בלעדי לכלכליסט
הקריה האקדמית אונו תכשיר מהנדסים לעבודה עם משרד הבינוי והשיכון
המשרד בחר במכללה כגוף שיוביל את הכשרתם של מנהלי פרויקטים ומפקחים בתחום הקמת תשתיות לשכונות מגורים; פיילוט ראשון להכשרת כ-120 מהנדסים ב-3 מחזורים יצא לדרך תוך כ-3 חודשים. סמנכ"ל הנדסה ופיתוח במשרד, גדי מארק: "ההכשרה תחסוך למשק עשרות מיליוני שקלים בשנה"
הקריה האקדמית אונו נבחרה על ידי משרד הבינוי והשיכון להפעיל מכללה להכשרת מנהלי פרויקטים ומפקחים, בתחום הקמת תשתיות לשכונות מגורים. פיילוט ראשון להכשרת כ-120 מהנדסים ומהנדסות בשלושה מחזורים יצא לדרך תוך כשלושה חודשים, ובסופו יוכשרו על ידי משרד הבינוי מנהלי פרויקטים ומפקחים המתמחים בפיתוח תשתיות לשכונות מגורים בארץ.
- הטכנולוגיה שתהפוך חיזוק מבנים למשתלם כלכלית גם בפריפריה
- שינויים בתוכנית טנטור: העיר הערבית החדשה תצטמק בחצי
- איגוד המהנדסים נגד הכוונה לחייב מנהלי פרויקטים לעבור קורס ייעודי: "פגיעה בחופש העיסוק"
מסלול הלימודים: כ-200 שעות לימוד, במתכונת של יום לימודים אחד בשבוע, בשבעה חודשים. שכר הלימוד יעמוד על כ-12 אלף שקל לסטודנט. מחצית מהסטודנטים צפויים להיות עובדי משרד הבינוי והשיכון, והשאר עובדי מיקור חוץ בעלי זיקה לפרויקטים שהמשרד מבצע.
כפי שנחשף לראשונה בכלכליסט, אם הפיילוט יוכתר בהצלחה, השאיפה היא כי בעתיד רק בוגרים של מסלול ההכשרה הזה יוכלו לנהל פרויקטים להקמת שכונות חדשות שמוביל משרד הבינוי. מצד שני, הקורס יקל על מהנדסים צעירים לעבוד עם משרד הבינוי משום שהשלמתו תקצר את תקופת הניסיון המינימלית שהמשרד דורש. כיום נדרשים מהנדסים להציג ניסיון של חמש שנים לפחות כדי לעבוד עם משרד הבינוי, בעוד שמהנדסים בוגרי הקורס יוכלו לנהל פרויקטים של משרד הבינוי גם עם וותק של שנתיים בלבד.
משרד הבינוי פועל בתיאום גם עם השלטון המקומי, וההערכה היא כי גם שם יאמצו את תנאי הסף הזה. הרשויות המקומיות עוסקות בפיתוח תשתיות לצרכים פנימיים שלהן, אך גם בפרויקטים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). לפי הערכות, בענף יש יותר מ-1,000 מהנדסים שמשמשים כמנהלי פרויקטים, רבים מהם בחברות הנדסה ותיקות ומנוסות, וגם הם יחויבו לעמוד בתנאי החדש.
הפרויקט נולד בעקבות עבודת מטה שהוביל גדי מארק, סמנכ"ל הנדסה ופיתוח בכיר במשרד הבינוי. הכשרת המהנדסים נועדה לקצר לוחות זמנים ולחסוך עשרות מיליוני שקלים. משרד הבינוי מקדם מדי שנה פרויקטים לבניית שכונות בהיקף מצטבר של כ-4-3 מיליארד שקל, כאשר לרוב הוא אמון על פיתוח ערים בפריפריה. חריגות של אחוזים בודדים בכל פרויקט עולות למדינה עשרות מיליוני שקלים, ואולי אף יותר.
מארק אמר לכלכליסט כי "לימודים והכשרה מקצועית בתחום יאפשרו לקדם פרויקטים בצורה יעילה יותר ונכונה יותר לכל המשק. אני סבור כי שיתוף הפעולה עם הקריה האקדמית אונו יספק תוצאה ראויה, חדשנית ואיכותית של מנהלים ומפקחים מצוינים עם הכשרה נכונה ומקצועית, דבר שיחסוך עשרות מיליוני שקלים למשק בכל שנה".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בני דרייפוס: "מדובר בצעד נוסף שיוזם המשרד לטובת ייעול והתמקצעות ענף הבנייה. כלי ייחודי זה של הכשרה, באכסנייה ממשלתית, הוא צעד חסר תקדים לטובת בטיחות, כלכליות וייעול תחום התשתיות בפרט וענף הבנייה בכלל".