בלעדי לכלכליסט
קרב האינטרסים שתוקע את פינוי מפעל אלתא אשדוד
רשות מקרקעי ישראל יוצאת נגד נציג החשב הכללי, שלטענתה מסכל את העתקת המפעל לטובת שכונת מגורים בת 40 אלף דירות. מנהל רמ"י: "התנגדות מאינטרס אישי". החשכ"ל: "הנציג פעל באופן ענייני ומקצועי"
מהלך להעתקת מפעל אלתא באשדוד לטובת שחרור קרקע לבניית שכונת ענק בת 40 אלף יחידות דיור נתקע בשל התנגדות נציג החשב הכללי במשרד האוצר, כך נודע ל"כלכליסט". ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) טוענים כי מדובר בהתנגדות תמוהה ולא מוצדקת אשר פוגעת בהתנהלות העסקית של רמ"י.
- היקף נטילת המשכנתאות גדל בינואר ב-16.5% ל-6 מיליארד שקל
- פתאל שכרה שלוש קומות משרדים במגדל אקרו נדל"ן בתל אביב
- ראש עיריית הוד השרון: "אנחנו לא מגרש המשחקים של תל אביב"
אלתא היא חברת־בת של התעשייה האווירית המתמחה בבניית מכ"מים. מפעל החברה ממוקם בדרום מזרח אשדוד על חטיבת קרקע בשטח 195 דונם. בסמוך לשטח המפעל קיימת חטיבת קרקע המשתרעת על פני 9,500 דונם וכלואה בין הדופן המזרחית של העיר, כביש 4 וכביש 41, עליה לא ניתן לקדם כיום בנייה בשל מגבלות שמטיל המפעל הביטחוני. ב־2018 פרסם "כלכליסט" כי רשות החברות הממשלתיות מקדמת את העברת המפעל לטובת הקמת שכונת מגורים חדשה בת למעלה מ־20 אלף יחידות דיור שתוקם על חורבות המפעל ועל הקרקעות הסמוכות. מאז התקבלה ההחלטה הגיעו ברמ"י למסקנה כי הפוטנציאל התכנוני במקום הינו כפול.
ברשות החברות הממשלתיות הצליחו אף לרתום את הנהלת המפעל לשתף פעולה עם המהלך. על מנת להתחיל בקידום מתווה להעתקתו, ביקשו ברמ"י לשכור חברה מייעצת שתבחן את עלות העתקת המפעל ואת הפוטנציאל לכמות יחידות דיור בקרקע ממנו ייגזר שוויה. לצורך קידום המהלך על הצדדים לחתום על מסמך עקרונות, אלא שאז הם נתקלו בהתנגדות מצד נציג החשב הכללי הפועל בתוך רשות מקרקעי ישראל, רו"ח דקל כהן, שסירב לחתום על ההסכם.
במכתב ששיגר מנהל רמ"י עדיאל שמרון לסגן החשב הכללי במשרד האוצר ישי בן אלי, והגיע לידי "כלכליסט", ציין שמרון כי התנהלותו של כהן מסכלת את המהלך ללא הצדקה ופוגעת בפעילות השוטפת של רמ"י. "מימוש הפרויקט הוא בעל השפעה רחבת היקף על אשדוד וסביבותיה, אשר לא ניתן להפריז בחשיבותה", כתב שמרון.
"הנציג נעדר"
"מדובר בפעילות שבכוחה להגדיל היצע יחידות הדיור בהיקפים אדירים בעיר שאין בה עתודות קרקע. פעילות זו הנה במסגרת מהלך העסקים הרגיל של הרשות ותואמת באופן מלא את אחת ממטרותיה החשובות - הגדלת היצע הדיור באזורי ביקוש".
עוד עולה מהמכתב כי בספטמבר 2019 הובא בפני הנהלת הרשות מסמך העקרונות, כאשר לצדדים הוסבר כי אין בחתימה עליו כל התחייבות לביצוע עסקה וזה מהווה אך ורק בסיס להתחלת שיתוף פעולה בין הצדדים. לטענת שמרון, כהן המשיך להתנגד לאישור המסמך וטען כי יש לשקול את עקרונות המשא ומתן בסוגיות ביטחון תכנון וניהול מקרקעין. "מדובר בסוגיות שאין בהן כל היבט כספי, אינן מצויות בתחום אחריותו וודאי שאין לו כל מומחיות בהם, ואף למטה מכך", כתב.
עוד עולה מהמכתב כי בסוף ינואר 2020 התקיים ברמ"י דיון בבקשה. "חשב הרשות, מבלי שהודיע על כך מראש, נעדר מהישיבה ואף הורה לנציגיו שלא להשתתף בדיון.
"העיכובים הנגרמים בשל התנגדותו של מר כהן פוגעים באמון שנבנה עם חברת אלתא לצורך הנעת התהליך ועלולים להביא נסיגה מעצם ההסכמה לפתוח בהליך של מו"מ", מזהיר שמרון. "לא ניתן להימנע מהמסקנה שפעילות החשב נובעת מאינטרס אישי המבקש למנוע התקדמות בחינת הפרויקט לאחר שלא נענו הערותיו התמוהות והבלתי מקצועיות למסמך משפטי שאינו בתחום אחריותו ואין לו כל הבנה או מומחיות מיוחדת באמור בו... הנני דורש כי תנחה מיידית ללא כל דיחוי את נציג החשב הכללי הרשות לחתום ולהוציא לפועל את העסקתה של החברה הכלכלית".
"לא חברה פרטית"
מהחשכ"ל נמסר: "חשב רמ"י רו"ח דקל כהן, פעל בנושא זה באופן ענייני ומקצועי. העתקה של מפעל בסדר גודל של אלתא אינה דבר של מה בכך, ונאמדת במיליארדי שקלים, מדובר בחברה ממשלתית בשליטת המדינה ובמסגרת הסכם העקרונות בעל השליטה — המדינה — אמור להרוס מפעל עם עשרות אלפי מ"ר שניבנו לאורך שנים במיליארדי שקלים ואותו בעל שליטה — המדינה — צפוי להקים מחדש על חשבונו. לו היה מדובר בחברה פרטית אין ספק כי היו נערכים דיונים בנושא יחד עם סמנכ"ל הכספים שלצערנו במקרה זה מודר מהנושא".
מרשות החברות הממשלתיות נמסר: "כחלק מפרוייקט המקרקעין של רשות החברות, הרשות רתמה את הנהלת התעשייה האווירית והנהלת אלתא לטובת שימוש יעיל במקרקעין וקידום תוכניות לאומיות לדיור תוך העתקת המפעל. החברה עושה כל מאמץ לסייע. הרשות מקווה שגורמי המדינה יגלו אף הם תבונה ולא יחמיצו את ההזדמנות שנוצרה".