$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הממשלה מתכננת להפוך את קריית מלאכי וקריית גת לערים חרדיות

תוכנית מינהל התכנון ל־2040 תוסיף לשתי הערים 65 אלף דירות המיועדות לציבור החרדי. מומחית בתחום: "מגמת הבדלנות תעצור התקרבות שלהם לשוק העבודה"

אמיתי גזית 08:4318.07.19

הערים קריית גת וקריית מלאכי בדרך להפוך לערים חרדיות עד שנת 2040, עם תוספת בנייה משמעותית המתוכננת למגזר זה. כך עולה מפרטי התוכנית האסטרטגית לדיור לשנת 2040, שהגיעו לידי "כלכליסט".

 

 

 

בקריית גת, שבה מתגוררים כיום כ־60 אלף תושבים, מתוכננת בניית 40 אלף יחידות דיור למגזר החרדי בשטח הנמצא מערבית לעיר. לא רחוק משם, על אדמות מושב תימורים, תיבנה בעתיד שכונת ענק שבה 15 אלף דירות, שלפי הערכות תסופח לקריית מלאכי ובממשלה שוקלים כי גם שכונה זו תשווק לציבור החרדי. בנוסף, בעיר כסיף בתל ערד שבנגב מתוכנן לקום יישוב חרדי שבו מתכננים לבנות 18 אלף יח"ד.

 

כמו כן נשקלת אפשרות כי תוכנית להוספת 10,000 יח"ד לחריש תשווק גם היא לחרדים. פתרונות דיור לחברה החרדית יהיו גם בבית שמש שבה פוטנציאל להוספת 20 אלף יח"ד, וכן עוד כמה אלפי יח"ד באלעד.

 

"אין לנו בעיה עם חרדים"

 

התוכנית לבניית 40 אלף יחידות דיור מערבית לקריית גת מתווספת לתוכנית שכבר קיבלה תוקף בסוף 2016 לבניית 10,000 יח"ד בשטח זה, גם הן לאוכלוסייה חרדית. השטח שייך כיום למועצה האזורית שפיר, שבה 14 יישובים דתיים, והליכי התכנון מקודמים בתיאום עימה. אך מכיוון שמדובר במועצה אזורית קטנה סביר כי בעתיד השטח יועבר לקרית גת.

 

 

 

 

כשנודע לפני שנתיים על הכוונה לייעד את השכונה בת 10,000 הדירות ממערב לקריית גת לחרדים, הצהיר ראש העירייה אבירם דהרי כי יפעל למנוע זאת ויקדם הקמה של שכונה לא חרדית. אבל כיום דהרי אומר ל"כלכליסט" כי אינו מתנגד לרעיון שעירו תקלוט עשרות אלפי חרדים. הוא מסביר כי "קריית גת תכיל בעתיד למעלה מ־100 אלף יחידות דיור. אין לנו בעיה לא עם חרדים, לא עם העולים מתימן, לא עם העולים מחבר העמים ולא עם עולי אתיופיה. קריית גת היא המודל הקלאסי לחיים יחד של כל שבטי ישראל. כפי שאמרתי כל הזמן העיר קריית גת הופכת אט אט למרכז החדש של ישראל והיא תהפוך בשנים הקרובות למטרופולין עם למעלה מ־300 אלף תושבים".

 

במהלך 2017 דהרי עתר לבג"ץ נגד המדינה ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שמובילה את הסכם הגג שנחתם עימו ב־2014, בטענה כי הפרה את הסכם הגג לבניית כ־6,500 יח"ד בשכונה החדשה כרמי גת. באותה עת טען דהרי כי המדינה לא עומדת בהתחייבויותיה ולא מעבירה את התקציבים המובטחים להקמת השכונה. המאבק המשפטי הסתיים בהסכם גג מעודכן שנחתם באוגוסט 2018 ואפשר את הרחבת כרמי גת לצפון, הוספת 7,100 יח"ד לשכונה ותקציב של 1.5 מיליארד שקל לעיר. כעת אומר דהרי כי קידום הבנייה במתחמים החדשים ממערב מותנה בחתימה על הסכמי גג נוספים, בתקציב מוערך של כ־20 מיליארד שקל.

 

מעט צפונית מקריית גת סומן במפת התוכנית האסטרטגית שטח גדול נוסף ששייך היום למושב תימורים ושעליו מתכננת המדינה לבנות כ־15 אלף יח"ד. במפת מינהל התכנון נכתב במפורש כי השטח במערב קריית גת מיועד לחרדים. לעומת זאת השכונה שתקום על אדמות תימורים לא שויכה לקבוצה באוכלוסייה. אך בירור עם גורמים בממשלה ומתכננים הבקיאים בתהליך לבחירת האזור, מעלה כי גם השטח הזה מסומן כאפשרות טובה להקמת יישוב חרדי. את הקמת השכונה בקריית מלאכי מקדם משרד הבינוי, שמצוי כעת במגעים ראשוניים עם ראש העיריה לחתימה על הסכם הגג. ההחלטה הסופית על צביון השכונה תתקבל רק עם כינונה של הממשלה הבאה, זאת מכיוון ששיווקה לחרדים מחייב החלטת ממשלה.

