בלעדי לכלכליסט
הדירה במנהטן על שם נתניהו, וארדן נשאר בחוץ
הנהלת הבניין בשדרה החמישית בניו יורק, שבו נמצאת דירת שגרירי ישראל באו"ם, עיכבה את כניסתה של משפחת ארדן לדירה בטענה כי רק הבעלים הרשום שלה - בנימין נתניהו - יכול להתגורר בה
הנהלת הבניין בשדרה החמישית במנהטן ממשיכה להערים קשיים על מדינת ישראל בכל הנוגע לניהול דירת שגרירי ישראל באו"ם ורישומה על שם המדינה.
ל"כלכליסט" נודע, כי הנהלת הבניין מנעה משגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן ומשפחתו להיכנס לדירה ולהתגורר בה כאשר הגיעו לניו יורק לפני כשבועיים. הנהלת הבניין טענה כי רק הבעלים הרשום בדירה – בנימין נתניהו – יכול להתגורר בה. רק בתום דין ודברים עם הקונסוליה הישראלית שנמשך כמה ימים, וחתימתו של נתניהו על מסמך המאשר זאת, נכנסה משפחת ארדן לדירה. עד לאישור המיוחל שהתה המשפחה בבית מלון סמוך.
- האו"ם מזהיר: הקורונה תגרום ל"קטסטרופה דורית" בחינוך
- ועדת הכספים האריכה את הפטור ממע"מ על דלק לעזה - רק עבור חברה של האו"ם
- מרמי לוי ועד HOT: האו"ם פרסם רשימה שחורה של 112 חברות שפועלות בהתנחלויות
הדירה, ששייכת למדינת ישראל, רשומה על שם נתניהו משנת 1986, עת היה שגריר ישראל באו"ם, וזאת מסיבות טכניות הקשורות למדיניות רישום דירות בבניין המנוהל בשיטת הקו־אופ המקובלת בארה"ב. עד כה, אף שעברו 34 שנים מאז רישום הבעלות בדירה, הנושא טרם נפתר, והעברת רישום הדירה על שם מדינת ישראל טרם בוצעה.
במשרד החוץ טוענים כי מאז 2016 מתנהלים הליכים משפטיים נגד הנהלת הבניין במטרה להעביר את רישום הדירה על שם מדינת ישראל, אלא שעד כה לא נרשם הישג כלשהו. עוד מסרו כי מדובר בפעם הראשונה שהנהלת הקו־אופ העלתה את הטענה שרק הבעלים הרשום של הדירה יכול להתגורר בה.
מתעכבים בהעברת הבעלות
גורם המעורה בפרשה מסר ל"כלכליסט" כי הסיבה לדרישה התמוהה קשורה במגוריו של השגריר הקודם דני דנון, שיחסיו עם השכנים בבניין לא היו מיטביים. עוד ציין אותו גורם כי כי לאורך כל מגורי השגרירים הקודמים לא הועלתה על ידי הנהלת הקו־אופ דרישה המגבילה את זהות הדיירים בבניין.
עם זאת יש מי שטוענים כי הרקע למחלוקת מצוי בדרישה של הקו־אופ ממשרד החוץ לשפץ את הדירה, דבר שלא נעשה בפועל. סיבה נוספת לקשיים שמערים הקו־אופ היא ההשלכות של מגורי דיפלומטים ישראלים בבניין כמו סוגיות אבטחה, מה שמעורר הסתייגות מצד כמה מדיירי הבניין.
הדירה שימשה כמעונו הרשמי של ראש משלחת ישראל לאו"ם משנת 1978 והושכרה על ידי בעל הדירה למדינת ישראל עד 1986. בשנה זו רכשה המדינה את הדירה במטרה שתמשיך לשמש כמעונו הרשמי של ראש משלחת ישראל לאו"ם.
על פי סוג ההתאגדות של הדירות בבניין הזה – שיטת tenant corporation (קו־אופ) המקובלת בבנייני מגורים רבים בניו יורק – בעלי המניות הרשומים כחברים בקו־אופ מחזיקים בדירות לפי הסכם חכירה בינם לבין הקו־אופ. על רקע זה נרשם שטר המניות של הדירה על שמו של שגריר ישראל באו"ם דאז בנימין נתניהו. מאז שנת 1978 התגוררו בדירה זו כל מי שכיהנו כראשי המשלחת הישראלית לאו"ם: יהודה בלום, בנימין נתניהו, יוחנן ביין, יורם ארידור, גד יעקובי, דורי גולד, יהודה לנקרי, דן גילרמן, גבריאלה שלו, מירון ראובן, רון פרושאור, דני דנון וכעת גלעד ארדן.
לאורך כל השנים נותרה הדירה רשומה על שם נתניהו וטרם נרשמה על שם מדינת ישראל. על פי משרד החוץ, רק בשנים האחרונות החלה המדינה לנהל הליכים משפטיים על מנת לתקן זאת.
בניין עם עבר קולנועי
במשרד החוץ טוענים כי הנהלות הקו־אופ בארה"ב הן בעלות שיקול דעת נרחב בכל הנוגע לניהול הבניינים ואופן רישום שטרי המניות של בעלי המניות בקו־אופ. טענה זו נתמכת בעדותם של מומחי נדל"ן בארה"ב. כמו כן, במשרד החוץ מבהירים כי לנתניהו אין זיקה כלשהי לדירה, כפי שאין זיקה קניינית בדירה לאף אחד מהשגרירים שהתגוררו בה.
לפני חודש דחה בג”ץ עתירה שהגישה עמותת אומץ נגד משרד החוץ בטענה כי לא פעל לרישום הדירה על שם מדינת ישראל במשך 34 שנים. הנימוק לדחיית העתירה היה היעדר תשתית עובדתית.
הבניין, בן 15 קומות ו־70 דירות, ממוקם מול הכניסה למוזיאון המטרופוליטן, והוא סמוך לפינה הצפון־מזרחית של השדרה החמישית ורחוב 82. דירת השגריר נמצאת בקומה ה־13. לבניין יש גם היסטוריה קולנועית: הוא צולם בסרט "סקס והעיר הגדולה2", כאשר קרי בראדשו ומיסטר ביג נראו בו לאחר שרכשו בו דירה.
ממשרד החוץ נמסר כי "הטענות לגבי הכניסה לדירת השרד אינן נכונות. דרישות הקו אופ התייחסו בעיקר למגבלות הקורונה וכל טענה אחרת שגויה. סוגיית תיקון הרישום הפורמלי מטופלת באמצעות משא ומתן משפטי מול הנהלת הבניין".