ת"א נגד הרצליה: מי אחראית להצפות בפרויקט "בלו"
עיריית תל אביב סימנה כמה אשמים בהצפות בפרויקט בצפון־מערב העיר: את הרצליה ורמת השרון, ש“לא ביצעו עבודות הנדסיות שימנעו זרימת מים לשטח התל־אביבי”, ואת המתכנן ש”לא יצר בורות ניקוז”. העיריות: “טענות תמוהות”
עיריית תל אביב סימנה את מקור ההצפות בפרויקט בלו בצפון מערב העיר – עיריות הרצליה ורמת השרון, הגובלות לפרויקט ולא מבצעות לדבריה עבודות לניקוז מי הנגר בתחומן, כך שהמים מגיעים בסופו של יום אל סביבת הפרויקט.
בשנים האחרונות סובלים דיירי פרויקט בלו בתל אביב, הממוקם מערבית למחלף גלילות, מהצפות חוזרות ונשנות בתקופות הגשמים, הגורמים לטענתם לליקויים בעיקר במרתפי החניה. חברת הניהול של הפרויקט קיימה דין ודברים מתמשך עם עיריית תל אביב, וזו החליטה כאמור לייחס את הבעיה לעיריות הסמוכות. בנוסף לכך מייחסת עיריית תל אביב את מקור הבעיה למתכנני הפרויקט ש”העדיפו להקים בריכות נוי במקום בורות ניקוז”.
- בעקבות ההצפות: תוכניות בינוי חדשות יחויבו בטיפול מיוחד בניקוז
- הצפות בצפון תל אביב, נזקים בערי השרון ובבסיסי הקריה וגלילות
- עשרות פונו מבתיהם בשיטפונות: "בכל שנה זה חוזר"
במכתב ששיגרה חברת הניהול של פרויקט בלו, באמצעות עו"ד גיא נועם ממשרד ח. נועם ושות', בדצמבר האחרון למנכ"ל העירייהב מנחם לייבה, צוין כי בסוף נובמבר נרשמו שני אירועי הצפה חמורים ממי גשמים שזרמו אל תוך הפרויקט מכיוון הכביש המערבי, לאחר שהקולטנים שהותקנו על ידי העירייה לא קלטו את מי הגשמים והמים הציפו את החניון, הלובי והמעליות: "נגרם נזק רב לתכולת המחסנים. התפוצצו צינורות בפרויקט, קרסה תקרה בלובי חניון הפרויקט, נגרמו נזקים למשאבות הפרויקט, נסתמו בורות ניקוז בפרויקט, נפגעו מערכות חשמל ועוד נזקים רבים שככל הנראה יתגלו במהלך הזמן". נועם דרש מעיריית תל אביב לבצע עבודות ניקוז בסמוך לפרויקט.
“אין שליטה באיתני הטבע”
במכתב תשובה ששיגר עו"ד בצלאל בן דוד בשם העירייה נטען כי בשנים האחרונות העירייה היא שפנתה לחברת הניהול עקב כשלים בניקוז המתחם והצפות של מים שהוזרמו מהפרויקט לתווך הציבורי וגרמו להצפות ומטרדים. לדבריו, הן מנכ"ל העירייה לייבה והן מנהלת הבינוי והתשתיות שרונה הרשקו פנו מספר פעמים לרשויות המקומיות הרצליה ורמת השרון כדי שיפעלו לניקוז השטחים שבתחומן ומניעת זרימות המים לכיוון האזור בו ממוקם פרויקט בלו, "אולם למיטב ידיעתנו טרם בוצעו עבודות הנדסיות בתחומי הרצליה ורמת השרון שימנעו את זרימת המים בימי גשם סוערים לשטח המוניציפלי של עיריית תל אביב".
בן דוד הוסיף כי "למרשתי אין שליטה באיתני הטבע, ולאחר שעשתה את כל אשר על ידה לעשות על מנת לזרז את זרימות המים לים ולהקל על פרויקט בלו, היא מצפה שמרשיך יבצעו פעולות לרבות הגבהות באזורי כניסה לחניונים ולמתחם כולו כדי שהמים הזורמים בשצף קצף באירועי גשם כבדים, לא ייכנסו למתחם הבנוי ויזרמו מערבה ודרומה אל מובל התיעול המוביל אל הים". עוד ציין בן דוד כי "נראה כי מתכנני הפרויקט לא בנו כמות מספקת של בורות חלחול בתחומי הפרויקט ובחרו במקומם להקים בריכות נוי, ועובדה זו משמשת לרועץ במופעי הגשם כפי שאנו חווים לאחרונה, שהמומחים מייחסים אותם לשינויי האקלים והתחממות כדור הארץ וככל הנראה לא נלקחו בחשבון בעת תכנון הפרויקט. אין זה ראוי לצפות כי עיריית תל אביב תשלוט בכוחות הטבע ובעיריות הגובלות בה ולייחס לה אחריות לאירועים".
עיריית רמת השרון דחתה את טענות עיריית תל אביב: "אנו תמהים על הניסיון לקשור בין עיריית רמת השרון לסוגיית הניקוז בפרויקט הזה. אין מים מתחום מרמת השרון שמועברים לאזור בנדון, אפילו לא ענני גשם החוצים את עירנו וממשיכים מזרחה".
מעיריית הרצליה נמסר: "הטענה תמוהה. עיריית הרצליה לא ביצעה כל שינוי במתווה זרימת הנגר העילי בעיר. שטחי דרום מערב העיר עדיין מהווים שטחי בור לא מפותחים המתנקזים על פי השיפוע הטבעי. לאור שינויי האקלים והבנייה העתידית באזור, גורמי המקצוע בתל אביב, רמת השרון והרצליה מקיימים שיח משותף לתכנון הניקוז של כלל המרחב".
במכתב תשובה ששיגר עו”ד נועם לעיריית תל אביב דחתה חברת הניהול את טענות העירייה: "פרויקט בלו ממוקם בתחום המוניציפלי של עיריית תל אביב, ודיירי הפרויקט משלמים ארנונה והיטלי עירייה לעיריית תל אביב. אין זה מתפקידי חברת הניהול או הדיירים בפרויקט לפנות אל עיריית רמת השרון או הרצליה בבקשה לניקוז השטחים שבתחום ומניעת זרימות המים מהם לכיוון הפרויקט". עוד ציין כי מחוות דעת מקצועית שקיבלה חברת הניהול עולה כי הסיבות להצפות הן תכנון ניקוז הלוקה בחסר, ועיריית תל אביב לא ביצעה פעולות לשיפור יכולת הקליטה של והניקוז של מי הגשמים הרבים.
הדיירים זועמים
ישראל קוגן, דייר בפרויקט, מסר ל”כלכליסט”: “התשתיות ליד הפרויקט קרסו לאחר הגשמים האחרונים והוכח שמערכת הניקוז העירונית הקיימת אינה מתפקדת. זה הגיע למצב שבימים גשומים כל החניון מלא מים, אנשים גם החליקו ונחבלו, ודרשנו מהדיירים לא להשתמש במעלית מחשש לאסון. ראוי שהעירייה תיקח אחריות במקום להאשים אחרים ותבדוק את מצב התשתיות באזור לפני שהיא מתחילה לבנות בסמוך תוכניות גרנדיוזיות, ממש באזור שבו גם יש בעיית מי תהום וגם מערכת הניקוז קרסה”.