המרוויח הגדול: בירן עשוי לקבל יותר מ-200 מיליון שקל
נוסף על 6% שבירן מחזיק במתחם השוק הסיטונאי, יסדיר משרדו גם את ההסכמים עם רוכשי 1,800 הדירות
בעוד הסוחרים מקבלים כל אחד מניה בודדת, המרוויח הגדול מעסקת השוק הסיטונאי הוא ללא ספק עו"ד שרגא בירן. בירן, שידוע כעו"ד המתמחה בעסקאות ענק בתחום הנדל"ן, נשכר על ידי אנשי השוק לפני יותר מעשר שנים כדי לשנות את ייעוד המתחם לשימוש של מגורים ומסחר.
בדומה לעסקאות
כדי ששכרו של בירן יהיה מדויק הונפקה עבורו מניה מיוחדת שערכה כמחצית משווייה של מניה רגילה. בירן הוא היחיד שמחזיק במניה כזו, ובזכות 8.5 המניות שעומדות ברשותו בסך הכל, עתיד בירן לגזור את הקופון הגדול ביותר מביצוע העסקה (כאדם בודד). הערכת השווי של מניותיו (לפי שווי של 3 מיליארד שקל למתחם כולו) היא 147 מיליון שקל.
למתבונן מהצד ייתכן שסכום זה נראה תלוש מהמציאות, אך הסוחרים מבינים שבירן הוא המנוע האמיתי העומד מאחורי העסקה. גורם בשוק הנדל"ן אמר על המהלך של בירן כי "מה שבירן עשה מדהים. הוא לקח קרקע בלב תל אביב, שינה את ייעודה והשביח אותה. וכל זאת כשהוא מנווט בין הרשויות ומאות בעלי אינטרסים".
אך מעבר לחלקו במתחם, בכל עסקה שתיסגר יהיה זה משרדו של בירן שיסדיר את הסכמי המכר עם הרוכשים, וכי על הסכמים כאלה גובים 1.5%–2% מעלות כל דירה. חישוב זה יזכה את בירן בעוד 81 מיליון שקל (1,800 דירות כפול 3 מיליון שקל לדירה כפול 1.5%). כך עשוי בירן להכניס לכיסו לפחות 228 מיליון שקל כתוצאה ממכירת השוק הסיטונאי.
בירן הוא בעל השליטה בקבוצת אלון עם בן דודו דודו ויסמן, ובעלי משרד עורכי הדין ש. בירן, המתמחה בדיני תכנון, בנייה ומקרקעין. עו"ד צדקיהו הרמולין, שהיה שותף במשרדו זכה בתביעה לקבלת כ־20% מנכסי השותפות שלהם, אולם המאבק המשפטי על היקף הנכסים הרלבנטיים לא הוכרע.
על פי עמדת בירן, הסכם שכר הטרחה מבוסס על הצלחת פעילות המשרד משנת 1996 וכן על התרחישים העתידיים. בסביבת בירן סבורים כי יהיה זה אך טבעי שהחברה הזוכה תנצל את שירותי משרדו אך אין לו כוונה לכפות זאת על הדיירים.
בירן עשוי לקבל עוד כ־81 מיליון שקל עבור הסכמי המכר עם הרוכשים. במתחם ייבנו 1,800 דירות, במחיר ממוצע של 3 מיליון שקל. על סכומים כאלה גובים בדרך כלל כ־1.5%