בלעדימפיצת השקדים תלס בחדלות פירעון: חובות של 175 מיליון שקל לבנקים ולקיבוצים
בלעדי
מפיצת השקדים תלס בחדלות פירעון: חובות של 175 מיליון שקל לבנקים ולקיבוצים
תלס תעשיות מזון צפויה להגיש בקשה לפתיחת הליכים בשל חובות של כ־140 מיליון שקל לבנקים וחובות של כ-35 מיליון שקל לקיבוצים שמהם רכשה יבול, ועל פי הערכה ייאלצו לספוג תספורת של 50%. החברה בקשיי תזרים מאז פרצה שריפה במפעל שלה בתחילת החודש. מהחברה נמסר: אנחנו מצפים מחברת הביטוח לעמוד לצדנו
מפיצת השקדים המרכזית בארץ, חברת תלס תעשיות מזון, נקלעה לקשיים תזרימיים. ל"כלכליסט" נודע כי החברה צפויה להגיש עם נושי החברה, הבנקים מזרחי ולאומי, בקשה לפתיחת הליכים בבית המשפט למימוש השעבוד השוטף הכללי, הנדל"ן של החברה והציוד שברשותה.
היקף החוב של החברה למזרחי-טפחות, לאומי ומרכנתיל עומד על כ-140 מיליון שקל. לחברה גם חובות חוץ־בנקאיים של כ־17 מיליון שקל וחוב של מיליוני שקלים בודדים לבנק הפועלים.
מדובר גם במכה קשה ללא מעט קיבוצים שהפיצו את השקדים שהם מגדלים באמצעות החברה. על פי הערכות בארגוני הקיבוצים, היקף החובות של החברה לקיבוצים, בעיקר בצפון, עומד על 40-30 מיליון שקל, והם ייאלצו לספוג תספורת של לפחות מחצית מהסכום.
קבלת צו פתיחת הליכים הוא השלב הראשון בהליכי חדלות פירעון לפי חוק חדלות פירעון החדש. מטרת החוק היא לאפשר לחייב לשקם את עצמו ואת העסק ולהחזיר לנושים את כספם. פתיחת ההליך יכולה להיעשות ביוזמת החייב או הנושה, ובמקרה הזה ביוזמת שני הצדדים. בתום תקופת ביניים מחליט בית המשפט אם לתת לחייב צו לשיקום כלכלי.
מחזור ההכנסות של החברה עומד על כ־160 מיליון שקל והיא רווחית. על תהליך פתיחת ההליכים מופקדים עורכי הדין חגי אולמן ואלונה בומגרטן.
תלס, שבבעלות ואיל תלס מאום אל פחם, שולטת בשוק הפצת השקדים. היא רוכשת אותם מהמגדלים, קולה אותם, אורזת ומוכרת לקמעונאים. החברה פועלת גם בתחום גרעיני חמנייה, אורז, אגוזים ופירות יבשים באותה מתכונת. ואיל, מנהל הפעילות, הוא דור שלישי למפעל שהקים סב המשפחה. החברה מייצאת גם לאירופה ולמזרח הרחוק. החברה רכשה שתי מכונות גדולות שהן היחידות בארץ מסוגן, שמקלפות את השקדים ופורסות אותם.
המפעל שלה מצוי באזור התעשייה מבואות הגלבוע. במפעל זה פרצה בתחילת החודש שריפה גדולה שהוציאה אותו מכלל שימוש ומאז נתונה החברה בקשיים תזרימיים. ל"כלכליסט" נודע כי החברה המבטחת של המבנה מתמהמהת עם העברת דמי הביטוח ומבקשת שהחקירה על נסיבות השריפה תסתיים תחילה. החברה זקוקה לכסף בעיקר לצורך רכישת ציוד ומכונות וכן לבניית המפעל.
המשפחה מאום אל פחם הפכה לגדולה בארץ בתחום הפצת השקדים. היא היתה רוכשת מהקיבוצים והמושבים את יבול השקדים מראש בכל שנה, והייתה לה יכולת חיזוי גבוהה של היבול הצפוי מכל עץ, כך מספרים בענף. בהתאם לכך היא קבעה את המחיר עבור כל שטח גידול. היא העבירה את מרבית התשלום מראש, וכך למעשה קנתה את היבול העתידי לאותה שנה. בשנים האחרונות זנחה החברה את שיטת התשלום הזו, ועברה לתשלום רגיל על היבול. זאת בעקבות עלייה בהוצאות מימון שהכבידו עליה בשנתיים האחרונות.
לאורך השנים התפתחה החברה לכיוונים נוספים, ייבאה שקדים גם מארה"ב ופעלה בשיטה דומה בשטחי גידול של חמניות.
עם לקוחות החברה נמנות רשתות שיווק, חברות ששיווקו לרשות, בתי קליה ועוד.
עורכי הדין חיותא גרינברג ומיכאל דובין המייצגים את תלס מסרו בתגובה: "יש החלטה משותפת עם הבנקים לא לפעול בהליכי חדלות פרעון כי אנחנו לא סבורים שיש בהם צורך בעת הזו. כרגע אנחנו בודקים את כל אפשרויות השיקום וההתאוששות של החברה שמתמודדת עם אירוע בקנה מידה משמעותי. שוחחתי עם כל מי שמעורב באירוע קשה (השריפה) לרבות הספקים המגדלים ונותני האשראי וכולם מביעים סולידריות, הבנה וסובלנות וממתינים לתוצאות בגזרה הביטוחית. אנחנו מצפים מחברת הביטוח לעמוד לצד החברה ולא לגרום לה נזק נוסף וככל שזה יקרה החברה תתאושש ותעשה ככל שביכולתה לעמוד על הרגליים ללא צורך בהליך משפטי".