$
חדשות נדל

משבר הקורונה

כך הפכו דירות Airbnb לסחורה לוהטת לשוק הבידוד

הדירות נותרו ריקות מתיירים ורבים מבעליהן החלו להשכירן לחשודים בהידבקות בנגיף הקורונה. אלא שהטרנד החדש מעורר אי־נחת בקרב שכנים שחוששים מקרבה יתרה למוקדי המגפה

משבר הקורונה, שקטע באבחת חרב את תעשיית התיירות, שינה גם את פניו של שוק ה־Airbnb: הדירות להשכרה קצרת טווח, שנותרו ריקות מתיירים, התגלו כסחורה לוהטת לשוק הבידוד, ורבים מבעליהן החלו להשכירן למחויבים בבידוד בעקבות חזרה מחו”ל. גם המחיר נחשב סביר יחסית לימי התיירות הרחוקים, שכן ההיצע עוקף בהרבה את הביקוש. מנגד, הטרנד החדש מעורר אי־נחת בקרב השכנים, שחוששים מקרבה יתרה למוקדי המגפה.

 

אחת מתוך קבוצות הפייסבוק המשגשגות בימים אלה היא "דירות בידוד–יחידות בידוד–קורונה". את הביקוש המהול בפאניקה אפשר לחוש כבר בסגנון המודעות: "מחפשת מ־25.3 דירה ל־7 אנשים!! דחוף דחוף דחוף לבידוד. נמצאים בארה"ב. בבקשה, צרו קשר איתי בווטסאפ". גם כשהמילה "בידוד" לא מוזכרת – ההצפה בביקוש לדירות למשך שבועיים בכל רחבי הארץ מדברת בעד עצמה.

 

 

 

וכך נראות מודעות נוספות מאותו ז’אנר: “זוג שחוזר לארץ הקודש ב־26.3 זקוק לעזרה! מחפשים דירה להתבודד בה לשבועיים, נשמח ממש לאיזו פינת חמד קרובה לטבע (צפון/ אזור ירושלים/ מיקום אחר ומפתיע)”; “חמישה חבר’ה טובים מחפשים דירה/בית באזור המרכז מ־26.3 לתקופה של 14 יום”; “מחפש יחידת דיור להשכרה ממחר לשבועיים לצורך בידוד באזור פרדס חנה עד נתניה”; “מחפשת דירת יחיד באזור ת”א/ השרון לאחותי שחוזרת השבוע מלונדון במחיר סביר”.

 

בתים ברחוב אבן גבירול בתל אביב בתים ברחוב אבן גבירול בתל אביב צילום: מיכאל קרמר

 

וגם בעלי הדירות, שקופצים על ההזדמנות שמשבר הקורונה זימן להם, מפגינים פעילות ערה באותה קבוצת פייסבוק: "חוזרים מחו"ל? צריכים סאבלט לטווח קצר? נוהלי משרד הבריאות דורשים מכל אדם הנכנס לישראל להיכנס לבידוד של 14 יום. לנו יש פתרון על מנת לשמור על ביטחון יקיריכם וגם כדי להפוך את הבידוד לחוויה מעט יותר נעימה. אנו מציעים לכם דירות נופש מאובזרות בכל מה שאדם צריך. מטבחון, מזגן, מרפסת שמש, אינטרקום וכמובן נטפליקס. כמו כן עומדים לשירות השוהים שירותי כביסה, אוכל, ומתן פתרון לבעיות 24/7".

 

ההיצע מגוון לא רק מבחינת המיקום הגאוגרפי אלא גם מבחינת סוג הדירות: מדירות בייסיק/לואו קוסט לבידוד בתנאי בוטיק. "חברים, יש לנו את ה־מקום לבידוד המושלם בשבילכם", כתב בקבוצת הפייסבוק גורם המציע בידוד בהרי ירושלים. "במתחם שתי סוויטות מפוארות. בכל סוויטה מרפסת לעבר נוף פסטורלי ומטורף, ג'קוזי וספא בכל מרפסת. הכל מאובזר ומצויד מהדבר הכי גדול ועד למכונת אספרסו. להגיע רק עם מזוודה. מתאים לעד ארבע נפשות בכל סוויטה".

 

“הקרבה לים לא מעניינת”

 

רונן כהן, בעלי TLVVR (ויקיישן רנטל), ששוכר ומשכיר בניין לצורך Airbnb בתל אביב, אמר ל”כלכליסט”: "בתקופה כזאת מיקום טוב הוא חיסרון. אז כשאומרים לוקיישן, לוקיישן לוקיישן — זה רק לזמנים טובים. יש לנו דירות ענקיות, עם מרפסת, נוף לים. החיסרון הוא שאנחנו גדולים כשהצורך הקלאסי כרגע הוא דירות קטנות, וקרבה לים פחות אפקטיבית. אנחנו פריים לוקיישן, ליד מגדל האופרה, אזור די יקר. כשאתה בבידוד, פחות מעניין להיות דקה מהים”.

