בלעדי לכלכליסט
עדי פדרמן מכר את הווילה בהרצליה ב־92.7 מיליון שקל
הרוכש הוא יזם ההייטק הישראלי־גרמני אוליבר יונג, המוכר כאחד המשקיעים ב־Airbnb. בימים אלה מפעלים פטרוכימיים, החברה הציבורית שבשליטת משפחת פדרמן, מבקשת דחיית חובות ממחזיקי האג"ח
זו אחת מעסקאות הנדל"ן הפרטי הגדולות בישראל, שעד היום לא פורסמה: ביוני 2019 מכרו עדי פדרמן (בנו של דיוויד פדרמן) ואשתו טלי את ביתם ברחוב האשל 67 בהרצליה פיתוח ב־92.7 מיליון שקל ליזם ההייטק הישראלי־גרמני אוליבר אנדראס יונג, המוכר כאחד המשקיעים ב־Airbnb, ולאשתו ליש לי - כך נודע ל"כלכליסט". העסקה יצאה לפועל בחודשים האחרונים: הפדרמנים עברו לגור בשכירות בבית אחר בשכונה, ויונג מבצע כיום שיפוץ מסיבי בבית שהם עזבו.
- עתירת השכנים נדחתה: נמרודי יקים מלון סמוך לחוף השרון בהרצליה פיתוח
- תוכנית הענק של הרצליה בחוף התכלת אושרה להפקדה בוועדה המחוזית
- עשו עסקה: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים ברחוב לייב יפה בהרצליה?
הווילה משתרעת על 999 מ"ר בנוי, 9 חדרים, 4 מפלסים, על מגרש בן 2 דונם. פדרמן רכש את המגרש ב־2005 בסכום של 16 מיליון שקל ממפקד חיל האוויר בשנות החמישים דן טולקובסקי. פדרמן בנה במגרש בית מפואר בסטנדרט גבוה במיוחד עם חצר גדולה ובריכת שחייה ענקית, אשר שיחים גבוהים וצפופים מסתירים אותן מפני העוברים ברחוב. תמונות של הבית הופיעו לעתים ברשתות החברתיות בעת אירועים שערכה בו המשפחה לצד חברים מפורסמים כמו בר וציפי רפאלי.
הצצה באתר רשות המסים מגלה כי מדובר בעסקה האחרונה שדווחה ברחוב האשל, וכנראה הגבוהה ביותר ברחוב אי פעם - בתים בגודל דומה נמכרו בעשרות מיליוני שקלים פחות - ולמעשה זו אחת העסקאות הגדולות באזור בשנים האחרונות. "אין בהרצליה פיתוח ביטוי כזה 'מחיר ריאלי'", אמר ל"כלכליסט" אחד המתווכים באזור.
לדברי מתווך המכיר את העסקה, המחיר הגבוה מגלם את ייחודיות המגרש והבית: "נדיר מאוד למצוא בהרצליה פיתוח מגרש של 2 דונם למכירה בחלקה אחת - להבדיל משתי חלקות שצריך לעשות איחוד וחלוקה כדי לבנות עליהן, דבר שלוקח שנים רבות — ויותר מכך שעליהם בנוי בית חדש יחסית במפרט הכי גבוה שאפשר לחשוב עליו".
דרכו של יונג
יונג מציג את עצמו ברשתות החברתיות כיזם ומשקיע שבסיסו בתל אביב. הוא נולד בגרמניה ב־1972, בוגר לימודי מדעי המחשב, שהפך לאחר מכן ליזם בתחום האינטרנט והמובייל. במהלך השנים הוא היה מעורב בעשרות חברות בעולם כמייסד, משקיע או יועץ, ומאחוריו רקורד עשיר של אקזיטים בהייטק.
