשרה לצרוך מזון במסעדות, בתי מלון ומקומות בילוי, בעוד אשתקד עיקר הקנייה היה לצריכה ביתית - אלא גם לעיתוי החגים. חג פורים חל השנה בחודש מרץ, בעוד אשתקד חל בפברואר, ותרם למכירות במרץ השנה. מנגד, אשתקד חל בחודש זה פסח, שתורם משמעותית להגדלת הקניות, ואילו השנה יחול רק באפריל.