העיר רחובות תיפרד משטחים פתוחים
הותמ”ל דחתה כ־100 התנגדויות לתוכנית, והקרקעות החקלאיות במזרח העיר יהפכו לשכונת מגורים בת כ־8,000 דירות, עם שטחי מסחר
הקרקעות החקלאיות במזרח רחובות יהפכו לשכונת מגורים בת כ־8,000 דירות ומאות אלפי מ”ר שטחי תעסוקה ומסחר, כך קבעה בימים האחרונים הותמ”ל, שדחתה את ההתנגדויות לתוכנית. במקביל הותמ”ל קיבלה התנגדויות שדרשו להפחית שטחי תעסוקה לטובת תוספת דירות בנימוק שבמחוז מרכז קיים צורך רב יותר במגורים מאשר בשטחי תעסוקה, שהיקפם בתוכנית המקורית היה עודף. התוכנית עם השינויים פורסמה בימים אלה להערות הציבור למשך 45 יום, ואם לא יוגשו לה התנגדויות, היא תיחשב מאושרת.
- החתימות המוקדמות מעכבות פרויקט פינוי-בינוי בקריית משה ברחובות
- בשורה לחקלאי כפר ביל"ו: הותמ"ל תצמצם את השטח שיופקע מהם
- טלטלה במנהל התכנון: מתכננת הותמ"ל עוברת לשוק הפרטי
בנובמבר 2019 הפקידה הותמ”ל להתנגדויות הציבור את התוכנית שיזמה החברה הממשלתית “דירה להשכיר”, שחלה במקור על 2,200 דונם וכללה הקמת שכונת מגורים בת 6,900 דירות, מתוכן 1,000 דירות להשכרה ו־300 יחידות דיור מוגן, וכן 700 אלף מ”ר שטחי תעסוקה ומסחר, מבני ציבור ו־230 דונם שטחים פתוחים. התוכנית ממוקמת על קרקעות חקלאיות, רובן בבעלות פרטית, ממזרח לדרך בגין. מדובר בקרקעות שבמשך שנים היתה מחלוקת על הפשרתן לבנייה בשל הפגיעה המשמעותית הצפויה בשטחים פתוחים, בזמן שבתוך העיר קיים פוטנציאל לתוספת של אלפי דירות.
לתוכנית הוגשו כ־100 התנגדויות, בין היתר על ידי בעלי קרקע פרטיים שביקשו להגדיל את היקף זכויות המגורים בתוכנית, אך גם על ידי ארגונים כמו החברה להגנת הטבע, שטענו לפגיעה בשטחים פתוחים במחוז מרכז, ועל ידי תושבי העיר שטענו כי דווקא בתקופת הקורונה התגלו השטחים הפתוחים כנחוצים מתמיד. “שינוי ייעוד השטחים הפתוחים במזרח רחובות מחקלאות לבנייה יהיה בכייה לדורות”, כתבו מנהל הגן הבוטני באוניברסיטת תל־אביב ד”ר יובל ספיר והמומחית הסביבתית ד”ר חגית אולנובסקי בהתנגדות שהגישו. “זהו אזור מפלט חיוני עבור תושבי רחובות, בעיקר בחודשים האחרונים של הגבלות ריחוק חברתי”.
הותמ”ל, בראשות אדית בר, מינתה את החוקר אדיב דאוד נקאש לבחון את ההתנגדויות ולהגיש המלצות. לאחר דיון בהמלצותיו קיבלה הותמ”ל בימים האחרונים חלק מההתנגדויות ותיקנה את התוכנית. נדחתה הטענות לפגיעה בשטחים פתוחים ואת ההתנגדויות שהוגשו סביב טיעון זה, לאחר שהחוקר ציין כי המסדרון האקולוגי בעל הערכיות הסביבתית הגבוהה נמצא מזרחית לתוכנית, בעוד התוכנית עצמה שייכת למרקם העירוני.
הותמ”ל גם הפחיתה את שטחי התעסוקה ב־200 אלף מ”ר שטחים עיקריים ל־500 אלף מ”ר, לטובת תוספת של 1,500 דירות, לאחר שהשתכנעה כי קיים עודף שטחי תעסוקה בתוכנית, ולאור מגמות ההתרחבות המואצת בהיקף האוכלוסייה, בפרט בערים, המחייבות הגדלת צפיפות עירונית למגורים. החוקר ביסס את קביעתו לגבי עודפי שטחי התעסוקה על בסיס מפתח של 10 מ”ר שטחי תעסוקה לנפש. הותמ”ל גם אישרה אופציה להוספת 1,240 דירות מעבר למה שהוגדר בתוכנית, שמימושה יותנה בהתחדשות עירונית בחלק הוותיק של רחובות.
לדברי עו"ד אייל אוליקר ממשרד צבי שוב, המייצג בעלי קרקע פרטיים בתוכנית, "על פניו, מדובר בהחלטה מבורכת, המהווה המשך מגמה עקבי של מוסדות התכנון הארציים, לעודד ניצול מיטבי של הקרקע והגדלת הצפיפות בשטחים לפיתוח במרכז הארץ, במיוחד לאור מגמות הגידול המואץ בהיקף האוכלוסייה מחד והתרכזות רוב האוכלוסייה בערים מאידך. נציין כי, מגמת הציפוף כפי שנידונה לאחרונה בפסיקה של בתי המשפט ומוסדות התכנון, עומדת בניגוד למגמה בוועדות המקומיות לצמצם את היקף ההתחדשות העירונית, מטעמים של מחסור בתשתיות מקומיות. אנו סבורים שכפי עמדה על כך הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור בהחלטה בענייננו, צו השעה הוא הגדלת הציפוף במרכזי הערים, וכי אין כל חלופה אחרת למתן מענה לגידול באוכלוסייה".