סגור
 מפעל מילועוף
מפעל מילועוף. שני המטות יאוחדו למטה אחד (צילום: אתר החברה)

בלעדי
עוף טוב ומילועוף סיכמו על מיזוג - רשות התחרות תחליט אם לאשר

החברות הקיבוציות מעמק הירדן והגליל המערבי סיכמו על תנאי מיזוג וממתינות לאישור רשות התחרות. המהלך צפוי להוביל לחיסכון בהוצאות על משחטות ועל שירותי הובלה

שתיים מחברות העוף הגדולות בישראל רוצות להתמזג. ל"כלכליסט" נודע כי עוף טוב מעמק הירדן ומילועוף מהגליל המערבי, שמחזיקות כל אחת בנתח של 8% משוק העוף, סיכמו על תנאי מיזוג.
שתי החברות, ששייכות למגזר הקיבוצים, ממתינות להחלטת רשות התחרות אם לאשר את המיזוג.
אם המהלך ייצא לפועל המשחטות של שתי החברות יתמזגו לפעילות של משחטה אחת, ככל הנראה בעמק הירדן, מה שיאפשר למילואות, הבעלים של מילועוף, לנצל נדל"ן יקר סמוך לחוף הים בשטח שבין עכו לקריות.
שני המטות של שתי החברות יאוחדו למטה אחד, ולא צפוי קיצוץ ניכר בעובדים. לעומת זאת הייעול יתבטא בהובלת המוצרים. לאחרונה הפסיקה עוף טוב את ההתקשרות עם אוסם, שהפיצה את מוצריה עד סוף 2023, והחליטה להפיץ אותם עצמאית, ככל הנראה כהיערכות לאישור המיזוג והפצה משותפת עם מילועוף. למילועוף מערך הפצה עצמאי שישמש ככל הנראה את החברה הממוזגת.
על פי נתונים לא פורמליים, מחזיקה כל אחת מהחברות ב־8% מנתח השוק של העוף בכשרות בסיסית. השוק הזה מגלגל, על פי הערכות, כ־7 מיליארד שקל בשנה ונשלט בידי שש חברות מרכזיות, שמרביתן פועלות לכל אורך שרשרת הערך – ממכוני תערובת למזון, דרך מדגרות, משחטות ומערכי שיווק.
הבולטות בענף הן גרנות של ארגוני הקיבוצים באמצעות חברת א.ת, שמחציתה הוחזקה בעבר בידי תנובה (16% מהשוק), מילואות, עוף הגליל ועוף טוב שמחזיקות בכ־8% כל אחת משוק העוף הטרי. לצדן פועלות שתי חברות משפחתיות פרטיות: עוף עוז של עוזי מחלב (20%) ויסכה של משפחת מצסה, המנוהלת בידי אחיו של דוד מצסה, ובראשם אלי וגבריאל מצסה, והיא הגדולה בשוק עם נתח של 23%. ב־8% האחרים מחזיקים שחקנים קטנים יותר.
עוף טוב מייצרת מוצרים טריים וקפואים, ובהם שניצל, עוף טרי וקציצות ללא אנטיביוטיקה. החברה הוקמה ב־1963 על ידי משקי עמד הירדן ומשקי עמק המעיינות ומוחזקת בידי 32 קיבוצים. ב־1997 התמזגה החברה עם אסם, כשזו רכשה 50% מהבעלות ומכרה אותם בחזרה לקיבוצים ב־2005.
עוף טוב מעסיקה כ־1,500 עובדים ומפיצה את מוצריה ממרלו"ג בית שאן. לחברה מפעל פסטרמות ונקניקיות ומפעל למוצרים קפואים, ובבעלותה גם משחטה סמוכה למקום. נתח השוק של עוף טוב במוצרים הקפואים הוא 28%.
מבחינה מבנית, עוף טוב מורכבת משלוש חטיבות: חטיבת גידול חקלאי, חטיבת מזון טרי וחטיבת המוצרים. לפני שנתיים וחצי, ב־2021, התמזגו עוף טוב וצמח תערובות, שעד אז התנהלה כחברה־בת של עוף טוב וסיפקה לה את תערובת המזון לעופות. בעוד תחום התערובות הוא אחד הרווחיים בחקלאות, תחום העוף עצמו מאתגר יותר. לאחר המיזוג עברו כלל מניות עוף טוב לבעלות צמח תערובות, ולבעלי עוף טוב הוקצו זכויות בצמח תערובות. החברה הממוזגת היא בעלת הכנסות של 1.2 מיליארד שקל בשנה, 700 מיליון שקל מהם של עוף טוב.
מילועוף הוקמה בשנות ה־60, במקביל לעוף טוב. גם היא מחזיקה בשרשרת רציפה מהתערובות ועד לצרכן הסופי באמצעות שני מפעלי ייצור. מילואות, הבעלים של מילועוף, היא התאגיד הכלכלי של משקי המפרץ בגליל המערבי. החברה מנוהלת בידי אנדריי לויט, שאחראי גם על שתי החטיבות בחברה, הגידול וחטיבת המוצרים. רמי אייזק משמש כמנכ"ל עוף טוב.
במקרה שהמיזוג יאושר תחזיק החברה הממוזגת ב־16% מנתח השוק של העוף הטרי, בדומה לא.ת. של תאגיד גרנות. גרנות הוא התאגיד הגדול והעשיר ביותר בתנועה הקיבוצית, ומחזור ההכנסות שלו מוערך ביותר מ־10 מיליארד שקל בשנה.