$
חדשות נדל

בטיחות באתרי בנייה? תמתין לכנסת הבאה

מהגדלת ההגנות על רוכשים עד החמרת הקנסות על ליקויי בטיחות: כלכליסט מביא את הצעות החוק הבולטות בענף, רגע לפני שהבחירות יטרפו את הקלפים

דותן לוי ונמרוד בוסו 14:2125.10.18

מושב החורף שנפתח ב־15 באוקטובר הוא אולי הזדמנות אחרונה של חברי הכנסת לקדם יוזמות חקיקה בטרם יגיעו הבחירות שמועדן טרם נקבע, וייתכן כי יוקדמו. חוקים לא מעטים קשורים בצורה ישירה או עקיפה לענף הבנייה והנדל"ן, לחלקם, כמו הצעות בנוגע לבטיחות, היכולת להציל חיים. "כלכליסט" מביא את הצעות החוק המעניינות ביותר שצפויות להגיע לדיונים במושב החורף שנפתח החודש, שיהיה ככל הנראה האחרון של הכנסת הנוכחית.

 

אחת מהצעות החוק הבולטות ביותר מתחום התכנון, אשר אמורה לקדם את עירוב השימושים בסביבה העירונית ההולכת ומצטופפת עלולה ליפול קורבן לחילוקי דעות קשים בין הממשלה ליו”ר ועדת הפנים, ח”כ יואב קיש (הליכוד). על פי ההצעה, שמהווה תיקון לחוק התכנון והבנייה, תוכל רשות מקומית לקבוע בתוכנית כי בבניין רב־קומות תוקצה קומת הקרקע לרשות המקומית לצורך שימושים ציבוריים שונים, כגון גן, בתי כנסת או סניפי תנועת נוער.

 

ההצעה עברה קריאה ראשונה במושב הקודם, ועם תחילת הדיונים במושב הנוכחי התברר לנציגי מינהל התכנון ומשרד המשפטים המקדמים את החוק כי האופן שבו רואה יו”ר הוועדה את החוק שונה מהרוח שבו קודמה ההצעה. בין נקודות המחלוקת העיקריות – החזר עלות הבנייה לקבלן, האם חלקית או מלאה; ואילו שימושים יותרו, כשקיש מתנגד לחלק נרחב מהשימושים שנקבעו במקור. בעוד הוועדה קבעה כי שימושי חינוך, תרבות ובריאות מקובלים עליה, וכן שימוש לבית כנסת, היא פסלה שימושים אחרים עבור הקומה, ובהם שימושי רווחה, מקוואות ושימושי תשתית. עוד חלוקים הצדדים בשאלה אם לרשות תהיה חירות לשנות את השימוש שייעשה בקומה לאורך השנים.

על רקע חילוקי הדעות הצעת החוק נמצאת בדיונים. אם יושגו הסכמות – תמשיך לקריאה שנייה ושלישית. ייתכן שבממשלה יעדיפו להמתין למינוי נוח יותר לראשות הוועדה בכנסת הבאה.

  

 צילום: שאול גולן

 

הצעת חוק נוספת שיזם משרד המשפטים, ומצויה גם היא בדיונים בוועדת הפנים, מבקשת לחולל מהפכה באופן הרישום של מקרקעין, ונקראת החוק לרישום תלת־ממדי של מקרקעין. ההצעה מבקשת לשים סוף למצב שבו בעלות במקרקעין כוללת באופן אוטומטי גם בעלות בתת־הקרקע של המגרש ובמרחב האווירי שמעליו, ומבקשת לאפשר הפרדה.

 

המטרה היא להפריד למשל בין הבעלות במגרש שבו יזם פרטי מקים פרויקט מגורים ובין תת־הקרקע שתוכל להישאר בבעלות ציבורית לצורך הפעלת חניון למשל. בניגוד לקודמתה, הצעה זו אינה מעוררת התנגדויות מיוחדות בוועדת הפנים, וקיים סיכוי גבוה לאישור החוק במושב זה.

 

 

אתרים הורגים

 

תאונות העבודה בתחום הבנייה צפויות לרכז עניין רב במהלך מושב החורף הקרוב, בעיקר על רקע העלייה במספר ההרוגים באתרי הבנייה, שעומד על 36 מאז תחילת השנה, וההבנה כי הצעדים שנקט עד כה משרד העבודה לא הועילו. בסך הכל הוגשו עד כה שלוש הצעות חוק שונות, כולן על ידי איל בן ראובן (המחנה הציוני).

 

הצעת חוק למינוי עוזר בטיחות מבקשת למנות עוזר בטיחות באתרי בנייה שבהם מתבצעת בנייה רוויה או באתרים שמתבצעות בהם עבודות הנדסיות מורכבות. לפי החוק המוצע, הקבלן יהיה מחויב למנות עוזר בטיחות מוסמך שעבר הכשרה מתאימה, בדומה לנהוג כיום במפעלי תעשייה, שלא יעסוק בשום תפקיד אחר באתר. עוזר הבטיחות יידרש לאתר ליקויי בטיחות באתר, להתריע, לבצע רישום, ולוודא שהם מתוקנים. במקרה שהליקויים לא תוקנו, תחול עליו החובה לדווח על כך למפקח העבודה האזורי.

