שוק הדיור ממשיך לרתוח: 147 מיליון שקל עבור קרקע ל-123 דירות במודיעין
מחיר המינימום במכרז עמד על 34 מיליון שקל. קבלן ותיק שהתמודד: "המדינה לא משווקת קרקעות וזאת התוצאה. בסוף מה שנשאר לצעירים זה לקנות כרטיס טיסה לכיוון אחד לברלין"
הקיפאון הכלכלי במשק, נותן אותותיו גם על תוצאות מכרזי קרקע: מזה תקופה שרשות מקרקעי ישראל ממעטת לצאת במכרזים לשיווק קרקעות, והקבלנים שמחפשים קרקעות לרכישה, הסתערו על מכרז בודד לשיווק קרקע במודיעין.
במכרז, המיועד להקמת 123 דירות במע"ר (מרכז עסקים ראשי) הסמוך לקניון עזריאלי ותחנת הרכבת, זכתה חברת גלעד מאי, תמורת סכום שיא של 130 מיליון שקל עבור הקרקע, ועוד 17 מיליון שקל בגין הוצאות פיתוח. כמו כן כולל הפרויקט זכויות ל-1,000 מ"ר שטחי מסחר.
- רשות מקרקעי ישראל תובעת דמי שימוש על הווילה של דני דנקנר בעתלית
- שר הבינוי בצעד אחורה: מעכב את המינוי של קוינט
- האוניברסיטה העברית עשויה לגרוף מאות מיליונים במסגרת הסכם עם רשות מקרקעי ישראל
למכרז שנערך באופן מקוון הוגשו 43 הצעות מיזמים. מחיר המינימום שנקבע במכרז, עמד על 34 מיליון שקל. מחיר השומה עמד על 107 מיליון שקל, אליו יש להוסיף את עלויות הפיתוח. קיים קושי בהשוואה תוצאות המכרז לתוצאות מכרזים אחרים מהשנים האחרונות, מאחר ואלה היו בעיקר מכרזי מחיר למשתכן ומחיר מטרה.
בשנת 2015 שווקו במע"ר קרקעות בסכומים המשקפים 425-500 אלף שקל עבור מרכיב קרקע ליחידת דיור כולל הוצאות פיתוח. המכרז הנוכחי, קובע מחיר שיא המשקף למעלה ממיליון שקל עבור רכיב קרקע ליחידות דיור אחת כולל הוצאות פיתוח. מחיר המשקף מציאות חדשה בשוק הנדל"ן במודיעין. סיבה נוספת לכך שבשוק הנדל"ן רואים את המחיר כגבוה, היא כי מחצית מהדירות בפרויקט המתוכנן הן דירות קטנות בשטח 72-82 מ"ר וכי אין הקלות שבס במודיעין המוסיפות דירות מעבר לקבוע בתב"ע.
קבלן ותיק שהתמודד במכרז אמר ל"כלכליסט" כי "כדי להצדיק את הסכום של רכישת הקרקע במכרז, צריך למכור דירות בסכומים שגבוהים ה-15% מהמחירים באזור. כשהמדינה לא משווקת קרקעות, זאת התוצאה והנה הסיבה למה מחירי הדירות רק עולים. בקצב הזה מה שיישאר לצעירים במדינה הזאת לעשות זה לקנות כרטיס טיסה כיוון אחד לברלין".
בחודשים האחרונים לא מתפרסמים מכרזים משמעותיים של רשות מקרקעי ישראל לשיווק קרקעות, בין היתר בשל העדר תקציב ממשלתי לסבסוד תשתיות, וכן בשל קשיים הנוגעים למשבר
הקורונה ולשינויים פרסונליים בתוך הרשות.
בגלעד מאי מרוצים מהזכייה ומסבירים כי בעוד במכרזי 2015 היה המע"ר אזור בלתי מפותח, שהדירות בו היו נמכרות במחירים המשקפים את הבנייה המאסיבית, הרי שהיום מתאכלסות הדירות האחרונות במע"ר שכיום כבר מפותח לרבות שדרת המסחר (בשגרה שאינה קורונה), ומחירי הדירות בפרויקט ישקפו זאת, ואולי יהיו גבוהים באחוזים בודדים ממחירי הדירות הסמוכות.
עוד מציינים כי מדובר בשכונה שמחירי הדירות בה גבוהים מאלה של שכונות הקצה במודיעין דוגמת נופים, וגם כי מספר בנקים כבר הביעו עניין לממן את הפרויקט, ראיה לכך שהמחיר שניתן במכרז הוא ריאלי.