סגור

ניתוח כלכליסט
רשתות המזון יתקשו למצוא מקום בשכונה

רמי לוי ואבי כץ יפתחו הבוקר רשת חנויות אוטונומיות במרכזי ערים, וויקטורי הודיעה על הקמת רשת שכונתית. התחום הרווי גם ככה עשוי להוות מכשול

התחרות מתחת לבית הלקוח מתחממת, ונראה כי כל רשתות המזון פוזלות לעבר רחובות מרכזיים בערים. למיזם חנויות השכונתיות Q של רמי לוי ואבי כץ, הצטרפה אתמול רשת ויקטורי בהודעה על פתיחת רשת חנויות שכונתיות בת 50 חנויות לפחות. לכך יש להוסיף את המותג סבן אילבן, שאלקטרה צריכה עתידה להביא לארץ, שצפוי להתפרס על 400 חנויות קטנות בערים, ואת הרשתות שכבר פועלות בזירה הצפופה כמו שופרסל אקספרס, רמי לוי בשכונה, סופר קופיקס, AM;PM וסופר קופיקס. איפה יימצאו הרשתות מיקומים משובחים לכל שאיפותיהם? זה עוד לא ברור, אבל שאלת הלוקיישנים עשויה להיות הגורם המעכב בשאיפות של תחום המזון להתרחב באמצעות השכונות.
רמי לוי ואבי כץ יפתחו הבוקר את מה שצפויה להיות רשת חנויות אוטונומיות בפריסה ארצית במרכזי ערים תחת מותג Q. החנות שתושק רשמית הבוקר בתל אביב, אשר מצטרפת לחנות שפתחה החברה בלהבים לפני כשבועיים, תציע קנייה עצמאית, ללא מעבר בקופות וללא נוכחות עובדים. ל”כלכליסט” נודע כי המיזם, שצפוי להתרחב בתוך כשנתיים לרשת בת כ־100 חנויות עם היקף מכירות שנתי של כ־150 מיליון שקל, כבר בוחן התרחבות בחו”ל. "יש לנו כבר מזכר הבנות חתום עם השותפים שלנו בקופיקס לפתיחת הפורמט הזה ברוסיה. מדובר במדינה עם עשרות אלפי יישובים, אבל ההערכות הן שאפשר לפתוח שם אלף חנויות אוטונומיות", אמר כץ ל”כלכליסט”. ההתרחבות של Q לרוסיה תצא לדרך במהלך השנה הבאה.
2 צפייה בגלריה
מימין: אייל רביד ו רמי לוי
מימין: אייל רביד ו רמי לוי
מימין: אייל רביד ו רמי לוי
(צילומים: עמית שעל, דנה קופל)
כץ ולוי אינם לבד. רשת ויקטורי כאמור דיווחה על כוונתה להעמיק את פעילותה במרכזי הערים באמצעות הקמת תת־הרשת ויקטורי בסיטי, שתמנה 50 חנויות. החברה חתמה על הסכמים לשכירת 10 חנויות ומנהלת מו"מ עם בעלי נכסים נוספים לשכירת חנויות בשטח של 300 מ"ר בלב ערים בגוש דן. המקבץ הראשון של החנויות צפוי להיפתח בתל אביב ברבעון הרביעי השנה, וההשקעה במהלך מוערכת ב־100 מיליון שקל. ויקטורי, בשליטת משפחת רביד ובניהולו של אייל רביד, נערכת להתמודד עם השוק הרווי במרכזי הערים באמצעות כוח הקנייה שצברה מפעילות החברה המונה 58 סניפים ומגלגלת מחזור שנתי של כ־2.5 מיליארד שקל.

מחירים נמוכים?

