בלעדי לכלכליסט
מסימני המשבר: עמלת פירעון משכנתא מוקדם צפויה להתבטל
ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר ביום ראשון להעלות את הצעת החוק של ח"כ שלמה קרעי לקריאה טרומית. בנק ישראל, שבעבר התנגד נחרצות, יתמוך ביוזמה
ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר ביום ראשון להעלות לקריאה טרומית את הצעת החוק לביטול עמלת פירעון מוקדם לנוטלי משכנתאות. בנק ישראל, שהביע בעבר התנגדות נחרצת להצעה, צפוי הפעם לתמוך ביוזמה - כך סוכם בין ח"כ שלמה קרעי (ליכוד), שהגיש את הצעת החוק, ובין המפקח על הבנקים יאיר אבידן.
- זה הזמן להסתכן? עיתוי מטריד למנף משכנתא
- בנק ישראל: על רקע משבר הקורונה - הוקפאו תשלומי 24% מהמשכנתאות
לפי הצעת החוק, בנק לא יגבה עמלה על פירעון מוקדם של הלוואה לדיור, אלא ב־12 החודשים הראשונים מעת נטילת ההלוואה. קרעי מציע להחיל את הוראות התיקון גם על הלוואות שניתנו לפני תחילת ההסדר המוצע. "התיקון המוצע יעודד את התחרות בשוק המשכנתאות", אמר קרעי ל”כלכליסט”.
בסוף דצמבר 2018 דחתה ועדת הכלכלה חוק דומה בעקבות התנגדות המפקחת על הבנקים דאז, ד"ר חדוה בר. בנק ישראל הודיע אז: “ביטול מלא של עמלת הפירעון המוקדם צפוי להביא להשלכות שליליות על נוטלי המשכנתאות". הוא הזהיר שביטול כזה ידיר אוכלוסיות חלשות משוק המשכנתאות בעקבות קיצור אורך חיי המשכנתא המקסימלי שהבנקים יציעו ללקוחותיהם בריבית קבועה. עוד הוסבר שהמהלך ייקר את הריבית על המשכנתא כי הבנקים יצטרכו לבטח את עצמם כנגד הסיכון של פירעונות מוקדמים, ועלות הביטוח תגולגל על נוטלי המשכנתאות בצורה של העלאת ריבית.
מעבר לכך, הדגישו בבנק המרכזי, "מכיוון שמדובר בשינוי משמעותי כשאין ניסיון קודם שמאפשר לדעת את השלכותיו, תיווצר אי ודאות גדולה, וגם היא עלולה להיתרגם לעליית ריביות המשכנתאות".