נחשף בכלכליסט
עתירה נגד כחלון: "תקנות רישוי הבנייה לוקות בחוסר סבירות קיצוני"
בעתירה לבג"ץ, שהחלה בקבוצה של 1,600 אדריכלים שהתארגנותה נחשפה בכלכליסט, נטען כי רפורמת הרישוי של האוצר מגבירה את הסרבול בהליכי בנייה שאותם היא נועדה לפשט. האוצר: "הרישוי בראש סדר העדיפויות. נגיב במסגרת העתירה"
רפורמת הרישוי שאישר שר האוצר משה כחלון ב־2016 הגדילה משמעותית את החסמים והסחבת בהוצאת היתרי הבנייה, אף שמטרתה המוצהרת היתה לחתוך בבירוקרטיה — כך נטען בעתירה לבג"ץ נגד כחלון שהגישו בשבוע שעבר 28 אדריכלים. שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק ארז הורתה למדינה להגיש בתוך 60 יום תגובה לעתירה.
- הבורסה מפצלת את ענף הנדל"ן לשני תתי ענפים - מניב ובנייה
- דרעי מעכב בניית אלפי דירות בלב אזורי הביקוש
- מסדרון אקולוגי, הגנה על שטחי חקלאות ונופש: מינהל התכנון יצר לראשונה תוכנית לשטחים הפתוחים
בעתירתם טוענים האדריכלים, המשתייכים להתארגנות בשם "רישוי שפוי", לחוסר סבירות קיצוני ולאי חוקיות של חמישה סעיפים ברפורמה, ומבקשים לבטלם. ביניהם: תקנה המורה לסרב אוטומטית לבקשה להיתר בנייה, אם בתוך 45 יום מהגשתה לא קיבלה רשות רישוי החלטה בנוגע להיתר. תקנה נוספת שנגדה יוצאים העותרים קובעת כי על ועדת התכנון המקומית להנפיק למבקש ההיתר תיק מידע המפרט את התנאים שבהם הוא חייב לעמוד, אך אם אינה עושה זאת עליו לנסות ולאתר את המידע בעצמו; אם הבקשה שהגיש אינה עומדת בתנאים — שאותם לא מסרה הוועדה — האחריות חלה עליו.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד שלי נחום, נכתב כי מלבד הנזק הישיר של התארכות הליכי הרישוי, מביאות התקנות ל"הגברת חוסר הוודאות בתחום והגדלת הסיכון בצורה בלתי סבירה, לנטישת יזמים את השוק המקומי, ולעלייה במחירי הדיור המשליכים על יוקר המחיה בישראל".
בראש "תכנון שפוי", שבה חברים 1,600 אדריכלים ואנשי תכנון ושנחשפה ב"כלכליסט" לפני כמה שבועות, עומדת האדריכלית דנה וישקין. בשבועות האחרונים גייסה הקבוצה, שהחלה כדף פייסבוק, עשרות אלפי שקלים במימון המונים לטובת הגשת העתירה. וישקין סיפרה כי בטרם הוחלט על הגשת העתירה, קיימו אנשי ההתארגנות פגישות עם שורה של בכירים במערכת התכנון, ובהם יו"ר המועצה הארצית ומטה הדיור זאב בילסקי, אך ללא הועיל. "תקנות הרישוי עושות צחוק מהציבור, מייצרות חוסר יציבות ויוצרות סיכון לכל מי שפועל בענף. אין לנו ברירה אלא לעתור", אמרה אז.
ממינהל התכנון במשרד האוצר נמסר: "נושא הרישוי נמצא בראש סדר העדיפויות של מינהל התכנון שרואה בו חלק בלתי נפרד מהליך התכנון - 'תכנון חושב רישוי'. עמדת המדינה תינתן במסגרת העתירה שהוגשה".