התאגדות רשתות המסחר: אם לא יבוטל התו הירוק בקניונים - נשבית את המסחר
התאגדות רשתות המסחר: אם לא יבוטל התו הירוק בקניונים - נשבית את המסחר
זאת, החל מהשבוע הבא; הקמעונאים קראו שלא להאריך את מתווה התו הירוק בקניונים מעבר ליום שלישי הקרוב. שחר תורג'מן, יו"ר ההתאגדות: "התו הירוק הפך את פתיחת העסקים להליך הפסדי ומדמם בכל יום ויום"; הראל ויזל: "אין מצב שעם תו ירוק אך ורק על חנויות אפשר לגמור את הגל הזה"
התאגדות רשתות המסחר קיימה היום (הק) מפגש חירום, ומאיימת להשבית את המסחר החל משבוע הבא, באם הממשלה לא תבטל את הדרישה להציג תו ירוק בקניונים. הקמעונאים קראו לא להאריך את מתווה התו הירוק בקניונים מעבר ליום שלישי.
שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר ,אמר בפגישה כי הקמעונאים נערכים להשבת המסחר במידה והמצב יימשך וידרדר. "לא נאפשר מצב של פייק פתוח, אנחנו לא נדמם ונשים תחבושת. אני קורא לאביר קארה ולשרת הכלכלה והמסחר אורנה ברביבאי להוביל מהלך בו ממשלת ישראל אומרת את האמת – המתווה הירוק לא עובד, הוא פייק ומס שפתיים".
לדבריו, משרד הבריאות הניחה את כל הקניונים לקפל את כל עמדות החיסונים במתחמים שלהם, בתוך יומיים, לאור כשלון מבצע החיסונים. "טענו שאף אחד לא ירוץ להתחסן, וצדקנו: הציבור לא רץ להתחסן. לדוגמא, אתמול פקדו את הקניונים בחיפה 50 אלף איש. בכולם היו עמדות חיסונים, ומתוך 50 אלף מבקרים התחסנו פחות מ-70 איש. עד כדי כך התו הירוק 'הצליח', שמשרד הבריאות הודיע היום, לפני שעתיים, שהוא מקפל את כל עמדות החיסונים, 40 במספר החל ממחר!. והוא מסתיר את הכישלון הצורב הזה ומבקש שלא נודיע על כך לעת עתה".
הקמוענאים אמרו כי לממשלת ישראל צריך להיות האומץ להכריז על מתווה התו הירוק במסחר ככישלון חרוץ, לבטל אותו לאלתר ולחזור למתווה התו הסגול שמונע תחלואה, ופוגע מינורית במסחר. לדבריהם, ממשלת ישראל חזרה בה בימים האחרונים ממתווה המבודדים, ממתווה המדינות האדומות וממתווה הלימודים בערים אדומות וכתומות והם דורשים כי תחזור בה גם ממתווה התו הירוק על המסחר.
ראשי רשתות המסחר הזהירו כי התו הירוק בכניסה לחנויות יפגע בפדיונות שלהם וניסו למנוע את ההחלטה, ללא הצלחה. כעת הם טוענים כי שבוע מאז ההחלטה קרה מה שהזהירו מפניו. "טענו שהתחלואה לא תרד מאחר ומרבית התחלואה מתרחשת בבתים ובמקומות העבודה. התחלואה עלתה והיא עוד תעלה. טענו, שמאחר והלקוחות שלנו מגיעים אלינו מהבתים שלהם בלי תו ירוק, ממקומות העבודה בלי תו ירוק, נוסעים בתחבורה ציבורית רכבות ואוטובוסים בלי תו ירוק, מופיעים בבתי המשפט, מגיעים למגדלי המשרדים, לביטוח לאומי, הבנקים, קופות החולים ועוד ועוד בלי תו ירוק, התחלואה תעלה", אמר תורג'מן. "חנויות חיוניות כמו סופרמרקטים, חנויות פארם, אופטיקה ועוד בלי תו ירוק, חנויות עד 100 מטר בלי תו ירוק, מסדרונות, מעליות, חניות בלי תו ירוק. מי שמאמין שהתו הירוק יפחית תחלואה, שיקום!"
הפדיונות של הקמעונאים בקניונים צנחו ב-30% בשבוע האחרון, לדבריהם, והתו הירוק קיצץ בשליש את מספר העובדים כי הרשתות נאלצו להשעות את העובדים הבלתי מחוסנים שלהן. "מה עוד התו הירוק עשה? את העלויות שלנו הוא הגדיל כי נאלצנו לגייס עובדים חלופיים ובו בעת לשלם לאולו שהשענו אותם. מאחר והשכירות נשארה אותו הדבר, דמי הניהול, הארנונה החשמל נשארו אותו הדבר. הוא הפך את פתיחת העסקים להליך הפסדי ומדמם בכל יום ויום. אמרנו לממשלת ישראל: מסחר זה המקצוע שלנו, עמלנו קשות לגבש את מתווה התו הסגול יחד עם משרד הבריאות, התו הסגול עבד מצוין והגן על הלקוחות והעובדים שלנו. ממשלת ישראל רצתה לתמרץ את העובדים על גבו של המסחר ועל הדרך לגרום לנו לדמם מבלי לפצות אותנו. אנחנו לא רוצים פיצוי, אנחנו דורשים לחזור מיידית לתו הסגול", אמר תורג'מן.
