פרסום ראשון
פועלים חולי קורונה אותרו באתר בנייה בחריש
באתר "בצוותא" של חברת שפיר, שנחשב לגדול בארץ, נמצאו חמישה עובדים סינים שנדבקו בקורונה ומאושפזים כעת בבית החולים הלל יפה; במקביל לפחות שבעה עובדים נוספים שבאו איתם במגע ממתינים לתוצאות הבדיקה; טענות על כך שלא נקבעה מדיניות ממשלתית שתבטיח הגנה נאותה לעובדים מפני הידבקות בנגיף
מקרי קורונה ראשונים באתרי הבנייה בישראל: חמישה פועלים סינים שעבדו באתר "בצוותא" של חברת שפיר בעיר חריש מאושפזים עם תסמינים בבית החולים הלל יפה ואובחנו כחולי קורונה. לפחות שבעה פועלים נוספים שבאו איתם במגע ממתינים לתוצאות הבדיקה שלהם. הפועלים התגוררו בחריש בדירה שבה לנו כ-10 סינים, ולאחר המקרה הדירה חוטאה.
- יותר מ-10,000 נדבקו בקורונה, מספר המתים עלה ל-93
- לבקשת משרד הבטחון: אלביט תייצר אחרי פסח 3,000 מכונות הנשמה
- נתניהו והצילום שעורר סערה: עם בנו ב"ליל הסדר"
האתר של חברת שפיר נחשב לגדול ביותר בישראל, ומתבצעת בו בנייה של 1,500 יח"ד ב-86 בניינים וכן שני בתי ספר, פארקים ומוסדות ציבור. בשל גודלו של האתר, עובדים בו בכל יום מאות פועלים, ומעבר לכך מסתובבים בו מאות עובדים חיצוניים וקבלני משנה, כך שהחשש העיקרי כעת הוא שיהיה קשה לעקוב אחר עובדים נוספים שנדבקו ונסעו לביתם או עברו לאתרי בנייה אחרים והפיצו את הנגיף.
השגרירות הסינית התערבה
מאז החל משבר הקורונה הוחלט להחריג את ענף הבנייה והוא הוגדר כענף חיוני למשק שיוכל להמשיך לעבוד כרגיל, זאת בניגוד לענפים אחרים שהושבתו כליל. בתוך כך, נקבע כי העובדים הפלסטינים יידרשו לבחור האם לחזור לשטחי הרשות, זאת למרות הרצון להשאיר את נפח העבודה. לבסוף, מתוך 67 אלף עובדים פלסטינים שעובדים בישראל כ-20 אלף בחרו לשוב לביתם, ובמקביל נפח העבודה ירד משמעותית. כעת החשש הוא שהתפשטות הנגיף תקשה על המשך תפקוד האתרים שממילא עובדים עם כוח אדם חסר. בישראל עובדים כ-8,200 סינים באתרי הבנייה ועוד בתחילת הדרך הם הביעו חשש רב מהידבקות בנגיף בישראל, בעיקר מחשש כי לא יזכו לטיפול נאות במקרה שיידבקו ויחלו. במהלך חודש מרץ נחשף ב"כלכליסט" כי הפועלים קיבלו הוראה מהשגרירות הסינית שלא להגיע לעבודה, וחלקם בחרו ליישם זאת ובמהלך מספר ימים לא עבדו, כאשר גם ניסיונות שכנוע מצד מנהלי העבודה והיזמים שמעסיקים אותם לא הצליחו להחזירם לאתרים. רק לאחר התערבות של משרד השיכון ומשרד החוץ הוסכם על המשך העבודה תוך הבטחה לשמירה על בריאותם.
עם זאת, ביקורת רבה נשמעה על הדרך שבה פועלים האתרים בימים אלה בטענה שאין פיקוח או הנחיות מיוחדות לענף. במקרה מסוים עלו עדויות מהשטח על צוות פועלים שהמשיך לעבוד בהקמת שלד בניין למרות שאחד מהם נדבק בקורונה וזאת בגלל שמנהל האתר לא רצה להשבית אותו. גם במקרים אחרים טענו פועלים כי חייהם מופקרים וכי בשטח איש לא אוכף את נהלי משרד הבריאות.
