סגור

החזרה לבי"ס מתייקרת: "חומרי הגלם זינקו"

רשתות מוצרי הכתיבה קרביץ ויולו מייקרות מוצרים בעד 10%, דווקא בקיץ לקראת ההצטיידות לחזרה ללימודים. גם קל גב ייקרה לרשתות את התיקים ב־3%

לגל עליות המחירים ששוטף את המשק הישראלי מצטרפים כעת גם ציוד הכתיבה ומוצרי החזרה לבית הספר. ברשת יולו עלו השנה המחירים בשיעור של כ־10%. "בשנה שעברה נמנענו מלהעלות מחירים", אומרת הבעלים יעל יגלום. "השנה העלינו בין 3.5% ל־10%, כי חומרי הגלם במפעלים שמייצרים לנו בחו"ל התייקרו וזה העלה לנו את מחירי הייצור. מחירי ההובלה הם גיבנת שאנחנו סוחבים משנה שעברה בצורה משמעותית וגם בארץ להעסיק עובדים בתחום זה לא מה שהיה בעבר. לשכר המינימום כבר אין משמעות".
גם ברשת מוצרי הכתיבה קרביץ נרשמה התייקרות של 3% בתיקי בית ספר אורתופדיים של חברת קל גב, הספקית המובילה של תיקים וילקוטים לגן ולבית ספר. לדברי עמית שבתאי, מנהלת הסחר והיבוא של קרביץ, "בעולמות הציוד, קרביץ לא העלתה מחירים, אלא אפילו הורדנו מחירים. יש פריטים שירדו ב־5% וגם כאלה ב־20%. אלה פריטים שהזמנו בנפח גדול במהלך השנה, ויכולנו להוריד את המחיר שלהם. לעומת זאת, תיקים וילקוטים קרביץ לא מייבאת בעצמה, אלא רוכשת מספקים מקומיים. העלינו את המחיר של תיק אורתופדי מתוצרת קל גב ב־3% מ־269 ל־279 שקל".

1 צפייה בגלריה
משה גנץ מייסד ומבעלי קל גב
משה גנץ מייסד ומבעלי קל גב
משה גנץ, מייסד ומבעלי קל גב. "ספגנו את רוב ההתייקרויות"
(צילום: גדי קבלו)

לדברי משה גנץ, מבעלי קל גב, החברה ביצעה התייקרות של 3% בלבד לכל הרשתות. "קל גב העלתה בין 3% ל־4% את מחירי כל התיקים. הציפייה שלנו היא שרשתות הקמעונאות יספגו את העלייה הזו, ולא יגלגלו אותה על הצרכן. לנו כספק המחיר עלה ביותר מ־15% וספגנו את רוב ההתייקרויות. שכר העבודה, החשמל, חומרי הגלם עלו. גם שער הדולר לא שיחק לטובתנו".
גנץ מוסיף כי "היום אנחנו משלמים לספקים שלנו במזרח לפי 3.5 שקלים לדולר, ובשנה שעברה בתקופה הזו קנינו מהם לפי 3.15 שקלים לדולר וזה משפיע גם על מחירי ההובלה. ככל שהמוצר נפחי יותר, ההובלה שלו יקרה יותר. תיקים אורתופדיים זה מוצר נפחי מאוד ועלות ההובלה שלו יקרה. בשנה שעברה שילמנו 13 אלף דולר למכולה גדולה, והשנה אנחנו משלמים 17-16 אלף דולר על אותה מכולה".
בתוך כך, הקמעונאים שמייבאים מוצרים מחו"ל טוענים כי הם אינם מרגישים הקלות כתוצאה מרפורמת היבוא בתחום כלי הכתיבה ומוצרי החזרה לבית הספר. "הרפורמה אמורה להקל את היבוא אבל מתוקף התהליכים החדשים נוצרו צווארי בקבוק", אומרת יגלום, "אופן הגשת הטפסים השתנה. צריך להגיש טופס ברמת המק"ט ולא על כל משפחת דגמים. זה יצר צוואר בקבוק בחברת השילוח שצריכה להגיש טפסים שלא נדרשה להגיש קודם לכן. השינוי בטפסים השפיע גם על העבודה מול מכון התקנים וגם שם נוצר צוואר בקבוק כי ההליך עצמו השתנה. הרפורמה ביבוא מאפשרת להסתמך על בדיקות בחו"ל ואני לא חייבת היום לעבור במכון התקנים, אבל אני עדיין חייבת את הגשת הטפסים למכון, כדי להוכיח שלמוצר יש בדיקת מעבדה שנעשתה בחו"ל. כרגע הרפורמה בשלב צירי הלידה שלצערי נפלו על יולי־אוגוסט".
עמית שבתאי מקרביץ מסכימה גם היא שההקלות של רפורמת היבוא עוד לא באות לידי ביטוי בתחום מוצרי הכתיבה, ולדבריה, הרשת עברה את אותם תהליכים בדומה לשנה שעברה. "עברנו השנה את אותן בדיקות במכון התקנים כמו שהעבירו אותנו לפני הרפורמה. התקן האירופי הוא מצוין, ואם הרפורמה תעבור באופן מלא ונוכל לוותר על בדיקה במכון התקנים הישראלי, זה יקל עלינו מאוד".