 

מימין: שר הפנים אריה דרעי וראש עיריית קריית גת אבירם דהרי. "נהפוך למטרופולין עם למעלה מ־300 אלף תושבים" מימין: שר הפנים אריה דרעי וראש עיריית קריית גת אבירם דהרי. "נהפוך למטרופולין עם למעלה מ־300 אלף תושבים" צילום: עמית שאבי, צפריר אביוב

 

שני הרעיונות האלה עוד רחוקים ממימוש וצפוי עוד מאבק ממושך על זהות השכונות־ערים החדשות, בדומה למאבק שעוררה התוכנית להפיכת חריש לחרדית. ד"ר לי כהנר, מרצה בכירה בחוג לגיאוגרפיה במכללת אורנים, חוקרת בתוכנית חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, אומרת כי "אני מניחה שיהיה מאבק על עתודות הקרקע כי הן מאוד טובות גם לאוכלוסייה הכללית שמחפשת דירות לא יקרות בפריפריה הקרובה". כהנר מוסיפה כי "פתרון בסדר גודל של עשרות אלפי יח"ד שישווקו לחרדים לעיר יחסית קטנה עשוי לשנות את צביון פני העיר".

 

הרעיונות להקמת אותן שכונות חרדיות מבוססים על תוכנית דיור לחברה החרדית שאישרה הממשלה לפני שלוש שנים. על פי תוכנית זו, עד שנת 2035 יהיה צורך ב־200 אלף יח"ד חדשות לחרדים. כהנר אומרת כי התוכנית הזו, שבה היא היתה מעורבת, הציעה שילוב של שלושה פתרונות: שתי ערים חרדיות הומוגניות שיתנו מענה לקבוצה של בדלנים מקרב החרדים; שכונות חרדיות בערים גדולות וחזקות; וכן שכונות חרדיות בערים בפריפריה בהן מחירי הדירות זולים יותר. לדבריה, "בתוכנית כתבנו כי אם צריך עיר חרדית נבדלת אז עתודות הקרקע של קריית גת הן הפתרון הטוב, מתוך תפיסה שהעיר תהפוך לחרדית בסופו של דבר. היא קרובה לריכוזים של חרדים באשדוד, ירושלים ובני ברק ולא מרוחקת מהמרכז".

 

כהנר מוסיפה כי הפתרון המועדף הוא דווקא הקמה של "שכונות חרדיות הומוגניות בערים מאוד גדולות וחזקות כגון ראשון לציון, פתח תקוה, או באר שבע. ערים חזקות דוגמת אלה יכולות לשאת את אורח החיים החרדי. שכונות כאלה ימשכו את מעמד הביניים החרדי, ויעודדו מגמות של התקרבות לשוק העבודה ולתרבות הכללית. הקושי הוא שראשי הערים ממש לא מתנדבים להקים שכונות כאלה. ראשי ערים גדולות רוצים עיר הייטק ולא עיר חרדית. וכאן נדרשת עבודה של הממשלה". עם זאת החיסרון של פתרון כזה הוא מחירי הדירות הגבוהים בערים אלה שאינם מתאימים לרוב האוכלוסייה החרדית.

 

היעד: 2.6 מיליון דירות

 

על פי חוק, המדינה אינה יכולה להפלות קבוצות באוכלוסייה, והיא מחויבת לאפשר לכל אדם לרכוש דירה. אבל באמצעות תכנון אפשר לפנות לקהל חרדי. ההחלטה כי קריית גת מערב תשווק לחרדים כבר התקבלה, ההחלטה אם השכונה החדשה של קרית מלאכי וזו של חריש ייועדו לחרדים תוכרע לאחר הבחירות במשא ומתן הקואליציוני.

 

אם שר הפנים אריה דרעי ישמור על כוחו, הוא ימשיך לכהן כשר הפנים וידרוש שמינהל התכנון יעבור ממשרד האוצר לניהולו. האפשרות כי ש"ס תקבל גם את משרד הבינוי עלתה במשא ומתן שהתקיים באפריל, ועשויה לעלות שוב באוקטובר. עם כוח כזה בידיו ובידי מפלגתו, לדרעי יהיה קל יותר לסמן את האזור שאליו יופנו החרדים.

 

התוכנית האסטרטגית לדיור לשנת 2040 נולדה בעקבות החלטת ממשלה מ־2017 ובה יעדים כמותיים לתכנון ובנייה למגורים. לפי התוכנית, עד 2040 על מינהל התכנון לאשר תוכניות לכ־2.6 מיליון דירות חדשות, ומעריכים שעד אז מחצית הכמות תמומש לדירות בפועל. את האחריות לניהול התוכנית קיבל צוות שבראשו שחר סולר, סגן למנכ"לית מינהל התכנון לתכנון אסטרטגי. בשבוע שעבר הוצגו ממצאים ראשונים של הצוות לוועדה המחוזית חיפה, ובשבועות הקרובים יוצגו לוועדות מחוזיות נוספות.

 

רשות מקרקעי ישראל: "רמ"י אישרה תוכנית להרחבת קריית גת מערבה לכביש 40 ל-10000 יח"ד. זאת לאחר שיווק מוצלח של 7,500 בכרמי גת. במקביל מקודמת תוכנית רעיונית של משרד השיכון לנפת אשקלון בה עלתה האפשרות להקמת עיר חרדית בהיקפים משמעותיים סביב כ-20,000 יח"ד ובצמידות לקרית גת ממערב. עוד דובר כי תבחן האפשרות שהתוכנית המאושרת שקידמה רמ"י תשולב ותתן מענה לשלב הראשון. בכל אופן הסוגיה נמצאת כרגע במישור המוניציפלי וטרם התקבלו ההחלטות מחייבות בעניין".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x