בלעדי לכלכליסט
אחרי חצי שנה של קיפאון: הממשלה תדון בחידוש עבודת הוועדה להאצת הבנייה
הוראת השעה שתעלה לדיון בוועדת השרים לחקיקה אמורה לאפשר את המשך עבודת הוותמ"ל, שפעילותה משותקת מאז חודש יוני. אופי הפעילות של הוועדה צפוי להשתנות, בין היתר בכל הנוגע ליכולתה לאשר תוכניות בנייה בשטחים פתוחים
הוראת שעה שתאפשר את המשך פעילות הוותמ"ל - הוועדה הממשלתית המיוחדת להאצת תוכניות הבנייה למגורים - תעלה מחר (ה') להצבעה בוועדת השרים לחקיקה. זאת לאחר שמאז יוני הוותמ"ל משותקת, משום שבאותה עת פג התוקף של הוראת השעה שאושרה ב-2014 ומסדירה את פעילותה.
בשל המשבר הפוליטי הוראת השעה החדשה עוד לא הוצגה לוועדת השרים. כעת, במאמץ אחרון לאפשר את חידוש פעילות הוועדה ובלחץ שר הפנים אריה דרעי, הוכנסה הוראת השעה לסדר היום של הוועדה. עם זאת, המצב הפוליטי שברירי, ועד שיתקיים דיון בעניין עוד עשויים להיות שינויים.
- בגלל המשבר הפוליטי: כמחצית מעובדי הבניין הזרים יגורשו בתוך 10 ימים
- רשות התחרות שוקלת להעמיד לדין את יגאל דמרי על תיאום מחירים
- בהשפעת משבר הקורונה: ירידה של 9.5% בהתחלות הבנייה למגורים
הוראת השעה החדשה לא רק מאפשרת את המשך פעילות הוועדה, אלא גם משנה את אופי הפעילות שלה. כך, שינוי מרכזי צפוי הוא הגבלת היכולת של הוועדה לאשר תוכנית בנייה בשטחים פתוחים. על פי ההוראה החדשה, הממשלה תוכל להעביר לוותמ"ל רק עד 10 תוכניות בנייה למגורים בשנה אם הן בשטח פתוח, וכל זאת רק אם אפשר לבנות בכל אחת מהן לפחות 2,500 דירות. התוצאה המעשית של ההחלטה הזו היא כי תהיה בחירה קפדנית של תוכניות בנייה על שטחים פתוחים, ויקודמו רק כאלה שסיכויי המימוש שלהן גבוהים. לכן סביר שלא נראה עוד תוכניות ענק באזורי הפריפריה, אלא בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ - זאת בעוד שעד היום לא הייתה מגבלה על מספר התוכניות שהועברו לוועדה ותנאי הסף לתכנון על שטח פתוח היו נמוכים, בדמות פוטנציאל לבניית 750 דירות. כתוצאה מכך, רבות מהתוכניות היו על שטחים פתוחים או חקלאיים, דבר שהוביל לביקורת מצד ארגוני הסביבה והחקלאים.
בנוסף, הוועדה תעסוק בתוכניות בנייה אינטנסיביות בסמוך לתחנות המטרו העתידי, בהתאם לתמ"א 70 שמקדם כיום מנהל התכנון ונועדה להעצים את נפח הבנייה לאורך צירי המטרו.
הוועדה תטפל גם בתוכניות של התחדשות עירונית, בתוכניות בנייה בישובים חרדים - כאלה שלפחות 50% מהתושבים בהם מוגדרים חרדים, וכן בתוכניות בנייה למגורים בישובים ערביים.
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "החוק המוצע מתעלם מהביקורת הנוקבת ומכישלון הוועדה בקידום תכנון איכותי, חברתי וסביבתי הולמים. במקום לבטל את פעילותה של הוועדה לחלוטין, רוצים להרחיב את סמכויותיה, דווקא היכן שהיא פוגעת בציבור, ומציעים לאפשר לוועדה לעסוק בסוגים נוספים של תכניות, ולא רק בתכניות לדיור, וזאת לתקופה נוספת של ארבע שנים, ובכך לאפשר לועדה לפעול למשך עשור שלם, תוך דריסת התכנון ההיררכי והדמוקרטי שנקבע בחוק התכנון והבנייה. לעמדתנו, ראוי להתמקד במימוש המלאי התכנוני הקיים ובתכניות להתחדשות עירונית, באמצעות מערכת התכנון הסדורה, תוך חיזוק מוסדות התכנון המקומיים והמחוזיים".
