אטיאס: הפתרון היחיד למחירי הנדל"ן הוא הגדלת ההיצע
במסגרת ועידת ישראל לעסקים נאם השר אטיאס בנושא מחירי הנדל"ן והחלטת ממ"י על מחיר מינימום לקרקע המיועדת לדירות שכורות; ניסים בובליל ופרופ' ליאו ליידרמן חולקים על דבריו
השר אריאל אטיאס התייחס לנושא הבוער של מחירי הנדל"ן הגואים. לדברי אטיאס, הפתרון היחיד למחירי הנדל"ן הוא הגדלת ההיצע, ובהתאם לכך, במינהל מקרקעי ישראל הכפילו את שיווק הקרקעות מ-15 אלף דירות בשנה ל-30 אלף דירות.
" יש ערים בישראל שרק 1% מהקרקע הפנויה בהם מוכרים לדירות קטנות. בונים רק חמישה חדרים וזה מוצר יקר", אמר אטיאס. "קיבלנו החלטה ש-20% מהתכנון יהיה לדירות קטנות וברור שזה מעלה את העקומה כלפי מעלה. אין סיבה שהקבלנים יכבלו לקנות דירות 5 חדרים. החלטנו לתת תמריצים לראשי ערים שבהן יהיו שיווקים מסיביים, המדינה תממן את מבני הציבור".
"הלמ"ס פרסם לאחרונה שהגידול בהתחלות בנייה הוא הגבוה ביותר מאז 2002 והתחלות בנייה לא קרו סתם, אלא בזכות השיווקים. לוקח לנו בממוצע 6 שנים לאשר תוכנית. אי אפשר לחכות, הזמן לחוץ ואנחנו ממשיכים לדאוג להגדלת היצע הקרקעות".
על פי נתונים של רשות המסים ומשרד האוצר, משנת 2000 עד שנת 2009 הצטרפו 302 אלף דירות נטו לשוק, אבל במקביל, 380 אלף משקי בית הצטרפו למשק הישראלי. אם בשנת 2000 עודף הדירות עמד על 44 אלף, שנת 2010 החלה בגירעון של 39 אלף דירות.
אטיאס גם התייחס להחלטה שהתקבלה בדצמבר 2009 במינהל מקרקעי ישראל, לפיה לא יהיה מחיר מינימום לקרקע המיועדת לפרויקט דירות שכורות. אטיאס ציין כי קיים פיילוט ראשון בעניין ויש לכך ביקוש. 50% מהפרויקט יינתן למכירה על מנת לממנו.
אטיאס המשיך והתייחס לתקציב הסבסוד לרכישת דירות לזוגות צעירים. לדבריו, משרד האוצר מתנגד ליוזמה זו. על פי ההצעה, משרד השיכון יממן 800 שקל מדי חודש לטובת משכנתא לרכישת דירה בפריפריה באזור עדיפות א' בבנייה רוויה, מה שיסתכם סך הכל ב-140 אלף שקל. "להערכתנו, זה יכול להביא 7,000 משפחות לפריפריה מדי שנה", אמר אטיאס, "אך שר האוצר ואגף התקציבים לא מסכימים. מאחר שכך, יזמתי חקיקה פרטית. על הצעת החוק חתמו 29 חברי כנסת מכל המפלגות, כולל אופיר אקוניס, יו"ר ועדת כלכלה, אבל אני רוצה לראות מה יקרה בועדת שרים לענייני חקיקה בשבוע הבא. השאלה היא אם הליכוד ידאג לזוגות צעירים בפריפריה?".
בהמשך התייחס אטיאס למדיניות העלאת הריבית של בנק ישראל ועל התנגדותו להעלאת הריבית לזוגות צעירים שבמקומה הוא מציע הבדלת הריבית הגבוהה כך שתחול רק על משקיעים. "העלאת הריבית לא נוגעת למשקיעים, כי את הרווח שלהם הם עושים מהשכרת הדירה והרי רוב העסקאות הן יד שנייה. לכן העלאת הריבית פוגעת ישר בזוגות צעירים. דיברתי על זה עם הנגיד והמפקח על הבנקים. נכון לעשות הבדלה בין דירה ראשונה לדירה שנייה במיסים והיטלי השבחה לאורך כל הדרך, ובלבד שזו דירה ראשונה. כרגע, בגלל שיש מחסור באזור הביקוש, רוב התמריצים צריכים להיות באזור הפריפריה".
ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, אמר בתגובה: "מחירי הדירות לא ירדו בשנת 2011, טענתי את זה גם בתחילת השנה. ממשלת ישראל לא רוצה שמחירי הדירות יראו והיא המרוויחה העיקרית. כל דירה שנמכרת בישראל מכניסה לאוצר חצי מיליון שקל. האוצר התעשר ב-14 מיליארד שקל בשנת 2010 מהכנסות בתחום הנדל"ן. אם האוצר רוצה שמחירי הדירות ירדו, הוא יודע לעשות את זה והוא עשה את זה בשנים עברו. היו פעם הטבות לזוגות צעירים. יש קרקעות למדינת ישראל, אם הממשלה רוצה לעזור, היא יכולה".
ליידרמן לאטיאס: "למה נרדמתם בשמירה?"
עוד באותו פאנל, פרופ' ליאו ליידרמן, יועץ כלכלי ראשי בבנק הפועלים, יצא נגד התוכניות של בנק ישראל לטיפול במחירי הנדל"ן: "המרכיב העיקרי במחירי הדירות הוא נושא הקרקע וזה לא מטופל. מחירי התשומות לא ירדו. על כל זה אנחנו מלבישים את הסביבה המאקרו כלכלית, שחקן המפתח הוא רמת הריבית. כל מי שעוסק בתחום ההשקעות יודע שלריבית יש השפעה חזקה. תקופות כמו כיום, כשהריבית נמוכה ומדובר בתופעה אוניברסלית, הן שמולידות את הביקוש לדיור. הסיטואציה הזאת נחתה עלינו כאשר צברנו היעדר פעילות בשוק הדיור והיצע הדירות. החיבור הביא לעלייה במחירי הדיור. ייתכן שהצעדים של בנק ישראל היו בהתחלה סבירים וייתכן שיש בהם איתות מסוים, אבל ככלכלן מאקרו, לאסור על אנשים לקחת משכנתא זה לא הפתרון הנכון כלכלית וחברתית לבעיית הדיור. הכלי הנכון הוא הטיפול בקרקעות ומדיניות פיסקאלית. תטילו מס על רכישת דירה שנייה ודירה שלישית. רוצים לסייע לזוגות צעירים? יש כלים פיסקאליים של מענקים".