$
חדשות נדל

תשובה מוכר את הקרקעות בבבלי, התושבים עלולים להישאר מאחור

ועדת הכספים של עיריית תל אביב אישרה אתמול את מכירת הקרקעות של תשובה בשכונת גבעת עמל לחברות חג'ג' ודמרי; ההסכם אמנם כולל תנאי שלפיו הבנייה לא תוכל להתחיל ללא הסכם עם התושבים - אך אלה חוששים כי ייזנחו מאחור

דותן לוי 14:2108.06.20

ועדת הכספים של עיריית ת"א אישרה אתמול לחברות בשליטת יצחק תשובה את מכירת הקרקע בשכונת גבעת עמל (בבלי) לידי החברות חג'ג' ודמרי. ההסכמה של עיריית ת"א נדרשה במקרה זה לאור החזקותיה של העירייה בקרקעות הללו המקנות לה זכות לכ-160 יחידות דיור בשני המגדלים שצפויים להיבנות בגובה של 45 קומות כל אחד. מדובר באישור הראשון שנדרש - כאשר לאחריו יידרש גם אישור של מועצת העיר. על פי הערכות ולאור האינטרס של העירייה לקדם את הבנייה במתחם, סביר כי גם בישיבה הבאה יאושר הסכם המכירה.

 

אלא שברקע להסכם המכירה המתגבש, התושבים למודי הניסיון חוששים כי ההסכמים עימם יופרו בין היתר בשל מצבו הפיננסי של תשובה, וכי גם הסכמות שהתקבלו בעבר ייזנחו בהמשך - בדיוק כפי שקרה בשנות השישים של המאה הקודמת בעת שהקרקע נמכרה לראשונה ליזמים.

 

התושבים שנותרו בגבעת עמל מתגוררים ברובם על שני המגרשים שנמכרים כעת. במכתב שהעבירו לוועדת הכספים, הם מגוללים את הכשלים שעלולים להתרחש בעקבות הסכם המכירה. במכתב הם מפרטים את ההכרעות האחרונות של בתי המשפט בעניינם, ובראשם את הפסיקה של בית המשפט המחוזי ולפיה 40 משפחות גרעיניות המשויכות ל-13 בתי אב הן בעלות זכות חוקית בקרקע, וכל בית אב יקבל פיצוי של 3 מיליון שקל. לפסק דין זה הוגשו עררים אשר נדונים בימים אלה בבית משפט. בנוסף, בימים נמצאים התושבים במהלך הגשת תביעות נזיקין נגד המדינה ועיריית ת"א בהיקף מוערך של 80 מיליון שקל, חלקן כבר נדונות בבית המשפט המחוזי בלוד.

 

מאחר שתשובה הוא הגורם המשפה של העיריה במקרה של תביעות, תוהים התושבים כיצד לאור מצבו הכספי, העירייה תבטיח כי במידה ושנצחו בהליך המשפטי ניתן יהיה לפצות אותם. בסיכום המכתב מבקשים התושבים מחברי מועצת העיר שלא לאשר את הסכם המכירה או לחילופין להתנות את מכירת הקרקעות בהסדר מיידי עם התושבים.

 

תושבי גבעת עמל מפגינים תושבי גבעת עמל מפגינים צילום: יריב כץ

 

מכירת הנדל"ן של תשובה החלה עם מכירת חברת הנדל"ן הפרטית אלעד מגורים לקרן JTLV2 לפי שווי של 280 מיליון שקל, כאשר כשבוע לאחר מכן הודיעה קבוצת תשובה על מכירת שני המגרשים בבבלי בתל אביב (אשר לא הוחזקו על ידי אלעד) לחברות י.ח דמרי וחג'ג' תמורת 380 מיליון שקל. המגרשים מיועדים להקמת שני מגדלי מגורים בני 45 קומות ו- 194 דירות כל אחד. במקביל הגישו אנשיו של תשובה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בקשה לתוספת זכויות במסגרתה יתווספו לכל מגדל 4 קומות, כך שגובה כל מגדל יגיע ל-49 קומות והוא יכלול כ-250 דירות. במידה ותוספת זו תאושר ישלמו דמרי וחג'ג' תשלום נוסף. שני המגדלים יוקמו בצפון השכונה סמוך למגדל "פארק בבלי" שהוקם ואוכלס לפני כשנה על ידי קבוצת תשובה ומגדל נוסף שבנייתו נמצאת בעיצומה וצפוי להתאכלס בקיץ 2023.

 

נקודה מעניינת נוספת בהסכם המכירה לדמרי וחג'ג' קובעת כי הם לא יוכלו לבנות את המגדלים בטרם תשובה ישלים את חובותיו לפינוי השטחים ותשלום פיצוי לתושבים. אלא שלטענת התושבים, לקחי העבר מלמדים כי לתשובה יש נטייה להתנער מהסכמים עימם. עוד הם תוהים, האם ההסכם של היזמים עם העיריה יוכל למנוע מצב שבו היזמים עותרים לקבלת היתרים למגדלים הללו גם כאשר לא מולאו כל ההתניות.

 

לתושבי גבעת עמל יש היסטוריה של יחסים מעורערים עם תשובה והמדינה. לפי ההסכם הראשון למכירת הקרקע, ב-1961, היזמים חויבו להעניק לתושבים דירה שוות ערך בשכונה. ואולם הבנייה לא יצאה אל הפועל, והקרקע עברה ידיים עד לרכישתה על ידי תשובה. בשנת 2016 הגיש נגדם תשובה תביעה שמטרתה היתה לסלקם מהקרקע ולחייב אותם בדמי שימוש על כל השנים שבהן התגוררו בקרקע. תביעות אלה לא התקבלו על ידי בתי המשפט השונים.

 

מוועד הפעולה בגבעת עמל נמסר בתגובה: "רק לאחרונה קבע בית המשפט המחוזי כי כל תושבי גבעת עמל המתגוררים כיום בשכונה הינם בעלי זכות חוקית בקרקע וכי הסכם מכירת הקרקע בגבעת עמל הופר תוך כדי דריסת זכויות התושבים במשך 60 שנה ללא התיישנות. על רקע הפרה מתמשכת זו, עיריית תל אביב בוחרת באופן תמוה לסבך את עצמה משפטית ולהסתכן בהפסדים כספיים כבדים לטובת טייקון על סף פשיטת רגל, שכבר הפר בעבר הסכמים שערכה עימו, וזאת תוך כדי הצגת מידע חלקי לנבחרי הציבור".

x