$
חדשות נדל

לראשונה: משרד השיכון פתח בהליך מנהלי נגד חברת מימון בפרויקט של אלדד פרי

הממונה על חוק המכר מצא כי חברת "בונוס", נתנה מימון ל-169 רוכשי הדירות בפרויקט "פרי הורייזן" בבת ים, שהוכר כפרויקט יזמי, מבלי שווידאה כי ניתנו לרוכשים בטוחות לכספם. החברה צפויה להיקנס ב-10 מיליון שקל. הממונה: "חברות מימון נוספות ייבדקו"

שלומית צור 16:1230.09.20

נורת אזהרה לחברות מימון, שהעניקו מימון לקבוצות רכישה: לראשונה פתח משרד השיכון בהליך מנהלי נגד חברת המימון 'בונוס' בחשד להפרות חוק המכר בפרויקט הורייזן בבת-ים אשר אורגן על ידי קבוצת פרי נדל"ן שנקלעה להקפאת הליכים. העיצום הכספי שיוטל על חברת בונוס, עשוי להגיע ל-10 מיליון שקל.

 

 

 

בתחילת אוגוסט 2020 קבע ממונה חוק המכר כי הפרויקט בבת ים הוא פרויקט יזמי, וחברי קבוצת הרכישה הם רוכשי דירות לכל דבר ועניין. על כן, בניגוד לקבוצת רכישה, חוק המכר חל על פרויקט זה. הוראות חוק המכר מטילות אחריות גם על מי שנותן הלוואה לרכישת דירה, כך שהוא נדרש ליידע את הרוכש בדבר זכויותיו להבטחת הכספים ובנוסף, עליו להעביר את הכספים רק לאחר שווידא כי ניתנו בגינם בטוחות חוק מכר, או התחייבות מצד המוכר לתת בטוחות לרוכשים. בשל ההכרה כי מדובר ברוכשי דירות, מצא לנכון הממונה להטיל את האחריות גם לפתחה של חברת המימון אשר בעצם שימשה כמי שנותן הלוואה לרוכשי הדירות לעניין רכישת דירה בפרויקט. על פי החשד, חברת המימון בונוס נתנה הלוואות ל-169 רוכשים לצורך רכישת דירות בפרויקט "פרי הורייזן" בבת-ים, מבלי שווידאה שניתנו בטוחות בגין הכספים. בנוסף, עולה כי החברה לא יידעה את הרוכשים בדבר זכויותיהם להגנה על כספם, הכל בניגוד להוראות חוק המכר. על כן, נפתח הליך מנהלי כנגד החברה.

 

יאיר פינס מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון יאיר פינס מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון צילום: באדיבות משרד הבינוי והשיכון

 

עוד מציינים במשרד השיכון כי בפרויקט ניתנה הלוואה נוספת מגוף מימון נוסף והדבר נבחן בימים אלה. בנוסף, מציין הממונה כי בוחן בימים אלה את אחריות כלל החברות אשר סיפקו מימון לקבוצות השונות אשר אורגנו על ידי קבוצת פרי נדל"ן.

 

אחד הפרויקטים הנוספים של קבוצת פרי נדל"ן שנבדקים על ידי הממונה הוא פרויקט "פרי פלייס" ברחובות. הממונה על חוק המכר מציין כי פנה לחברת המימון אקספו על מנת שזו תתקן הפרות חוק, כפי שעלו בחקירות מול חברת פרי נדל"ן בקשר לפרויקט המדובר. בא כוחה של אקספו עו"ד חגי אולמן, מכחיש את הנטען: "קרן אקספו פעלה כחוק וכנדרש. במסגרת ההלוואות שהעמידה לקבוצת פרי בפרויקט פרי פלייס ברחובות לשם מימון רכישת קרקע עבור מעונות סטודנטים שבבעלות קבוצת הרכישה ועבורו חלק המיועד למסחר ומשרדים אשר בבעלות קבוצת פי. ההלוואה לא ניתנה לאנשים פרטיים ובוודאי שלא לצורך רכישת דירה כפי שקובע חוק המכר. קרן אקספו תתפנה למשרד השיכון להבהרת העניין".

 

המהלך שבו נפתח לראשונה הליך מנהלי נגד חברת מימון בגין חשד להפרת חוק המכר, מהווה נורת אזהרה לענף המימון החוץ בנקאי שבשנים האחרונות מצוי בפריחה. חוק המכר אמנם אינו חל על קבוצות רכישה, אך בשנים האחרונות הצביע משרד השיכון על קבוצות רכישה שהתנהלו בפועל כרוכשים בפרויקט יזמי לכל דבר. במקרים כאלה, חשופות גם חברות המימון כמי שמחויבות על פי חוק המכר לוודא כי ניתנו בטוחות לרוכשי הדירות.

 

"נפעל בכל הכלים הרגולטוריים המונחים לפנינו על מנת לסייע לרוכשי הדירות להגן על האינטרסים שלהם", מסר יאיר פינס, מנכ"ל משרד השיכון. "במקביל, מטרתנו לייצר הרתעה מול כל העוסקים בתחום קבוצות הרכישה שעליהם לפעול על פי החוק".

 

יחד עם זאת, טוען עו"ד איתן ארז, מומחה לחדלות פירעון ולקבוצות רכישה, כי בחוק המכר כפי שמנוסח כיום, קיימת פירצה שתקשה להטיל אחריות על החברות המממנות: "חוק המכר קובע כי רוכש דירה צריך לקבל אחת מתוך חמש בטוחות להבטחת כספו בעת רכישת דירה שהנפוצות מתוכן הן ערבות בנקאית, שיעבוד והערת אזהרה," מסביר ארז "בחוק לצערי יש פירצה שמאפשרת למלווה להתחמק בקלות מלוודא שהקונה קיבל אחת מחמש הבטוחות הללו. די בכך שהיזם התחייב בכתב לתת בטוחה, גם אם לא נתן אותה בפועל כדי לפטור את המלווה מאחריות. התחייבות זו יכולה להיות סתם מכתב שהאמור בו לא יבוצע. יש לתקן את החוק במובן זה שהמלווה לא יוכל לתת הלוואה עד שיוודא שהכסף הופקד בפועל בחשבון נאמנות עם שתי חתימות אחת מהן של בא כח הלווה, או שניתנה בפועל אחת מחמש הבטוחות. בהזדמנות זו רצוי שמשרד המשפטים יפעל גם לחוקק את חוק קבוצות הרכישה שממתין ארבע שנים לחקיקתו".

 

x