 

הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית בוועדת העבודה, ותעלה להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. בשל הדחיפות ההערכה היא שההצעה תאושר בוועדת העבודה במושב הקרוב, כך שלא יהיה צורך בהתחלת החקיקה מחדש בכנסת הבאה.

 

הצעת בטיחות שנייה מבקשת להסדיר את תנאי העסקתם של המנופאים על ידי יצירת חברות כוח אדם ייעודיות לעובדי מנוף. דרך החברות הללו יקבלו המנופאים את כלל התנאים הסוציאליים, ההכשרות והיציבות התעסוקתית. כיום העסקה של מנופאים באמצעות חברות כוח אדם מתאפיינת בחוסר יציבות, ולחלק מהאתרים מגיעים מנופאים שכלל לא הוכשרו לכך. ההצעה נמצאת בשלב ראשוני ביותר. נוסח הצעת החוק נמצא במחלוקת עם האוצר ומשרד העבודה, וכרגע מצוי בדיונים.

 

חוק בטיחות שלישי מבקש להגביר את האכיפה של דיני עבודה ולנתב את כספי העיצומים (קנסות) המוטלים על קבלנים המפרים את תקנות הבטיחות לקרן או למנהל הבטיחות שיוכל להשקיע אותו בשיפור הבטיחות. כיום כספי העיצומים מוזרמים לקופת המדינה. הצעת החוק נמצאת בשלב ראשוני. בכוונת יוזמי החוק להעלות אותה בקרוב לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה.

 

רוצים יותר השכרה

 

החוק לעידוד השקעות הון במסלול דיור להשכרה ארוכת טווח קיים מ־2002 ומציע ליזמים להשכיר לפחות מחצית ממספר הדירות בפרויקט. בתמורה מקבלים היזמים הפחתה במס החברות, תשלום של 11% בלבד, במקום 23%, על רווחי הפרויקט. זאת בתנאי שהדירה תושכר לתקופה של לפחות חמש שנים מתוך שבע השנים הראשונות.

 

על פי תיקון לחוק עידוד השקעות הון, שמקדם ח"כ רועי פולקמן (כולנו), יוגדלו ההטבות באופן שיעודד יותר יזמים להיכנס לדיור להשכרה. התמריצים יהיו מספר גדול יותר של דירות בפרויקט;תשלום מופחת של מס הכנסה ככל שמשך ההשכרה ארוך יותר; וכן הורדה של מס הרכישה על הקרקע מ־6% ל־0.5% בלבד. במקביל החוק מציע להאריך את תקופת ההשכרה למינימום עשר שנים.

 

מטרת החוק היא לעודד את היזמים לבנות דיור להשכרה, וכך לייצר שוק חדש של דיור להשכרה שונה מזה שהכרנו, בעיקר ברמת הניהול. השינוי יביא לאפשרות להשכיר דירה חדשה בסטנדרטים טובים יותר אלה שהתקבעו בשוק החופשי, עם חברת ניהול שאחראית על הפרויקט. למרות זאת, עיקר הביקורת על החוק הוא שהוא מציע ליזמים מפלט מס בתקופה הנוכחית, שבה הם מתקשים למכור את הדירות, ומנגד הוא לא מגן על זכויות השוכרים עם תקופת השכרה מינימלית ויציבות בשכר הדירה.

הצעת החוק צפויה לעלות לדיון בוועדת הכספים. במושב הכנסת הקודם התקיימו מספר דיונים בהכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית, אך לא הגיעו להסכמות מול משרד האוצר בעניין גובה הטבות המס ותמהיל הבנייה. הצעת החוק המעודכנת צפויה להגיע בקרוב לוועדת הכספים, ועל פי הערכות תאושר.

 

הגנה מפני קבלן

 

מטרת תיקון לחוק המכר (דירות), הנדון בימים אלה בוועדת הכלכלה, היא להגדיל את ההגנה למי שקונה דירות חדשות מקבלן. בין היתר מוצע לאסור מכירת דירה טרם אישור תוכנית שמכוחה ניתן להוציא היתר בנייה, ולהסדיר את נושא תקופת ההתחייבות, שבה המוכר שומר את הדירה לקונה לתקופה מסוימת.

 

להצעת החוק הוצמדו שלוש הצעות חוק פרטיות: הצעה המחייבת את הקבלן/ יזם למסור את תוכניות הדירה לקונה; להעביר לקונה את פרטי המפרט; ולאפשר לדיירים להחליף את חברת התחזוקה.

 

החוק הונח באוגוסט 2016 על שולחן הכנסת, וצפויים לדון בו בוועדת הכלכלה כהכנה לקריאה שנייה ושלישית. יו"ר הוועדה הצהיר במושב הקודם כי בכוונתו לסיים את החקיקה בהקדם, וכבר נקבע דיון על החוק לתחילת מושב החורף.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x