סגן הממונה על התקציב תוקף את מנכ"ל משרד השיכון: "חוסר יכולת ניהולית ומקצועית שפוגע בדיור הציבורי"
לאחר שמנכ"ל משרד השיכון חגי רזניק הדיח את נציגי האוצר מהוועדה להגדלת מלאי הדיור הציבורי – סגן הממונה על התקציב באוצר האשים אותו היום בהתנהלות לא מקצועית ובבזבוז כספי ציבור
"בהמשך למכתבך בו הצגת טענות מופרכות, משוללות כל יסוד, שבינן לבין המציאות אין דבר וחצי דבר, אני מבקש להתייחס לנושא בעל חשיבות רבה זאת בצורה עניינית ומקצועית", כתב, "הופתעתי מאוד מדבריך ומהניסיון להעביר את האחריות על הטיפול בבעיות הדיור הציבורי לגורמים אחרים, זולתך. זאת בעיקר לאור העובדה, כי במשך שלוש השנים האחרונות הנך מכהן בתפקידים בכירים במשרד".
- עימות חריף בין מנכ"ל משרד השיכון ומשרד האוצר: הדיח נציגיו מצוות תוכנית החירום לדיור הציבורי
- "מטה הדיור לא שילב דיור ציבורי במכרזי מחיר למשתכן בניגוד מוחלט לסיכומים"
- ראש עיריית קריית אונו: "הרשויות העירוניות נותרו לבד בסיפור של התחדשות עירונית"
לטענת יוצר, על אף אמירותיו של רזניק אודות חשיבות הגדלת מאגר הדיור הציבורי, בפועל מופנה תקציב המשרד לשלל פעילויות שהקשר בינן ובין תחומי אחריות המשרד מוטל בספק. "לדוגמא: חוגי כדורגל, קורסים לפסיכומטרי והכשרה מקצועית, פרויקט התנדבות בחקלאות, קידום מיזם מורשת לציון נפילת מחתרת ניל"י ועוד. אין חולק על חשיבות נושאים אלו, אך ללא ספק הם מעוררים תהיות באשר לסדרי העדיפות, כפי שנקבעו על ידך כמנכ"ל המשרד. הפעילויות האמורות לעיל, שהזיקה של חלקן לנושאים הנמצאים בסמכות משרד הבינוי והשיכון מוטלת בספק, באו כולם על חשבון סיוע תקציבי נוסף לזכאי הדיור הציבורי, לשיפוץ הדירות הקיימות או להגדלת מלאי דירות הדיור הציבורי".
"חוסר יכולת ניהולית ומקצועית מביאה לפגיעה במלאי הדיור הציבורי"
עוד כתב יוצר כי בסמכותו של משרד הבינוי והשיכון ישנם צעדים רבים שיכול היה לנקוט כדי להגדיל את מלאי הדיור הציבורי באופן משמעותי, אך הוא נמנע מלעשות כן. "כך למשל באכלוס או מכירת מעל 2,000 דירות דיור ציבורי שאינן משמשות דיירי דיור ציבורי אלא מעונות, בתי כנסת, סטודנטים ועוד. באופן דומה, על אף פניות רבות שהעברנו אליך בנושא של בתים צמודי קרקע בדיור הציבורי, שניתן על בסיסם לבנות מאות דירות נוספות, משרדך אף לא מחזיק בבחינה ראשונית של היקף התוספת האפשרית. התנהלות חמורה זאת אינה מובנת לי וצר לי כי חוסר יכולת ניהולית ומקצועית מביאה לפגיעה במלאי הדיור הציבורי".
לבסוף ציין יוצר כי על אף הגדלת תקציבי רכישת דירות הדיור הציבורי, ורכישת כ-2,000 דירות נוספות, העובדה כי תור הממתינים רק הולך וגדל תמוהה. "סתירה זאת מעלה בעינינו את החשש לניהול לקוי ולא שוויוני של תור הממתינים, שאיננו עומד בכללי מינהל תקין ולהליך רכש דירות לא יעיל שגרם לבזבוז כספי ציבור ולפגיעה בדיור הציבורי".
"נציגי האוצר מחפשים כל דרך לפסול את שלל הפתרונות המוצעים"
מכתבו של יוצר בא כאמור בתגובה למכתב ששלח רזניק שלשום אל כמה מבכירי האוצר, בהם ראש אגף התקציבים שאול מרידור, והחשב הכללי רוני חזקיהו. טענותיו של רזניק נגעו להתנהלות אנשי האוצר בצוות בין משרדי בראשותו אשר הוקם לאחרונה על מנת לגבש תוכנית פעולה ממשלתית להגדלת מלאי הדיור הציבורי. היעד שאותו הציבו במשרד השיכון עמד על תוספת של 70 אלף דירות בתוך עשור.
במכתבו כותב רזניק: "במהלך הדיונים שכבר התקיימו, לא היה ניתן להתעלם מהתייחסותם המזלזלת של נציגי משרד האוצר לבעיית הדיור הציבורי ולצורך הדחוף בהגעה לפתרונות מוסכמים עבורה. לאורך הדיונים נראה כי נציגי האוצר מחפשים כל דרך לפסול את שלל ההצעות והפתרונות המוצעים על ידי חברי הצוות, במסגרת כלל הפעולות המצוינות בהחלטה". עוד הוסיף רזניק, "יחסם המזלזל של נציגי האוצר בדיונים מציירים תמונה עגומה ביותר של מדיניות אטומה ועיוורת למצוקת החלש במסדרונות משרד האוצר".
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "משרד השיכון בראשות גלנט הוא המשרד שעשה הכי הרבה למען דיירי הדיור הציבורי בעשור האחרון, אך אריאל יוצר לא נותן לעובדות והנתונים לבלבל אותו. מאז כניסתו של השר גלנט נרכשו כ-1,930 דירות (מתוכן מעל 600 רק בשנת 2018) זאת לעומת 6 דירות בלבד שנרכשו בשנת 2014. אנו מודים לאגף התקציבים על הצעתו הנדיבה לסייע למשרד בניהול הדיור הציבורי, אך חוששני שההסטוריה מלמדת, כי פקידי האוצר הם אולי האנשים האחרונים שמבינים דבר וחצי דבר בצרכי אוכלוסיות מוחלשות, בסיוע לאחר ובמתן סעד לנזקקים לכך".