סגור
סופר קניות קרפור רעננה 9.5.23
סניף קארפור ברעננה (צילום: JACK GUEZ / AFP)

אפקט הפיטורים בקארפור: הספקים מביטים בחשש על אלקטרה צריכה

יחד עם חברות ביטוחי האשראי, גם הספקים מודאגים מההתרחשויות ביינות ביתן וקרפור: פיטורים, קיצוצים ותוצאות לא מספקות. הבעלים אלקטרה צריכה יציבה מאוד, אבל עוקבת אחר ההתפתחויות ומקפידה לא לחרוג מהכיסוי הביטוחי

תוצאות הרבעון השני של יינות ביתן וקארפור, כמו גם מהלכי הפיטורים והקיצוצים, גורמים לספקים ולחברות ביטוחי האשראי לעקוב בדאגה אחר צעדיה של בעלת השליטה אלקטרה צריכה. הספקים, למודי נסיון מקריסת רשת מגה בשנת 2016 ומהקשיים העמוקים אליהם נקלעה לפני שנתיים, כשעמדה על סף קריסה, וברגע האחרון נקנתה על ידי אלקטרה צריכה. הערכות בקרב הספקים הן כי אין חשש מיידי מקריסת הרשת, וזאת מתוך הערכה כי חברת אלקו, בעלת השליטה באלקטרה צריכה ובעלי השליטה בה האחים דני ומייקי זלקינד, לא יאפשרו את קריסת הרשת, מחשש לפגיעה במוניטין שלהם.
יחד עם זאת, ספקים שאינם מבוטחים בביטוח אשראי סיפרו לכלכליסט כי הם עוקבים אחרי המצב ומקפידים שלא להגדיל את האספקות לרשת. ספקים מבוטחים ציינו כי הם אינם חורגים מההיקף הכיסוי הביטוחי ומסרו כי בחברות ביטוחי האשראי חוששים ומבררים איתם באופן תדיר האם הרשת עומדת בתשלומים במועד.
מאז ומתמיד נמנעים הספקים לשתף באופן מלא בספקות שלהם ביחס ליכולתן של רשתות לשרוד, מחשש שהדבר יעורר בהלה שתוביל לקריסת הרשת, מה שיגרום לכך שיאבדו את כספם. חשש גדול יותר נוגע לכך שקריסה תגביר את הריכוזיות בענף ובעקבות כך לצמצום התחרות בענף קמעונאות המזון. החשש הגדול של הספקים הוא מהתעצמותה נוספת של שופרסל, האוחזת בכ־20% מהמכירות בענף, אשר התרחבה בשנים האחרונות גם לתחום סיטונאות המזון.
ענף קמעונאות המזון חווה בשני העשורים האחרונים מספר קריסות של רשתות שיווק, ובראשן קלאבמרקט שקרסה ב־2005 ונמכרה לשופרסל; מגה תחת בעלות רבוע כחול שקרסה ב־2016 ונמכרה לביתן; רשת עדן טבע מרקט שקרסה יחד עם מגה ונמכרה לטיב טעם; ורשת קו אופ ישראל שקרסה ב־2018. בכל אחד מהמקרים, הספקים שלא היו מבוטחים ספגו מכה כואבת, וקיבלו חלק קטן מהחוב שצברה הרשת כלפיהם.