סגור
סניף של רמי לוי ב ראש העין 2015
סניף של רמי לוי בראש העין (צילום: גיל לרנר)

תביעה ייצוגית נגד רשת רמי לוי בגין סירוב לקבל בקבוקים למחזור ולהשיב דמי פיקדון לצרכנים

אחרי יותר מאלף תלונות במשך כשנתיים, המועצה הישראלית לצרכנות הודיעה כי הגישה בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד רמי לוי. המועצה: הרשת מסרבת לקבל בקבוקים למחזור, לא מאפשרת החזרה ידנית כאשר המכונות תקולות ומגבילה את קבלת הבקבוקים לסוגים מסוימים ועוד

לאחר כ-1017 תלונות צרכנים במשך כשנתיים (מתוכן כ-555 השנה), המועצה הישראלית לצרכנות הודיעה היום (ב׳) כי הגישה בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד רשת "רמי לוי - שיווק השקמה" בגין הפרת חוק הפיקדון על בקבוקי משקה. לפי המועצה הישראלית לצרכנות, התלונות הרבות שהתקבלו מצביעות על ״סירוב שיטתי״ של רשת רמי לוי לקבל בקבוקים למחזור ולהחזיר להחזיר דמי פיקדון בניגוד לחוק. להערכת המועצה, מאז 2022, מאות אלפי צרכנים נפגעו מהתנהלות הרשת.
לטענת המועצה, רשת "רמי לוי - שיווק השקמה" מסרבת לקבל בקבוקים למחזור, לא מאפשרת החזרת בקבוקים ידנית כאשר מכונות האיסוף תקולות, ומגבילה את שעות קבלת הבקבוקים לסוגים מסוימים בלבד. במקרים אחרים, החברה משיבה את דמי הפיקדון לא במזומן אלא באמצעות שוברי זיכוי, בניגוד לחוק שמחייב את ההשבה במזומן. בבקשה נטען כי החברה מפרה באופן מכוון את הוראות החוק ומערימה קשיים על הצרכנים המבקשים להחזיר בקבוקי משקה ריקים ולקבל את דמי הפיקדון, דבר שפוגע בזכויות הצרכנים - בעיקר אוכלוסיות מוחלשות וצרכנים שמקפידים על איכות הסביבה.
רשתות המזון מחוייבות לאסוף את בקבוקי המשקה הריקים מן הצרכנים, לזכותם בסכום של כ-30 אגורות (בהתאם לגובה הפיקדון לפי סוג הבקבוק). אולם בשנים האחרונות, צרכנים מעידים על קשיים רבים בהשבת הבקבוקים למרכולים. בבקשה לתובענה ייצוגית מצוין כי למרות שמספר התלונות העוסקות ברשת רמי לוי גבוה, אולם אין בתלונות להקיף את מכלול הנפגעים, שכן ידוע כי ״כמות הפונים נמוכה ביותר ועומדת על אחוזים בודדים מסך הצרכנים שנפגעו מהפרת הדין״. זאת, שעה שהליך התלונה הוא מורכב, ומעטים הצרכנים אשר יקדישו לכך זמן.
מהמועצה הישראלית לצרכנות נמסר כי "בתי המשפט קבעו פעם אחר פעם כי אין להגביל החזרת מכלי משקה לשעות מסוימות ואין להערים קשיים על המבקשים להחזיר מכלי משקה בתמורה לדמי פיקדון. התנהלות רשת 'רמי לוי - שיווק השקמה' כעולה מהתלונות אינה מקובלת ויש להפסיק אותה לאלתר. הצרכנים שנפגעים ממדיניות מפרה זו הם בעיקר אוכלוסיות מוחלשות וכן צרכנים שפועלים למען הגנת הסביבה. יצויין כי בחודש שעבר המועצה לצרכנות הגישה בקשה לתובענה ייצוגית באותו עניין נגד רשת שופרסל״.
בחודש אוגוסט האחרון, המשרד להגנת הסביבה קנס 32 יצרני ויבואני משקאות שלא דיווחו כראוי על מיחזור בקבוקים, בסך של כ-1.9 מיליון שקל, כ-58,400 שקל לכל יצרן או יבואן. זאת, בגין הפרות שהתבצעו בשנת 2022.