לראשונה מפרוץ המלחמה: ההוצאות באשראי בשבוע שעבר היו גבוהות מהממוצע השנה
לראשונה מפרוץ המלחמה: ההוצאות באשראי בשבוע שעבר היו גבוהות מהממוצע השנה
לפי נתוני שבא, בשבוע השמיני למלחמה שחל בין ה-26 בנובמבר ל-2 בדצמבר וברובו היתה הפסקת האש, הסתכמו ההוצאות בכרטיסי אשראי ב-10.2 מיליארד שקל - גבוה ב-11.9% משבוע ממוצע השנה. מתוך ההוצאות 6.4 מיליארד שקל היו באונליין - זינוק של 24% לעומת שבוע ממוצע
הפסקת האש במלחמת "חרבות ברזל" שחלה בין ה-24 בנובמבר ל-1 בדצמבר איפשרה לצרכנים לצאת מהבית לקניות. ההפוגה מהלחימה הובילה לכך שהשבוע השמיני של המלחמה (26 בנובמבר עד ל-2 בדצמבר) היה השבוע הראשון מאז ה-7 באוקטובר שבו ההוצאות בכרטיסי אשראי היו גבוהות ביחס לשבוע ממוצע לפני שפרצה המלחמה.
ההוצאות בשבוע זה הסתכמו ב-10.2 מיליארד שקל – גבוה ב-11.9% משבוע ממוצע וגבוה ב-1.4 מיליארד שקל ביחס לשבוע השביעי של המלחמה. כך על פי חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים הלאומית באשראי. מאז תחילת השנה הגיעה ההוצאה השבועית הממוצעת בכרטיסי אשראי ל-9 מיליארד שקל.
הקפיצה המשמעותית נרשמה בקניות באונליין, כאשר בשבוע השמיני עלו ההוצאות באשראי על קניות באונליין ב-23.6% לעומת שבוע ממוצע השנה והסתכמו ב-6.4 מיליארד שקל. זאת בזמן שהשבוע השביעי של המלחמה שבו היה הבלאק פריידי, נרשמה ירידה של 4.3% בקניות באונליין בהשוואה לשבוע ממוצע.
למרות העלייה כללית בהוצאות, מרבית הענפים במשק רשמו ירידה ביחס לשבוע ממוצע, להוציא את הענפים הבאים: מוצרי החשמל והאלקטרוניקה שההוצאה בהם בשבוע השמיני עלתה ב-8% והסתכמה ב-580 מיליון שקל; מעדניות ומאפיות שבהן נרשמה עלייה של 6.4% בהוצאות ל-108 מיליון שקל; חנויות לחיות שעלו ב-6.2% ביחס לשבוע ממוצע לפני המלחמה להוצאות של 38.6 מיליון שקל; וענף האופנה שרשם עלייה קלה של 2.5% ביחס לשבוע ממוצע וההוצאה בו עמדה על 590 מיליון שקל.
כמו כן, מהנתונים עולה שהציבור כבר לא מסתער על רשתות המזון והבין שגם בזמן מלחמה אין מחסור במזון וניתן לערוך קניות. בהתאם, ההוצאות באשראי על מזון ירדו בשבוע השמיני של המלחמה ב-7.8% ביחס לשבוע ממוצע והסתכמו ב-1 מיליארד שקל. מגמה זהה נרשמה במכולות ופיצוציות שההוצאה באשראי עליהן הצטמקה ב-5.5% ל-276.5 מיליון שקל.
ענף המסעדות ממשיך לסבול מחולשה וההוצאה באשראי על מסעדות ירדה ב-10% בשבוע השמיני למלחמה ל-554 מיליון שקל, לעומת 615 מיליון בשבוע רגיל. הירידה בענף קטנה ביחס לשבוע השביעי שבו ההוצאה היתה נמוכה ב-13% בהשוואה לשבוע רגיל. גם ענף הצעצועים והספרים שבשבוע השביעי ההוצאה עליו ירדה ב-2%, נפל שוב בשבוע השמיני של המלחמה ב-14% וההוצאה בו עמדה על 76 מיליון שקל, לעומת 88 מיליון שקל בשבוע ממוצע לפני המלחמה.
מוסדות התרבות חזרו לפעילות ולמרות שהמספרים עדיין נמוכים, הם עולים משבוע לשבוע. כך בשבוע השמיני למלחמה נרשמה ירידה של 23% בהוצאה על בידור ופנאי ל-34 מיליון שקל, שהיתה הירידה בנמוכה ביותר מאז תחילת המלחמה. בחברות התעופה ההוצאה ירדה ב-9.5% בלבד ועמדה על 46 מיליון שקל, בהשוואה ל-50.6 מיליון שקל בשבוע ממוצע, אך המלונות שמלאים במפונים אך ריקים מתיירים עדיין רחוקים מלהתאושש וגם בשבוע השמיני למלחמה ההוצאה בהן היתה נמוכה ב-73% ביחס לשבוע ממוצע ועמדה על 51 מיליון שקל בלבד.