המאבק מגיע למלונות: "שופרסל תיכנס לשוק שהיה שמור לספקים"
המאבק מגיע למלונות: "שופרסל תיכנס לשוק שהיה שמור לספקים"
המנכ"ל איציק אברכהן מנסה לצאת מהדשדוש שאחרי טירוף הקורונה ומקדם הקמת מחסנים לזרוע המוסדית, שהוא מעריך שתצמח למכירות של 1.5 מיליארד שקל בשנה
שופרסל נערכת להעמיק את כניסתה לשוק המוסדי על חשבון הספקים, אחרי שהשוק הקמעונאי חזר למכירות שבשגרה. לפני חצי שנה רכשה הרשת את השליטה (75%) בסיטונאית המזון אמיגה, וכעת היא מרחיבה את פעילותה. "אנחנו מחפשים מחסנים גדולים שכוללים אחסון מוצרים בקירור והקפאה, באמצעותם נוכל לתת מענה מלא ללקוחות העסקיים. אני באמת מאמין ששופרסל מסוגלת להיכנס לתוך המקום שהיה שמור רק לספקים, שראו בעולמות האלה של השוק המוסדי מקור לרווחיות עודפת, ויכולה לתת שירות טוב יותר ולייצר צמיחה של 1–1.5 מיליארד שקל בשנה עם רווחיות דומה לזו של החנויות השכונתיות (5.3% רווחיות תפעולית — נ"ק)", כך תיאר איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל את תוכנית ההתרחבות בשיחה עם "כלכליסט".
לדברי אברכהן, שופרסל מנסה בימים אלו לאתר מחסן גדול שיוכל להתאים לפעילות ולגייס עובדים לתחום. אם לא תמצא בחודשים הקרובים נכס מתאים, תקים בפרק זמן של כשנתיים מחסן כזה.
מותג פרטי במכולת
החזרה לשגרה של שוק המזון, לאחר שנת מכירות שיא בקורונה, מתבטאת היטב גם בתוצאות שופרסל. החברה חתמה את הרבעון הראשון של השנה עם עלייה קלה של 0.9% במכירות, שהסתכמו ב־3.76 מיליארד שקל. למרות זאת, היא רשמה שיפור ברווחיות הגולמית והתפעולית וזינוק של 27% ברווח הנקי שהסתכם ב־114 מיליון שקל. הזינוק ברווח הנקי הושג כתוצאה משיפור תנאי סחר מספקים, מהתחזקות המותג הפרטי שמשקף רווחיות גבוהה יותר לרשת ומצמצום הוצאות.
על פי נתוני סטורנקסט, ירדו מכירות שוק מוצרי הצריכה ברבעון הראשון ב־3.9% ביחס לרבעון הראשון אשתקד. בשופרסל התמודדו בצורה טובה יותר עם צמצום הקניות לצריכה ביתית ורשת המזון שפתחה 5 חנויות במהלך התקופה, חתמה את הרבעון עם עלייה של 0.5% במכירות שהסתכמו ב־3.53 מיליארד שקל. בנטרול החנויות החדשות, מכירות החנויות הזהות ירדו ב־0.5% והמכירות למ”ר ירדו ב־0.7%. הקפאון בתוצאות נרשם למרות הוספת פעילות הסיטונאות של אמיגה שרכשה החברה, עיתוי חג הפסח שחל במהלך הרבעון ולמרות שבמהלך הרבעון הראשון, עדיין לא חזר המשק ובעיקר המסעדות, בתי המלון ומקומות הבילוי לשגרה.
הרווח הגולמי של הקבוצה צמח ב־1.9% למיליארד שקל, והרווחיות הגולמית עלתה ל־27% מהמכירות לעומת 26.8% בתקופה המקבילה אשתקד. במקביל, צמצמה החברה את הוצאות מכירה, שיווק, הנהלה וכלליות ביחס לרבעון המקביל, מה שאפשר לה לרשום עלייה ברווח התפעולי. צמצום ההוצאות הושג בין היתר על רקע החזרה לשגרה, ביחס לתקופת המשבר ברבעון הראשון אשתקד, אז גייסה החברה אלפי עובדים זמניים ובנוסף התמודדה עם הוצאות חריגות על עבודה במשמרות מוגברות ובלילות, בכדי לעמוד בביקושים.
לאור הערכות שהשוק הקמעונאי ישוב לצמוח בקצב נמוך כמו לפני הקורונה, סימנה שופרסל לעצמה את השוק המוסדי כמנוע צמיחה.