עוד בטרם מקרה ההדבקה בחריש, התריעה הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה במכתב לשר העבודה אופיר אקוניס ולחזי שוורצמן ראש מינהל הבטיחות התעסוקתית במשרד העבודה כי אין הנחיות ברורות למעסיקים וכי יש ליזום ולגבש מדיניות ברורה שתאפשר לעובדים להמשיך לעבוד כפי שנדרש מהם אך מבלי לסכן את חייהם. "נוכחנו לדעת שהמשרד והזרוע אשר בטיחותם ובריאותם של עובדים מופקדת בידיו, מתנערים לחלוטין מאחריותם לנושא בתקופת חירום קריטית זאת, משל מדובר בנושא שאין להם נגיעה אליו. פני דברים אלה התבררו בבהירות מצמררת בדיון הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה של הכנסת, אשר במהלכו ולקראתו הביע ראש מינהל הבטיחות והבריאות, מר שורצמן, את העמדה, שסוגיית הסכנה להידבקות עובדים בווירוס הקורונה איננה מצויה באחריותו ובמומחיותו של מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית"
עוד נכתב, "לא זו אף זו, אלא שבימים שחלפו מאז, התברר לנו, למרבה התדהמה, כי לצד הגבלת מכסת עובדי זרוע העבודה במשרד ל-30% בלבד (בשונה מהמכסה שהוקצתה לכלל עובדי המשרד – 75%), כמעט כל עובדי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית שעיסוקם ומומחיותם היא בריאות תעסוקתית הוצאו לחופשה. וכך, בשעת חירום בריאותית זאת, העובדים במשק אשר נדרשים לצאת לעבודתם כשהם חשופים יותר מכלל התושבים לסיכון בריאותי חמור ואף קטלני, הופקרו ללא הגנה עליהם מפני הסיכונים המוגברים ובעלי האופי הייחודי, להם הם נתונים עתה במקומות עבודתם השונים, עת שנאלם קולו של משרד העבודה והרווחה, הגוף האמון על בטיחותם ובריאותם. לצד זאת, גם ההגנה מפני סיכוני בטיחות רגילים הופחתה ביותר, נוכח ההפחתה במצבת מפקחי המנהל הפועלת, הלכה למעשה, ואופן תפקודם בשטח, ועובדים מדווחים על אווירת הפקרות ופריעת חוק".
ממשרד העבודה נמסר בתגובה כי האחריות לנושא היא בידי משרד הבריאות.
לא ניתן היה לקבל את תגובת משרד הבריאות
עוד לפני השפעות הקורונה חברת שפיר הנדסה צפתה ירידה ברווחים של הפרויקט הענק שהיא מקימה בחריש, ובמקביל החודש הגישה החברה בקשה להסב חלק מהדירות בפרויקט להשכרה ארוכת טווח - כך עולה מהדו"ח הכספי שפרסמה החברה.
מהקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה נמסר בתגובה לאיתור הפועלים החולים: "מזה שלושה שבועות אנו מתריעים בתכתובות עם משרדי הממשלה על המחדל החמור של אי נקיטת צעדים הולמים להגנה על עובדים מפני הידבקות בווירוס הקורונה במקומות עבודתם, בהסעות אליהם ובלינה במתקני מגורים צפופים שבאחריות המעסיקים, ועל הסכנה העצומה הטמונה בכך לבריאות העובדים. כל זאת, בעת שעובדי הבניין, באופן חריג ביותר למשק המושבת, נדרשים להמשיך ולעבוד באתרי בנייה צפופים בהם תנועת אנשים בלתי פוסקת. בשבוע שעבר פנינו במכתב בהול נוסף לשר העבודה והרווחה, ודרשנו שמנהל הבטיחות התעסוקתית יפעל ללא דיחוי למימוש אחריותו על פי חוק וייתן הנחיות מפורטות ויפעיל פיקוח מקיף להגנה על עובדים – אולם גם הפעם לא נעשה דבר. מקומם ומעציב ביותר להיווכח שהדאגה – המובנת – להיבטים הכלכליים הכרוכים במצב החירום גוברת על הדאגה לעובדים שנדרשים להמשיך ולהחזיק את ענף הבנייה על כתפיהם בימים אלה, תוך סיכון עצמם, בני משפחותיהם וקהילותיהם. אנו שבים ודורשים מכלל משרדי הממשלה ובראשם משרד העבודה והרווחה לפעול באופן מיידי להגן על כלל העובדים באתרי הבנייה בחריש, ולהשביתם עד לבירור הממצה הנדרש, להודיע וליישם ללא דיחוי תוכנית ממשלתית מקיפה להגנה על כלל העובדים, להנחיית המעסיקים ולסיוע בידם, ולאכיפה מקיפה ונחושה".
