בלעדימו"מ מתקדם לפשרה בסכסוך בין ברייט פוד לקיבוצים בתנובה
בלעדי
מו"מ מתקדם לפשרה בסכסוך בין ברייט פוד לקיבוצים בתנובה
לאחר שבית המשפט שלח את הצדדים לגישור נראה כי הצדדים קרובים לפשרה. על פי המסתמן, חיים גבריאלי יישאר יו"ר תנובה ויחדל מלכהן בתפקיד משני, ככל הנראה יו"ר ועדת הביקורת. גם גיא רוזן, סגן היו"ר מטעם הקיבוצים, יישאר בתפקידו
מגעים מתקדמים לפשרה בסכסוך החריף בין ברייט פוד לקיבוצים בתנובה. ל"כלכליסט" נודע כי הפשרה נדונה בתהליך הגישור בין הצדדים בפני הבורר עמוס גבריאלי.
על פי הפרטים הבסיסיים של ההסכמות שבדרך, חיים גבריאלי יישאר יו"ר תנובה ויחדל מלכהן בתפקיד משני, ככל הנראה יו"ר ועדת הביקורת. גם גיא רוזן, סגן יו"ר החברה מטעם הקיבוצים, יישאר בתפקידו.
הקיבוצים ייסוגו מדרישתם להדיח את גבריאלי מתפקיד היו"ר ומכל טענה כלפיו. הקיבוצים טענו ליחסי מרות של גבריאלי בחברה, והנסיגה שלהם מהטענה היא ניצחון גדול שלו.
ברייט פוד הסינית מחזיקה ב־77% ממניות תנובה, והקיבוצים בכ־23%. הסינים גיבו את גבריאלי ללא תנאי לכל אורך המאבק. בתגובה לדרישת הקיבוצים, ברייט פוד דרשה להדיח את רוזן בטענה לניגוד עניינים של רוזן ולתחרות עם תנובה בתפקידו כיו"ר חממת הפודטק מילניום, שמשקיעה בחברות בתחום הבשר האלטרנטיבי ונסחרת בבורסה. ברייט פוד פנתה לתנובה בנושא, וזו הזמינה חוות דעת מפרופ' שרון חנס, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, שגיבה את הטענה וכתב שיש חשש לניגוד עניינים.
בספטמבר 2021, חודש לאחר שדרישתם מברייט פוד להדיח את גבריאלי לא נענתה, פנו הקיבוצים לבית המשפט. באמצעות שני הדירקטורים שלהם בתנובה, גיא רוזן ועמית בן יצחק, יו"ר גרנות, ביקשו הקיבוצים מבית המשפט לקבוע כי יו"ר תנובה חיים גבריאלי הפר את חובת האמונים ואת חובת הזהירות כלפי תנובה, "לרבות בשל ניגוד העניינים והפרת הקוד האתי של החברה".
בית המשפט והשופט מגן אלטוביה שלחו את הצדדים לגישור. זאת לא לפני מלחמה מכוערת בה טען גבריאלי כי שותים את דמו בהאשמות סרק, ואילו רוזן טען כי ברייט פוד מנהלת מולו מלחמת חורמה כדי לאלץ אותו לסגת מהדרישה להדחת גבריאלי. תנובה מינתה את עו"ד שמואל קסוטו לבדוק את ההתנהלות של שני הצדדים, ואילו הקיבוצים התנגדו למינוי והובילו למינויה של השופטת לשעבר הילה גרסטלר לצדו של קסוטו. הדו"ח של השניים נמצא בשלבי סיום, אבל במסגרת הפשרה המסתמנת נראה שהדו"ח ייגנז.
במסגרת הבקשה שהגישו הקיבוצים, באמצעות עו"ד רון ברקמן, נטען כי "בעלות השליטה הסיניות בתנובה במישרין ובעקיפין (ברייט פוד) בחרו שלא לברר את הדרישה של המבקשים באופן ענייני. במקום זאת, התייצבו ברייט פוד והדירקטורים מטעמה כחומה בצורה מסביב לגבריאלי, היו"ר שמונה על ידי ברייט פוד ומטעמה. גבריאלי ויתר נציגי ברייט פוד בדירקטוריון פתחו במלחמת חורמה נגד נגד בעלת מניות המיעוט — עשרות קיבוצים המחזיקים במניות תנובה".
הקיבוצים התנגדו למתווה ההנפקה של תנובה בבורסה, שאותה הובילה ברייט פוד, ודרשו למכור את חלקם בחברה בהנפקה בהצעת מכר. ברייט פוד ביקשה לבצע את הצעת המכר על פי חלקן היחסי של שתי השותפות בחברה, מה שעיכב את ההנפקה.
הקיבוצים וברייט פוד סירבו להגיב.