התעצמות שופרסל בשוק המוסדי החלה לפני שלוש שנים עם הקמת חנות קש אנד קרי, המציעה למכולות, מינימרקטים ועסקים קטנים רכישה מרוכזת במחירים נמוכים מאלו שהספקים עצמם מציעים להם. שופרסל מתבססת על כוח הקנייה שצברה כמובילת השוק, המקנה לה את תנאי הסחר הטובים ביותר. מאז הרחיבה החברה את פעילותה עם חנות נוספת בחיפה וערוץ מכירות מקוון לעסקים, והיא צפויה לפתוח גם חנות בדרום הארץ. זאת במקביל להרחבת הפעילות למרכולים במרחב הכפרי, כספקית המזון לחנויות בקיבוצים ובכפרים.
העמקת הפעילות תפגע בספקים לא רק בגלל הסטת המכירות מהיצרנים והיבואנים לשופרסל, אלא גם מהעמקת פעילות המותג הפרטי לשוק המוסדי. מכירות המותג הפרטי של הרשת זינקו ברבעון הראשון ל־27.4% מהמכירות והן נושקות ל־1 מיליארד שקל. היעד שהציבה שופרסל הוא שמכירות המותג הפרטי יהוו 30% מפעילותה.
עליות מחירים? מהספקים
היחסים המתוחים עם הספקים, צפויים להגיע לשיא בשבועות הקרובים על רקע הבקשות להעלאות מחירים בחודש יוני. כזכור, ספקים רבים וביניהם חוגלה, שניב, שמן, הנמל, פאלאס, ד”ר פישר, גורי ויעקובי, הגישו לרשתות הקמעונאיות בקשות להעלאות מחירים.
בניגוד להתבטאויות עבר, כעת נשמע אברכהן נחרץ לגבי יכולתה של שופרסל לעצור את גל ההתייקרויות: "עליות המחירים אינן יוזמה של שופרסל, אלא דבר שמגיע מספקים”, הוא אומר, “למעט מספר פניות שקשורות למוצרים שמבוססים על סחורות שמחירן בבורסות העולם עולה, עדיין לא קיבלנו פניות של ספקים גדולים.
“יש לשופרסל את הכוח למנוע או להקטין או למזער את עליית המחירים, אבל אני לא יכול לדון בזה היפותטית. אנחנו יודעים מדוע יש מי שמבקשים העלאת מחירים, אבל לא יודעים עדיין כמה, ונעשה ככל שנוכל לעמוד על כך שלא יהיה עליית מחירים".
מנוע צמיחה נוסף שתפס תאוצה בזמן הקורונה הוא זרוע האונליין של שופרסל. התחום ממשיך לצמוח גם לאחר החזרה לשגרה ומכירות האונליין היוו ברבעון 21.9% לעומת 17.5% אשתקד. הרשת עומדת לקראת השקת מרכז ליקוט אוטומטי להזמנות אונליין בקדימה, שלאחריו תשיק מרכז נוסף במודיעין.
המרכז בקדימה צפוי להתחיל פיילוט בשבועות הקרובים ולפעול באופן מלא החל מינואר 2022 והמרכז במודיעין ייכנס לפעילות שנה לאחר מכן. בהקמת המרכזים השקיעה החברה כ־600 מיליון שקל ואלו אמורים לייעל את הפעילות ולשפר את רווחיותה. להערכת אברכהן, המרכזים האוטומטיים יספקו כ־14 אלף הזמנות אונליין מידי שבוע ולאחר שייכנסו לפעילות מלאה, תבחן הרשת סגירת סניפים. "עם כניסת שני המרכזים האוטומטיים לפעילות מלאה, שתשקף רווחיות דומה לזו של החנויות השכונתיות ובהתאם להתמתנות פעילות סניפים סמוכים, נתחיל לסגור חנויות פיזיות בהיקף של 20–50 אלף מ"ר".
במקביל להרחבת פעילות האונליין, פועלת שופרסל גם לחיזוק זרוע חנויות הנוחות המונה כבר 80 סניפי אקספרס. לדברי אברכהן, מדובר בפעילות המשקפת רווחיות גבוהה ובעלת פוטנציאל עצום. "יש בשוק 7,000 מכולות, אז אני לא מתרגש מכניסה של גורמים שונים לתחום (חברות הדלק ואלקטרה הצפויה לקבל זיכיון לרשת האמריקאית סבן אליבן — נ"ק). נמשיך לפתוח 12 חנויות בשנה ונדע להתמודד עם התחרות".