 

לדבריו, דירות הבידוד זולות יותר מאלה שהוא משכיר בתקופות רגילות: “מבחינתי אין פה הזדמנות, אלא רק ניסיון להחזיר עלויות. הדירות של המתבודדים יותר זולות מדירות לתיירים כי רוב מי שצריכים בידוד הם צעירים שחזרו מדרום אמריקה ואין להם יותר כסף”.

 

דני, בעלים משותף של חברת Loginn, שמשכירה 60 דירות Airbnb בגזרת הלואו קוסט בתל אביב, מספר על השוק הזמני שהתעורר שמספק גלגל הצלה זמני לעסקים מהסוג שלו: "במהלך השנה ובשוטף אנחנו עובדים במודל של לואו קוסט/בייסיק, דירות קטנות במחירים נוחים ולא דירות יוקרה אז המחירים מראש אצלנו לא גבוהים. אנחנו מתמודדים פה עם אירוע מתגלגל. את חומרת המצב הבנו רק כשסגרו את צרפת, גרמניה ואוסטרליה. זו היתה הסטירה, עד אז היינו באופוריה שהעסק ייפגע אבל לא יתמוטט. פעלנו בנוהל צמצום הוצאות ושירותים לחירום, והעברנו חלק מהדירות לשכירות טווח ארוך. עכשיו התברר שנוצר שוק שלם של אנשים שמחפשים דירה לבידוד. אין לנו פנטזיה להרוויח, אלא בעיקר לעמוד בתשלומי שכר הדירה שאנחנו משלמים לבעלי דירות. ההזמנות מבוקינג פסקו לגמרי. מ־Airbnb יש המון הזמנות ל־14 יום, ואנחנו מבינים מה זה אומר לבד. אנחנו רק מחתימים ודורשים לעדכן אותנו אם מישהו נדבק או התגלה כחולה, כי אז אנחנו צריכים לחטא אחריו את החדר עם שירות הדברה, מעבר לרק ניקיון יסודי".

 

”עולה ויורד במעלית”

 

אלא שאותן חדשות טובות לתעשיית ההשכרה הן חדשות בעייתיות לשכנים המתגוררים בקרבת אותם "כיסי בידוד", וועדי בתים כבר מנסים להדוף את התופעה. כך מעיד אביו של בחור שחזר לארץ מברזיל, ושוכר כעת יחד עם חבריו דירת בידוד בת 5 חדרים בבת ים תמורת 7,000 שקל לשבועיים: “בקבוצת הווטסאפ שפתחנו אחת האמהות כתבה לנו: ‘מסתמנת לנו בעיה רצינית. ועד הבית לא מסכים לנוכחות שלהם. הבטחנו שהם לא יוצאים מפתח הדלת. הדיירים כבר פנו למשרד הבריאות שאמר רק: אם הם יוצאים מהדירה אפשר לפנות למשטרה ויקבלו קנס. הם דרשו שהילדים לא ייצאו למרפסת כדי שחס וחלילה לא יעיפו להם קורונה, ודרשו מאיתנו להראות תעודות זהות של הילדים, לוודא שהם ישראלים ולא תיירים’. אני לא כועס על אף אחד, אבל ברור שיש כאן פאניקה גדולה. מתייחסים למבודדים על פי נוהל כמי שמסתובבים עם איזה נגיף”.

 

גם בבניין מגורים בכפר סבא יש התנגדות חריפה להשכרת דירה לצורך בידוד: "הדירה מושכרת לאדם שחזר מחו”ל ובבידוד. ראינו את אשתו מביאה לו בגדים. שכנים ראו אותו פעמיים יוצא מהמעלית ומסתובב למטה. הוא הפר את תנאי הבידוד וכולם פה בפאניקה. יש שיחות בין השכנים על איך מתמגנים, במה לגעת כשיוצאים מהדירה, למשל ללבוש כפפות כשנכנסים למעלית ולחדר הזבל, ולהשאיר את הדלת הראשית פתוחה וכדומה. התקשרנו למשרד הבריאות, למשטרה ולעירייה — ואנחנו מחכים לתשובות".

 

דייר אחר בבניין אמר: "זה נורא מטריד. אותו אדם שאמור להיות בבידוד, ראיתי אותו כמה פעמים יורד ועולה, אף אחד לא יודע איך לבלוע את זה. ובבניין יש אנשים ברמות סיכון מאוד גבוהות, מערכת חיסון מוחלשת, כולל מישהו שאמור לעבור השתלה. אנחנו מצפים שמישהו ייתן לנו הנחיות ויגן עלינו".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: “ישנם כללי בידוד מחייבים שיש להישמע להם”.

 

מעיריית כפר סבא נמסר בתגובה: “כללי הבידוד ברורים. במקום שבו מפרים אותם – ניתן לפנות למשטרה”.

x