עו״ד עמית יפרח מזכ״ל תנועת המושבים, על כוונת שר הפנים להביא את חוק הוותמ"ל להארכה: ״עמדתנו כפי שהוצגה גם לנציגי שר הפנים במסגרת השיח ביננו היתה להחריג את השטחים החקלאיים מחוק הוותמ״ל ושר הפנים טועה בהבאת הוותמ״ל בנוסח הקיים להארכה".
"הנתונים העולים כעת של היקף המלאי התכנוני הקיים כתוצאה מחמש שנות הוותמ״ל מחזקים את עמדתנו כי הוותמ״ל במתכונתו הנוכחית סיים את תפקידו וכעת עליו להתרכז בהתחדשות העירונית והמגזר הערבי ולהגביר באופן משמעותי את הבינוי במקומות הללו ולהפסיק לאלתר תוכניות על קרקעות חקלאיות. וזו גם הסיבה שהגשנו יחד עם התנועה הקיבוצית ומרכז המועצות האזוריות פנייה לפני עתירה לבג״ץ, בכדי למנוע את הארכת החוק שאמורה לעלות לאישור הממשלה".
"גם הספקנים שבינינו כעת אחרי משבר הקורונה מבינים את משמעות הקרקע החקלאית עבור מדינת ישראל ובטחון המזון שהגופים התכנוניים צריכים לשמר ולחזק את יכולת העיבוד ולא לתכנן בשולי הערים על חשבון קרקעות חקלאיות. המלאי התכנוני הקיים הינו כזה שצריך להחזיר את המדינה לתכנון שפוי דרך הוועדות המחוזיות ולהשקיע במוקדים שבהן באמת צריך לעשות בוותמ״ל שימוש ואנו כעת עם תחילת עבודתה של ממשלה חדשה קוראים למקבלי ההחלטות לקבוע מדיניות תכנון המתאימה לעת הזו״.
פרופ' חגי לוין מתנגד להארכת פעילות הותמ"ל
התנגדות נוספת ומפתיעה לחוק להארכת פעילות הותמ"ל שיעלה מחר בוועדת השרים לחקיקה. ההסתדרות הרפואית בישראל בראשות פרופ' חגי לוין הפיצה בשעה האחרונה מכתב ובו נטען כי הארכת פעילות הותמ"ל תפגע באיזון בין אינטרסים שונים, ובהם בריאות הציבור - אינטרסים שעליהם מוסדות התכנון הרגילים מקפידים לשמור, לטענתה - ולכן אין לאפשר את המשך פעילות הוועדה. לחילופין ,במידה והוועדה תמשיך לפעול ההסתדרות הרפואית דורשת כי למשרד הבריאות יהיה נציג קבוע ובעל זכות הצבעה בוועדה.
פרופסור לוין מסביר במכתבו כי אורח חיים בריא תלוי בתכנון הערים, תכנון נכון מפחית תחלואה כאר הוא משפיע על גורמים כגון שטחים פתוחים המאפשרים פעילות ספורט ופנאי, נגישות לתחבורה ציבורית ועוד.
לדבריו, "בשל ההשפעות הידועות של החלטות תכנוניות על בריאות הציבור, במוסדות התכנון הקבועים לרבות המועצה הארצית, הוועדות המחוזיות והמקומיות יש נציגות למשרד הבריאות. אולם, בותמ"ל אין למשרד הבריאות נציגות. על משרד הפנים להבטיח האינטרס הציבורי של תכנון הכולל הטמעת שיקולי בריאות הציבור בקרב כל קבוצות האוכלוסייה. עם הצפי להמשך גידול האוכלוסין, קיימת חשיבות ראשונה במעלה ליצירת ערים ואזורים שמאפשרים אורח חיים בריא, כולל נגישות לשירותי בריאות, חינוך, תעסוקה, פארקים, תרבות, טבע, תחבורה ציבורית, הליכה ואופניים. כל שינוי במוסדות התכנון צריך לכלול הטמעת שיקולי בריאות, למען אוכלוסיית ישראל והדורות הבאים".