התאחדות הקבלנים בוני הארץ מסרה כי היא "דיווחהעל המקרה ופעלה מול גורמי הבריאות והקבלן כדי למצות את כל התהליכים שיש לבצע במקרים אלה. יש להדגיש כי הטיפול בכל מקרה של חשד לקורונה בענף הבנייה מתבצע באופן שווה לכל עובד מכל מוצא. קבלנים רכשו מדי חום ובודקים את העובדים בכל יום. התאחדות הקבלנים בוני הארץ מפעילה סיירת טיפול וליווי לאתרי בנייה ומייעצת מקצועית לכל הקבלנים על דרך העבודה והלנת עובדים שזקוקים לכך".
בחברת שפיר מגורים טוענים כי נמצאו שני פועלים חולים בלבד: "באחד הבניינים שבו מתבצעת העבודה, במתחם אחד (מבין שמונה מתחמים), התגלו שני עובדים, של אחד מקבלני המשנה, שהתגלו כחיוביים. הבניין בודד, הדירות בו חוטאו, וכל מי שהיה במגע עם אותם עובדים נשלח לבידוד. מרגע שבוצעו הפעולות האלה, התחדשה העבודה באותו מתחם ובאותו בניין, בכפוף כמובן להנחיות משרד הבריאות".
מעיריית חריש נמסר בתגובה: על פי נתוני משרד הבריאות מספר החולים המאומתים בחריש עלה ל-14 היום. שבעת החולים החדשים הם עובדים זרים שעבדו בענף הנדל"ן בחריש. בהנחיית ראש העיר, יצחק קשת, עם קבלת המידע פעלה העירייה באופן מידי במספר מישורים על מנת לצמצם ככל הניתן את החשיפה לנגיף בעיר: העירייה וידאה שאף אחד מהחולים כבר לא שוהה בחריש; הנהלת אתר הבנייה שבו עבדו החולים נדרשה על ידי העירייה לבצע חיטוי של כל מרחבי העבודה; העירייה העבירה דרישה לכל חברות הבנייה הפועלות בחריש שעליהן לבצע בדיקות קורונה לכל העובדים; כל חברות הבנייה הפועלות בעיר זומנו לפגישות הבהרה במשרדי העירייה ביום ראשון, כדי לוודא את קיום הנחיות העירייה והשמירה על כל כללי הזהירות הנדרשים.
ממנהל הבטיחות במשרד העבודה נמסר בתגובה: ״על מנת לתת מענה מלא לענף הבנייה שהוחרג וממשיך לעבוד כרגיל, מינהל הבטיחות ממשיך את הפיקוח על אתרי הבניה, והותיר את רוב מפקחי המינהל שעוסקים בביקורי פיקוח במיקוד על ענף הבניה. מפקחי המינהל אוכפים את ליקויי הבטיחות באתרי הבנייה מדי יום במקצועיות רבה ובמניעת מצבי מסכני חיים באתרים, ונדגיש כי נושא יישום הנחיות משרד הבריאות אינו נתון בידי מינהל הבטיחות במשרד העבודה. מדובר בתרחיש בריאותי שכולל את כלל הציבור בישראל, כולל ציבור העובדים בכל ענפי המשק. הנחיות משרד הבריאות הינן הרלוונטיות והיחידות לנושא מיגון ועל הקבלנים והמעסיקים ליישמן במלואן".