סגור
מפעל של טרה בנתיבות
מפעל של טרה בנתיבות (צילום: אוראל כהן)

מנכ"ל טרה בוועדת הכלכלה: "לא נוכל להמשיך להפסיד"

הרוחות סערו בוועדה שדנה במצב ענף החלב. מנכ"ל טרה, טל וזנה, איים כי החברה תפסיק לייצר מוצרים בפיקוח, וחברת גד הזהירה מפני עידוד היבוא

"נפל דבר בשוק החלב בשנה האחרונה. מחיר החלב הגולמי הגיע למחירים שלא הכרנו עם עלייה של כ־20%, בזמן שמחירי המוצרים המפוקחים לצרכן, שאמורים לשמור על האיזון בשוק הזה לא עלו בהתאמה. התסריט של קריסת מחלבות בצפון יכול לחזור גם בדרום (מחלבת טרה בנתיבות, נ"ק)", אמר טל וזנה, מנכ"ל טרה, שבבעלות החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), בדיון בוועדת הכלכלה שהתכנסה היום לדון במצב ענף החלב.
לדבריו, "טרה סופגת הפסדים עצומים. אנחנו לא יכולים להמשיך את הפעילות הזאת. אם רוצים לפקח על השרשרת, היא צריכה להיות מפוקחת לכל אורכה. לא יכול להיות שנספוג את ההפסדים האלה. בארץ שתי מחלבות בלבד מייצרות מוצרים בפיקוח: תנובה וטרה. המחלבה השלישית שניסתה לייצר מוצרים מפוקחים היא רמת הגולן שנקלעה לחדלות פירעון". בדברים אלה וזנה אותת שבכוונת טרה, שכבר צמצמה ייצור מוצרים שבפיקוח, לחדול לחלוטין מייצור מוצרים הפסדיים.
המחלבות העלו מחירים בחודש שעבר בכ־5%, ובעוד שלושה חודשים צפויה עלייה נוספת בשיעור דו־ספרתי. העדכון במאי צפוי לעמוד על כ־15%.
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן, ביקש מנציגי האוצר למצוא דרך לספוג את ההתייקרות, כך שהמחירים לצרכן לא יעלו: "הדיון נועד למצוא דרכים להוריד מחירים, ועכשיו מסתבר שצריך למצוא דרכים למנוע התייקרות נוספת. אז כמו שמצאתם פתרון לבלימת הזינוק במחיר הדלק, תמצאו דרך לעשות את זה בחלב". נציג האוצר, גלעד קצב, השיב: "עשינו צעדים כמו ביטול מכס על מוצרלה וחלומי וייעשו צעדים נוספים".
לדברי ענת גרוס שון, מנכ"לית חטיבת החלב של תנובה, אם המדינה תעביר תמיכה ישירה לרפתנים ומחיר החלב הגולמי ירד ב־20%, תוכל המחלבה להוריד את מחירי המוצרים לצרכן בכ־15%.
אלא שלא רק יצרני המוצרים שבפיקוח מאיימים שלא ימשיכו לספוג את התייקרות החלב הגולמי. אמיר אהרון, מנכ"ל מחלבות גד, הפועלת בקטגוריית הפרימיום, הזהיר מפני מדיניות עידוד היבוא והפגיעה שהיא עלולה ליצור לרפתנים: "אנחנו יכולים להביא כל גבינה ממזרח אירופה ולתמוך בחקלאים בפולין. מחיר המטרה עלה ב־24% ושילמנו לרפתנים, בלי להעלות מחירים, עד לאחרונה. מנגד, הרגולטור חתם על הסכם לפתיחת שוק המוצרלה ליבוא. אז בסוף נביא ומצרלה מאיפה שכדאי לנו, אבל מה יהיה אז על הרפתנים? הספינה לאט־לאט טובעת, וזה קורה ממש אחרי שבקורונה גילינו שאנו חייבים לדאוג בעצמנו לביטחון המזון. לכן, צריך לתמוך במגדלים באמצעות סובסידיות ממשלתיות".