הראל ויזל, מנכ"ל קבוצת FOX, דיבר גם הוא במפגש ואמר כי "אין מצב שעם תו ירוק אך ורק על חנויות אפשר לגמור את הגל הזה. במשרדים, באוטובוסים, בטיסות פנים, ברכבות – אין תו ירוק. רק בקניונים יש תו ירוק. ביוון לדוגמא אי אפשר להיכנס לכל המקומות האלו ללא תו ירוק. אם אנחנו באמת במצב חירום עלינו להתעשת ולרדת מהתו הירוק. לקחת את המסחר כל פעם כי זה הכי קל, לדעתי זו טעות. האנשים במשרד הבריאות לא מאמינים שאם עושים תו ירוק לחנווית מתחת ל-100 מ"ר זה יוריד תחלואה, אז למה שהציבור יאמין?"
רמי שביט, בעלי המשביר לצרכן: "איפה השוטרים? הם עסוקים בקנסות, במקום בלדאוג למלא את התפקיד שלהם לשמור על הסדר, ולא למלא את הקופה הציבורית על חשבונננו. אנחנו מעבירים את המיסים ומממנים את המדינה, כמה אנחנו יכולים לשאת? אם לא תהיה ברירה נדרוש את הפיצוי ונגיע עד בג"ץ במידת הצורך. אתם יודעים שאי אפשר להתנהל עם התו הירוק ונאלץ לפטר עשרות אלפי עובדים בקצב של ההתנהלות הזו. אנחנו נאלצים למנוע מאנשים ללא תו ירוק להיכנס, אבל כשבנט נכנס לבידוד הוא יכול לצאת ממנו עם המכונית והשומרים שלו. שחררת את עצמך כשהיית צריך, אבל שכחת אותנו".
לדברי שביט, "פה יש סגר לא מוכרז. במקום עונש לעם ישראל תנו הטבות למי שכן התחסן, תנו תמריץ שיעודד אנשים להתחסן. אנחנו לא יכולים לריב עם אנשים, אתם הופכים אותנו לאויבים. אתם חושפים אותנו לאלימות".
איציק זאדה, הבעלים של רשת סיגולד תכשיטים, ייצג את הרשתות הקטנות במפגש ואמר כי "מאז ההנחיה המופרכת שגורמת לאנשים לא להגיע לקניונים בגלל התו הירוק, מורגשת ירידה דרסטית. יש בקניון אווירת נכאים, עובדים יושבים חסרי מעש בכניסה לחנויות ומגרשים זבובים. כולם מחפשים תו ירוק וזה יוצר כאוס. המדינה שוכחת שמחצית מהשוכרים בקניון הם בבעלות פרטית וקטנה, לא כולם שועי עולם שמחזיקים מגדלים ובניינים וצריכים להביא פרנסה הביתה. רוב השוכרים לא יוכלו להמשיך להתקיים בשלב הזה. ממשלת ישראל והעומד בראשה חייבים להבין שאי אפשר להעניש את מי שמנסה לפרנס את משפחתו משום שהם לא מצליחים לתמרץ את מי שלא התחסן עד כה. נראה שאין למדינה יכולת לשכנע את מי שנמנע מכך, למה אני והחנויות שלי צריכים לספוג הפסדים אדירים כי המדינה לא יודעת להתמודד עם המצב? אני מקווה שהמדינה תתעשת ותוציא אותנו מהפארסה המיותרת ויפה שעה אחת קודם".
בפגישה השתתף גם נציג המסעדנים, תומר מור, מנכ"ל מסעדנים חזקים יחד, שטען גם הוא כי הטענות הן בגדר גזירות שלא ניתן לעמוד בהן. "אנחנו רואים את העסקים נפגעים בזה אחר זה, במיוחד אחרי השנתיים של הקורונה, מצוקת כוח אדם נוראית, משבר כלכלי עמוק ביותר. העסקים עובדים פחות שעות, הקושי לנהל מסעדות הולך ומתעצם, יותר מאי פעם. יש לעבוד איתנו בשיתוף פעולה, יש לנו איך לעזור, אין לנו אפשרות לקבל את התקנות האלו, זה לא מקובל ולא ישים משום שהתקנות לא הגיוניות".
גיא יקר, מנכ"ל קבוצת פלאפל בריבוע, אמר כי תמוה בעיניו איך אפשר לאסור מכירה לאנשים אם כולם מתקהלים באותו מקום. "בענף שלנו יש עסקים מתים-חיים. אם היו פותחים שטח ישיבה ייעודי, זה היה חבל הצלה. לא בטוח שמישהו יכול להבין או להסביר את המתווה. או שסוגרים את כל המדינה או שמאפשרים לכולם להתפרנס. אני קורא למדינה לרדת מהעץ הזה".