לפי פרסומים בחו"ל, את החברה הראשונה שלו, חברת ייעוץ למסחר אלקטרוני, הקים ב־1997 ומכר אותה לקבוצת דויטשה בוארס, המפעילה הגדולה ביותר בבורסות בגרמניה. בתחילת שנות האלפיים הוא החל להשקיע בחברות אינטרנט, שחלקן נמכרו לענקיות כמו יאהו ו־eBay. בנוסף השקיע יונג בפייסבוק. כמו כן הוא נמנה עם המשקיעים הראשונים בחברת ההייטק הישראלית Yotopo, המפתחת פלטפורמות שיווק לאתרי אינטרנט, לצד כללטק של לן בלווטניק, זוהר גילון ואחרים.
ציון דרך משמעותי עבור יונג היה כאשר החממה המקוונת ספרינגסטר שייסד עם שותפים - אשר תמכה בחברות אינטרנט צעירות לקראת צמיחה עולמית - התחברה ב־2011 עם Airbnb. כחלק משיתוף הפעולה יונג גם הצטרף ל־Airbnb והשקיע בה.
צרות בפטרוכימיים
מכירת הווילה של פדרמן נעשית בתקופה שבה מפעלים פטרוכימיים, החברה הציבורית שבשליטת חברות שבבעלות משפחת פדרמן, מצויה בקשיים פיננסיים. החודש ביקשה פטרוכימיים ממחזיקי האג"ח דחייה של תשעה חודשים בתשלומי הריבית שהיא אמורה לשלם להם בסוף השנה בהיקף של כ־24 מיליון שקל. הבקשה מגיעה על רקע קושי מתמשך של החברה לעמוד במחויבותה למחזיקים. לפטרוכימיים ארבע סדרות אג"ח הנסחרות כולן בתשואת "זבל" של עד 140%, והחוב שלה עומד על כ־1.3 מיליארד שקל.
פטרוכימיים נושאת על גבה גם הערת עסק חי, שצירפו לדו"חותיה רואי החשבון בהיעדר מקורות לשירות החוב. בדו"חות שפורסמו החודש ציינה החברה בנוגע לתשלומי הריבית והקרן: "יש בידי הנאמנים לסדרות האג"ח פיקדונות בסכומים לא מהותיים, ואין בידי החברה מקורות כספיים נזילים המספיקים לצורך פירעונות אלה". עוד צוין כי "השווי ההוגן של מניות בזן, שהן מקור ההכנסה והנכס היחיד שבבעלות החברה והמשועבדות במלואן לטובת נושיה, ירד באופן משמעותי על רקע התפרצות הקורונה... יכולתה של החברה לשרת את חובותיה בדרך של מיחזור חוב או באמצעות תקבולי דיבידנד מבזן תלויה בתוצאות העסקיות של בזן ושווי מניות בזן בבורסה".
ב־2015 כבר נאלצה פטרוכימיים לבצע הסדר חוב בהיקף של כ־2 מיליארד שקל עקב אי־יכולתה לשלם את החוב לבעלי האג"ח, שמימנו למעשה את השקעתה הממונפת בבזן. חרף ההסדר, הצליחה החברה לגייס שוב חוב מהציבור. הנכס היחיד של פטרוכימיים הוא אחזקה ב־15.5% מבזן, שהם כ־340 מיליון שקל בלבד, רחוק מאוד מסכום שיאפשר לפטרוכימיים לשרת את החוב כלפי מחזיקי האג"ח. פטרוכימיים ציינה בדו"ח כי מחזיקי האג"ח "עלולים לנקוט הליכים חד־צדדיים והחברה עלולה להיקלע לחדלות פירעון".
כמו היום, גם ב־2013 משפחת פדרמן מכרה בית כשפטרוכימיים נמצאה בקשיים. דיוויד פדרמן מכר את הווילה שלו בכפר שמריהו - 1,000 מ"ר בנוי על מגרש של 5 דונם - לאיש ההייטק ד"ר חיים אמיר תמורת 55 מיליון שקל.