לדברי רביד, מחירי המכירה לצרכן בחנויות העירוניות יהיו נמוכים בכ־10% ממחירי הרשתות הקיימות: "נפתח חנויות ללא מחלקות שירות, כך שכל המוצרים שנמכרים במעדנייה ובקצבייה יימכרו ארוזים, ולכן לא יצריכו פיקוח רגולטורי הדוק. נציע מחירים נמוכים בכ־10% בהשוואה למתחרים בעיר, כשהפער בתוך הרשת בין סניפי הרשת לסניפי הסיטי יעמוד על כ־5%". רביד מעריך שכשתושלם הקמת 50 הסניפים, יעמדו מכירות תת־הרשת על 500 מיליון שקל בשנה.
הכניסה של רביד ושל לוי וכץ למרכזי הערים מבוססת על הצמיחה החדה שרשמו בשנה החולפת החנויות "מתחת לבית", על רקע מגבלות התנועה שהוטלו מעת לעת והחשש לעמוד בתורים ארוכים בחנויות הגדולות בפאתי הערים. אלא שגם לאחר הסרת המגבלות, נראה כי הצרכנים ממשיכים להעדיף את המינימרקטים והחנויות הקטנות ליד הבית. מכירות מוצרי המזון והמשקאות צמחו בחודש יוני ב־1.74% ואילו הצמיחה החדה ביותר, 13.43%, נרשמה בחנויות הנוחות, שבשנה שעברה ננטשו בתקופות הסגר והמעבר לעבודה מהבית. מכירות המכולות והמינימרקטים צמחו ביוני ב־2%, בעוד בחנויות הדיסקאונט הסתכמה הצמיחה ב־1.4% בלבד.
מי שעוד זיהו את המגמה הן חברות הדלק המפעילות חנויות נוחות ומבקשות להרחיב את פעילותן למרכזי הערים. על רקע זה קנתה פז, המפעילה את רשת חנויות הנוחות ילו, את סופר יודה, המפעילה 16 סניפים בתל אביב. פז שילמה ליודה 170 מיליון שקל עבור הרשת, 40 מיליון שקל מעל המחיר המקורי שנקבע בין הצדדים באוגוסט החולף, על רקע הזינוק בתוצאותיה.
גם סונול, המפעילה את רשת הנוחות סו גוד, רכשה במרץ האחרון את הרשת העירונית סיטי מרקט, המונה 12 סניפים בכ־30 מיליון שקל. מי שעוד מתחרה בחנויות הנוחות במרכזי הערים היא שופרסל, המפעילה לצד הרשת השכונתית שופרסל שלי, 83 סניפי שופרסל אקספרס בלב הערים.
מי שהיתה הראשונה לזהות את הפוטנציאל במרכזי הערים היתה דור אלון, שרכשה ב־2006 את רשת AM:PM, שמנתה אז 21 סניפים, ב־341 מיליון שקל. מאז הרחיבה החברה את הרשת ל־52 סניפים, הפועלים לצד 149 חנויות נוחות ומיני סופר אלונית במתחמי התדלוק.
ויקטורי ו־Q אינן האחרונות להיכנס לתחום. חברת אלקטרה מנהלת מו"מ לקבלת הזיכיון לפתיחת חנויות סבן אילבן בישראל, וההערכות הן כי בכוונתה לפתוח לפחות 400 סניפים ברחבי הארץ. לאחרונה מינתה החברה את עמית זאב, שכיהן עד כה כמנכ"ל דור אלון, לעמוד בראש חטיבת המזון שהקימה עם רכישת קבוצת יינות ביתן, הכוללת את מגה בעיר.

התחילו בקופיקס

החיבור העסקי בין כץ ללוי, שהחל ב־2018 עם רכישת 20% ממניות קופיקס שייסד כץ, והמשיך לרכישת השליטה וחלקו של כץ בחברה, יתבסס כעת על שימוש בכוח הקנייה של לוי בשוק המזון.
הרכישה בחנויות Q מתבצעת לאחר הרשמה חד־פעמית באמצעות מערכת זיהוי ביומטרית של טביעת אצבע המאפשרת כניסה לכל חנויות הרשת. הזיהוי הביומטרי משמש לפתיחת הארונות ולקיחה או החזרת מוצרים למדף, כאשר בסיום התהליך מחויב הלקוח על הפריטים שאסף וחשבונית נשלחת אליו במסרון. הקונספט מאפשר לחברה להקים חנויות בגדלים שונים ועם מגוון מוצרים שונה, בהתאם לצורכי הלקוח.