הכנסת מגייסת את המצב הבטחוני לדחיית פינוי שדה דב - נתניהו יבחן מחדש את מועד הפינוי
בשינוי של הרגע האחרון הכניסה ועדת הפנים בראשות יואב קיש שינוי בחוק לפינוי שדה התעופה, המנחה את שר הביטחון לבחון פעם נוספת את מועד פינוי השדה על רקע המצב הבטחוני. נציג משרד הביטחון שנכח בדיון: "ערוכים לפינוי ב-1 ביולי"
ועדת הפנים בראשות ח"כ יואב קיש אישרה לקריאה שנייה ושלישית את החוק לפינוי שדה דב, עם שינוי אחד, שעלול להתברר כמשמעותי בחודשים הקרובים. על פי הסעיף שהתווסף, על רקע האתגרים הביטחוניים, יבחן שר הביטחון פעם נוספת את עמדתו לגבי מועד פינוי השדה. כיום מחזיק ראש הממשלה בנימין נתניהו גם בתפקיד שר הביטחון.
- סאגת שדה דב: בוטלה פגישתם של נתניהו וראש עיריית אילת
- ועדת הפנים ממליצה: לא לסגור את שדה דב לפני קבלת היתרי בנייה
- נתניהו סוף סוף הכריע – וקבע ששדה דב הוא היסטוריה
כזכור, ההצעה המקורית קבעה את הצמדת פינוי שדה התעופה האזרחי לפינויו של השדה הצבאי, לאחר הודעת שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן כי מועד הפינוי הסופי של חלקו הצבאי של השדה הוא ה-1 ביולי 2019. כעת מורה הסעיף שהתווסף להצעת החוק לשר הביטחון לבחון פעם נוספת את מועד הפינוי הקבוע בהחלטתו, תוך התייעצות בגורמי המקצוע הרלוונטיים.
"שר הביטחון יבחן את הודעתו הקודמת, בין היתר על רקע שינוי הנסיבות במצב הביטחוני, ויתייעץ עם הגורמים במשרדו וגורמים מקצועיים רלבנטיים – היועץ המשפטי לממשלה והממונה על התקציבים. אם מצא לאחר ההתייעצות כי יש לשנות את הודעתו, יודיע על כך", נכתב בסעיף שהתווסף.
יו"ר הוועדה קיש אמר, כי "לאור השינויים בשנה האחרונה בגזרה הצפונית ובדרומית, לוותר על מסלול צבאי זה ויתור על נכס אסטרטגי. אני כמפקח על הממשלה דורש בדיקה חוזרת. זו זכותי וחובתי. חובתו של שר הביטחון לחזור לכנסת כרשות המפקחת ולומר: בדקתי. מצאנו נוסח לסעיף שעונה על הצורך בבדיקה חוזרת ולא פוגע בהסכם על בעלי הקרקעות".
את השינוי קידמו הח"כים על רקע הלחצים הכבדים שמפעיל ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, למניעת פינויו של השדה. בתקופת הפריימריז, השפעתו של יצחק הלוי, חבר מרכז ליכוד מקושר, גדולה אף יותר מבימים כתיקונם.
דומה כי לכל הנוכחים בדיון היה ברור כי הנימוק הבטחוני לעניין דחיית פינוי השדה הנו קלוש, וכי מדובר במתן פתח לראש הממשלה נתניהו, שכבר הכריע על פינוי השדה, לשנות את עמדתו. יצויין כי צביקה קרמן, ראש חטיבת תכנון במשרד הביטחון אשר נכח בדיון, אמר בעצמו כי "נערכנו ל-1 ליולי. לא רואים צורך בהודעה חדשה".
עו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש (אזרחי) אמר בדיון: "יש מאבק משפטי קשה. לכולם ברור משמעות ביטול הפרויקט. הרבה מוטל על הכף. הכנסת מבקשת שנוי בהצעת החוק הממשלתית, שעלולה להוביל למקומות שאנו לא מעוניינים בהם. הודעת שר הביטחון תינתן אם יצטרכו".
אריאל יוצר, סגן הממונה על התקציבים בתחומי נדל"ן: "אני לא מתעסק בשאלה אם הסעיף 7החדש הוא הפרת הסכם או לא. אם ביהמ"ש יפסוק שהנוסח מהווה הפרה, יש לזה משמעות כלכלית כבדה של אובדן הכנסות ותשלום פיצויים. זה יכול להגיע למעל 5 מיליארד שקל, ובנוסף השלכות עקיפות של כל התוכניות מסביב שהניחו שיהיה פינוי. מדובר באובדן של עשרות אלפי יחידות דיור. אם בית המפשט יפרש את הסעיף כהפרת הסכם, המשמעות התקציבית דרמטית".
עו"ד רחל זכאי נוימן, אחת מחמש המנהלים המיוחדים לקרקעות הגוש הגדול, אשר בתחומן נכלל שדה דב, אשר מייצגים את בעלי הקרקע הפרטית באזור, אמר: "לנשיאת שם הביטחון לשווא עלולות להיות תוצאות מרחיקות לכת".
עו"ד אלון גלרט אשר ייצג בדיון את עיריית אילת אמר: "למדתי מהדיון כאן שכסף יותר חשוב מביטחון. השדה היה אמור להיסגר לפני שנתיים. המשפטנים אמרו שדחייה תהיה קטסטרופה".
מנגד, סיגל וייצמן, חברת מועצת העיר תל אביב אמרה: "זה מחטף. ילדים לומדים 250 מטר מהמסלולים בסכנה בטיחותית יומיומית של זיהום אוויר ורעש. זה מחטף בחירות".