$
נדל

חברת בנייה ישראלית שפיטרה מנופאית שסירבה לעבוד במזג אוויר סוער - תפצה אותה ב-60 אלף שקל

אתי קרקולוב הועסקה כמנופאית בפרויקט של חברת הבנייה מגדלים באשקלון; בפברואר 2016 הפסיקה את עבודתה בצהרים בשל רוחות עזות; השופטת יעל אנגלברג שהם: "הסמכות לקבוע האם ומתי רשאי העגורנאי להפעיל את העגורן או לרדת ממנו, נתונה בידי העגורנאי לשיקול דעתו באופן בלעדי"

נמרוד בוסו 13:4927.08.18

בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל תביעה שהגישה מנופאית שפוטרה לאחר שסרבה לעלות לעבודה במנוף ביום חורף סוער, והורה לחברת הבנייה שבה הועסקה, "מכלוף בכור ובניו", לפצותה ב-60 אלף שקל. את התביעה הגישה המנופאית קטי קרקולוב יחד עם ההסתדרות החדשה.

 

פסק הדין ניתן בעקבות מקרה שארע בפברואר 2016, אז הועסקה קרקולוב כמנופאית באתר בנייה באשקלון, בפרוייקט של חברת הבנייה מגדלים, ששכרה שירותי מנוף מחברת מכלוף בכור ובניו. לטענתה, התייצבה באותו יום לעבודה בשעה 6:30 כנדרש, אך בשעה 12 עם התגברות הרוחות החליטו היא ומנופאי נוסף באתר לחדול מעבודתם ולרדת מהמנוף לאור חשש לחייהם. בשלב זה לדבריה ניגשו שני מנהלי החברה, חיים עטיה ושרון בן שבת את המנופאים וביקשו מהם לחזור לעבודה. בעוד שהמנופאי השני נענה ושב לעבודה, קרקולוב נמנעה מלעשות כן עד השעה 14, אז שבה לעבוד. בסופו של אותו היום פוטרה מעבודתה.

 

מנוף מעל אתר בנייה (ארכיון) מנוף מעל אתר בנייה (ארכיון) צילום: עמית מגל

 

בפסק הדין כתבה השופטת יעל אנגלברג שהם כי "הסמכות לקבוע האם ומתי רשאי העגורנאי להפעיל את העגורן או לרדת ממנו, נתונה בידי העגורנאי לשיקול דעתו באופן בלעדי. שיקול דעת זה נתון לביקורת כמקובל אך ההחלטה בזמן אמת נתונה בידיו בלבד... דרישת המשיבה מהגב' קרקלוב לחזור ולעלות על העגורן הגם שזו סברה כי השהייה במעלה העגורן מסכנת את חייה מהווה התערבות בסמכויותיה של גב' קרקלוב. גם לאחר בחינת שיקול דעתה על פי נתוני מזג האוור ביום האירוע לא מצאנו כי נפל בו פגם".

 

עוד נכתב בפסק הדין כי "מהראיות שהובאו בפנינו עלה שהמשיבה לא הקפידה על קיומן של בדיקות הסדקים בעגורן כנדרש, ואף לא עמדה בחובתה לספק לגב' קרקלוב ציוד מגן אישי כנדרש... על יסוד כל האמור מצאנו כי דין הבקשה לקבוע כי המשיבה בהתנהלותה הפרה את חובתה למלא אחר הוראות הבטיחות ופעלה להפסקת עבודתה של המבקשת מתוך שיקולים זרים ובחוסר תום לב רק משום שזו עמדה על זכותה לשמירה על חייה ובריאותה - להתקבל".

 

מאז תחילתה של שנת 2018, גבו תאונות העבודה בענף הבנייה את חייהם של 30 איש. לאחרונה הזהיר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי אם הממשלה לא תנקוט בשורה של צעדים על מנת להגדיל הבטיחות בענף הבניה, תוכרז שביתה כללית במשק לאחר החגים.

 

ניסנקורן ברך היום על פסק הדין ואמר כי: "בית הדין עשה צדק כשבחר לקבוע כי החברה הפרה את חובתה המקצועית והמוסרית למלא אחר הוראות הבטיחות ופיטרה את העובדת שביקשה לשמור על חייה. המאבק לשמירה על הבטיחות בכל המקצועות והענפים במשק הינו מאבק שלכל החברה הישראלית צריך להיות איכפת ממנו. די לזלזול בחיי אדם. אני שב ומזהיר כי ההסתדרות תכריז ותפעיל סכסוך עבודה כללי במשק לאחר החגים, אם לא יינקטו מצד כל הגורמים האמונים על כך צעדים אופרטיביים להבטחת שלומם של העובדים".

 

יו"ר איגוד עובדי הבניין והעץ, יצחק מויאל אמר כי "פסק הדין הוא צעד חשוב במאבקנו למען הגברת הבטיחות בענף הבנייה ולהקטין את מספר התאונות. אין לי ספק שהוא ירתיע מעסיקים ויגרום להם לעשות חושבים רגע לפני שיזלזלו בחיי אדם ויבצעו עבירות בטיחות".

 

קטי קרקולוב אמרה: "אני מברכת על ההחלטה שהתקבלה, שמהווה צעד קטן בשבילי אך צעד גדול לענף המנופאות כולו. כולי תקווה שהמעסיקים בענף יחשבו מעתה פעמיים אם לפטר מנופאי רק בגלל שהוא ביקש להקפיד על בטיחות ולשמור על חייו ועל חיי הסובבים".

 

ההסתדרות וקרקולוב יוצגו בתיק על ראש הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי עו"ד חנה שניצר-רהב ועו"ד גלי שטיינברג מהלשכה המשפטית לאג"מ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x