$
חדשות נדל

הפרויקט בצומת גהה תקוע, ואזורים נתבעת במיליארד שקל

חברת גהה מבנים מגדילה את סכום הפיצויים בתביעת הבוררות נגד אזורים למיליארד שקל, בטענה שאזורים לא קידמה פרויקט משרדים על קרקע משותפת בבני ברק - וכעת האזור מוצף משרדים. אזורים: "מדובר בתביעה מופרכת"

שלומית צור 12:0506.07.20

הבור של חברת אזורים בצומת גהה בבני ברק מעמיק: תביעת הפיצוי שהגישו שותפיה של אזורים בקרקע בצומת גהה בבני ברק בסוף 2018 גדלה למיליארד שקל. הבורר בתביעה, עו"ד שחר בן עמי ממשרד שרקון, בן עמי, אשר ושות', אישר את בקשת שותפתה של אזורים בקרקע להגדיל את סכום התביעה בשתי פעימות: מ־494 מיליון שקל ל־690 מיליון שקל, ולאחרונה למיליארד שקל. כך נודע ל"כלכליסט".

 

הקרקע בצומת גהה. כאן אמור להיבנות מגדל משרדים ומסחר הקרקע בצומת גהה. כאן אמור להיבנות מגדל משרדים ומסחר צילוםף עמית שעל

 

 

בחודש יולי 2007 התקשרה אזורים, אז בשליטת שעיה בוימלגרין, עם חברת גהה מבנים והשקעות בבעלות אריה פרידמן ושמעון ריזמן, ורכשה ממנה מחצית מהזכויות בקרקע תמורת 35 מיליון שקל.

 

על הקרקע הממוקמת בפינה הדרום־מערבית של צומת גהה, ושייכת מוניציפלית לתחום העיר בני ברק, חלה בעת העסקה תוכנית בניין עיר תקפה להקמת מגדל משרדים ומסחר בהיקף 40 אלף מ"ר. על פי העסקה, אזורים היתה אמורה לפעול להקמת הפרויקט המשותף ולהוציאו אל הפועל. על פי הדו”חות הכספיים של אזורים לשנת 2007, היקף ההשקעה בפרויקט, כולל עלות הקרקע, הוערך ב־300 מיליון שקל.

 

במקום החלו עבודות חפירה ודיפון, אלא שאז פרץ המשבר הכלכלי של שנת 2008, והקמת הפרויקט הוקפאה ולא חודשה עד היום. בדו”חות אזורים ל־2007 צוין כי בכוונת הקבוצה להתחיל בעבודות ההקמה של הפרויקט במהלך 2008, וכי הן יארכו 3.5 שנים.

 

הפרויקט תקוע מ־2008

 

בסוף 2008, בשיאו של המשבר הכלכלי העולמי, אזורים החליטה להקפיא את קידום הפרויקט עד שיתברר כיצד יתייצב השוק. בדו”חות לשנת 2008 דיווחה החברה כי החלה בביצוע תכנון אדריכלי לפרויקט, ואף קיבלה זכויות להקמת תחנת תדלוק בפרויקט, והחלה בעבודות חפירה ודיפון. עם זאת, החברה ציינה כי היא בוחנת כיצד להמשיך ולקדם את הפרויקט בהתאם למצב בשוק.

 

באוקטובר 2018 הגישה גהה מבנים תביעת בוררות לפיצוי בסכום של 494 מיליון שקל נגד אזורים, שמתנהלת אצל עו"ד בן עמי. בתביעה טענה גהה מבנים כי בניגוד להתחייבותה, אזורים לא קידמה את הפרויקט עד להקמתו ולא הביאה למימוש זכויות הבנייה שהיו בתוקף כשנכנסה כשותפה בקרקע.

 

עוד נטען בתביעה כי המצב הוחמר לאחר שבשנים האחרונות נרשמה בנייה מסיבית של שטחי משרדים במטרופולין תל אביב, שיביאו להצפת שטחים ולקושי לאכלס שטחי משרדים חדשים.

 

בדו"חות הכספיים של אזורים לרבעון הראשון של 2020 צוין כי הבורר קיבל את בקשת התובעים לתיקון כתב התביעה כך שתעמוד על מיליארד שקל. אזורים ציינה כי "הבורר ציין בהחלטתו כי עצם אישור קבלת הבקשה לתיקון כתב התביעה על ידיו הוא אך ורק בפן הפרוצדורלי של עצם האפשרות להגשת התביעה כנגד החברה, ואין לראות בו משום הבעת עמדה כלשהי באשר לקבלת טענות התובעים, לסיכויי התביעה או כל חלק ממנה". עוד צוין בדו"ח כי להערכת הנהלת אזורים והדירקטוריון, לחברה טענות הגנה טובות, לרבות טענות להתיישנות ושיהוי.

 

"סיכויי התביעה קלושים"

 

אזורים מוסיפה בדו”ח כי "להערכת יועציה המשפטיים של החברה, ובהתאם לחוות דעת שמאית וכלכלית, סיכויי התביעה כנגד החברה הינם קלושים או לכל היותר נמוכים מאוד, וכן רכיבי התביעה שהתווספו לכתב התביעה מהווים בקשה לכפל פיצוי והסיכוי שהחברה תידרש להוצאת משאבים כספיים בגין הסכום הנתבע שואף לאפס". אזורים הגישה כתב הגנה וכתב תביעה שכנגד, שבמסגרתם נטען כי סכום התביעה בהיקף של מיליארד שקל מופרך שכן שווי הקרקע הוא 100 מיליון שקל בחלקים שווים. עוד טוענת אזורים כי לגהה מבנים יש חוב כלפיה בשל הלוואות שהעמידה לה.

רון אבידן, מנכ"ל אזורים רון אבידן, מנכ"ל אזורים צילום: ליאת פדרמן

 

בדו"ח ציינה אזורים כי גם הבורר כתב בהחלטתו לאשר את הגדלת סכום התביעה כי "גהה הגישה את התביעה המקורית בהינף יד ללא הערכה משפטית ועובדתית ראויה". וכן שהבורר קבע כי משלא נדרשה גהה בתשלום אגרות בית משפט להגשת כתב התביעה המקורי והתביעה המתוקנת, הרי ש"ישנו חשש כי היד קלה על ההדק, בכל הנוגע לסכום התביעה".

 

מתחילת הפרשה התחלפה הבעלות באזורים שנשלטת כיום על ידי הרשי פרידמן. החברה מחזקת בשנים האחרונות את פעילותה בהתחדשות העירונית ופרויקטים להשכרה לטווח ארוך. בשבוע שעבר דווח כי אזורים רכשה, באמצעות קרן הריט LIVING, 78 דירות ב־187 מיליון שקל בפרויקט של צבי צרפתי בכפר שלם בת"א, שישמשו להשכרה.

 

מאזורים נמסר בתגובה: "מדובר בתביעה מופרכת ובניסיון להכפיש את אזורים לאחר שהגישה כתב הגנה איתן, ובזמן שהיא תובעת במקביל את התובעים על המימון שנתנה להם לרכישת הקרקע, שטרם הוחזר לאחר 13 שנים".

x