הכל אישי: מה הקשר בין קניה ווסט לאיתמר בן גביר?
הכל אישי: מה הקשר בין קניה ווסט לאיתמר בן גביר?
ב-2022, בואך 2023, אין דבר פרטי שיכול באמת לחמוק מעיני הקהל. קיימת חשיבות עצומה לדעות הפרטיות ולהתנהלות של מי שעומד בראש חברה. מידע הוא כוח, והכוח כבר מזמן עבר ללקוח
השבוע הרשת לא הפסיקה לדבר על ג'ואי שוובל, הבעלים של זארה בישראל, ועל התגובה הזועמת של החברה הערבית, שרבים ממנה הגיבו בשריפת חולצות של המותג מכיוון שהוא בחר לארח חוג בית עם איתמר בן גביר. אחרים יצאו להגן על שוובל בטענה שהוא אדם פרטי, וזכותו לאחוז באיזו דעה שיבחר. קראתי בסקרנות את מה שנכתב ברשתות, ואני חייבת להגיד שבעיני משהו חשוב התפספס.
POWER TO THE PEOPLE
ב-2022, בואך 2023, אין דבר פרטי שיכול באמת לחמוק מעיני הקהל. כשאנחנו בעידן כל כך דיגיטלי וחשוף, האם באמת אפשרי שהלקוחות לא יידעו כיצד מתנהג בעלים או מנכ"ל של חברה? האם אנחנו באמת כה תמימים לחשוב שלפעולות של מי שעומד בראש ארגון כזה או אחר אין השפעה על קהל הלקוחות והעובדים של אותו הארגון? האם בעלי חברות עדיין לא שמעו על POWER TO THE PEOPLE? האם אנחנו יכולים לשבת מאחורי המקלדות ולדון באם נכון או לא נכון להחרים את זארה, או שאנשים כבר הצביעו ברגליים?
אנו חיים בעידן שבו השקיפות רבה יותר, והיא מעניקה לאנשים את הכוח לדעת כמעט כל דבר, לעתים קרובות ובאופן מיידי. מידע הוא כוח, והכוח כבר מזמן עבר ללקוח.
כשלאף אחד לא אכפת
בעידן שבו לממשלות לא אכפת מספיק מהאזרחים ולארגונים לא ממש אכפת מהלקוחות - אולי מה שנשאר זה שלאנשים יהיה אכפת מאנשים. הלך הרוח הציבורי בכל העולם דורש שארגונים רבי עוצמה יהיו אחראיים גם על השפעה חיובית, ולא רק על הגדלת ההכנסות שלהם. יותר ויותר אנשים מסכימים עם העיקרון הבסיסי של סובלנות: שלכולם מגיע כבוד.
הכוח זורם כבר שנים ממרכזי הכוח המסורתיים אל הפרט. אנשים סומכים כעת על אנשים אחרים כמוהם, יותר מאשר על המוסדות הגדולים והעומדים בראש הפירמידה. יותר ויותר אנשים לוקחים אחריות לידיהם, ומבינים שאם הם לא יביאו את השינוי מלמטה - הוא לא יגיע מלמעלה. ככל שהמוסדות והארגונים הגדולים ימצאו את עצמם מאבדים כוח ושליטה, קבוצות מיעוט, שבעבר נדחקו לשוליים - יועצמו.
הנעליים שאף אחד כבר לא רוצה
ביום שלישי, קצת באיחור, הודיעה אדידס כי סיימה את השותפות עם קניה ווסט (Ye), לאחר שהראפר השמיע שורה של הערות אנטישמיות במהלך ראיונות שונים. "אדידס לא סובלת אנטישמיות וכל סוג אחר של דברי שטנה", אמרה החברה בהצהרה. לפי "ניו יורק טיימס", החברה הגרמנית תסיים את הייצור של כל מוצרי Yeezy, וכן תפסיק את התשלום לחברה של ווסט, ובכך תסיים את אחת השותפויות הגדולות בתולדות האופנה.
המשמעות של קיצוץ השותפות היא הפסד נקי של כ-250 מיליון דולר לאדידס ב-2022. הראפר גם איבד את מקומו ברשימת המיליארדרים של מגזין "פורבס", שם מעריכים שההפסד של שותפות אדידס קיצץ את השווי הנקי של ווסט מ-1.5 מיליארד דולר ל-400 מיליון דולר.
עוד מאירועי החודש: חשבון האינסטגרם של ווסט הוגבל, וחשבון הטוויטר שלו ננעל בשל פוסטים שנחשבים אנטישמיים. גם השותפויות העסקיות של ווסט נקלעו ללחץ הולך וגובר: בנק ג'יי.פי מורגן וקמעונאית הבגדים גאפ אמרו בחודשים האחרונים שהם מסיימים את מערכת היחסים שלהם עם ווסט.
הסיפור הזה מוכיח עד כמה העולם התקדם, וכיום זה ברור שחברות ומותגים לא יכולות רק לכתוב על הקיר את הערכים שלהן - אלא גם לנהוג על פיהם.
אין נכון או לא נכון
מותגים כבר לא יכולים להרשות לעצמם להגיב בלבד לאחר מעשה - יש צורך אמיתי שיהיו פרו-אקטיביים. בדקו עד כמה אתם מכירים את הלקוחות שלכם ואת הערכים שחשובים להם; אם אתם יכולים לשלב את הערכים האלה עם המותג שלכם - ניצחתם.
לא צריך לחכות שמשהו יקרה ואז לגנות או לשבח אותו. זה אמנם המינימום הנדרש, ויש צורך בתגובה מהירה במקרה של משבר, מכיוון שחוסר מעש הוא גם סוג של פעולה. על מותגים לתכנן עוד היום תוכנית שתומכת בערכים של הלקוחות, ולוודא שיש התאמה בין הערכים של המותג, הערכים האישיים של בעלי החברה – לאלה של הלקוחות.
בעידן שבו הכל אישי, יש חשיבות עצומה לדעות הפרטיות ולהתנהלות של מי שעומד בראש החברה. כשאנחנו אחראים לצוותים, ללקוחות, לחברות, למותגים, לרווחים, למשקיעים ולצרכנים - ההשקפה והחשיבה שלנו חייבות להתרחב. כבר לא מדובר רק בדעות הפרטיות שלנו - עלינו להתחשב באנשים אחרים ובדעותיהם. בהרבה מאוד נושאים אין הסכמה על נכון או לא נכון; ואולי בכלל כבר אין נכון או לא נכון - כי הגבולות מיטשטשים בכל כך הרבה מובנים.
אסור לזלזל בעוצמה שיש לעובדים וללקוחות, זהו גל שרק מתעצם והולך. מימון המונים הוא דוגמה למודל עסקי שפותח בעשור האחרון, והראה בצורה הטובה ביותר עד כמה אנשים משוחררים מתאגידים מבוססים.
בעידן הנוכחי, שבו ללקוחות יש כוח עצום וכלים כדי להביע את דעתם, למותגים או חברות שלא יבססו את החשיבה שלהם סביב השאלה "איך אנחנו מעצימים את הלקוחות שלנו?", פשוט לא תהיה זכות קיום בעתיד הנראה לעין.
יעל קנדר מנהלת את יחידת BDO Digital, המספקת שירותי ייעוץ לארגונים בגיבוש ופיתוח יכולות דיגיטליות. בעלת ניסיון של 20 שנה בעולם השיווק והדיגיטל