$
חדשות נדל

היום הקטלני של ענף הבנייה: שלושה פועלים נהרגו ושניים נפצעו

בתאונה בראש העין נהרגו שני פועלים ופועל נוסף נהרג באחיסמך; בתאונות נוספות היום נפצעו שני פועלים - בשדרות ובישוב לשם; מאז תחילת השנה נהרגו 27 פועלי בניין – זינוק של 40% בהשוואה לשנה שעברה

דותן לוי 18:2313.08.18

מספר ההרוגים בתאונות המתרחשות באתרי בנייה ממשיך לעלות מבלי שהמדינה מספקת כל מענה. היום (ב') התרחשו ארבע תאונות קשות בארבעה אתרים שונים בראש העין, במושב אחיסמך, בשדרות, ובישוב לשם, בהם נהרגו שלושה פועלים, ושני פועלים נפצעו. מרבית התאונות התרחשו בגלל נפילות מגובה.

 

 

 

בתאונה הקשה מבין הארבע אשר התרחשה היום סביב השעה 11:00 בראש העין, שני פועלים כבני 30 נפלו מגובה באתר בנייה כאשר המעלית שעמדו עליה צנחה. מדובר בפרויקט של החברה היזמית נצבא ברחוב המעיין שהחברה המבצעת בו היא אלקטרה. צוות מד"א שהגיע למקום מצא את השניים עם פגיעות רב מערכתיות וללא סימני חיים ונאלץ לקבוע את מותם. אלקטרה נחשבת לחברה בעלת מוניטין שלילי של תאונות בנייה וליקויי בטיחות באתרים, ולראיה, באתר זה נהרג לפני שנה באוגוסט 2017 פועל סיני, כך שזה ההרוג השלישי באתר בראש העין. מאז שנת 2015 נהרגו באתרי החברה המספר הגבוה ביותר של פועלים - 9 הרוגים ב-7 תאונות באתרי אלקטרה בנייה כחברה קבלנית ויזמית. 

 

אתר הבנייה בראש העין אתר הבנייה בראש העין צילום: ניר שלהב/ תיעוד מבצעי מד"א

 

 

בתאונה נוספת שהתרחשה במושב אחיסמך הסמוך לעיר לוד נפל פועל בן 35 מגובה של 4 קומות, חובשים ופראמדיקים של מד"א שהגיעו למקום דיווחו על גבר עם פגיעה רב מערכתית ללא סימני חיים והם נאלצו לקבוע את מותו.

 

בתאונה בשדרות אשר התרחשה סביב השעה 9 בבוקר נפל פועל מגובה של כ-5 מטר באתר בנייה באזור התעשיה של העיר. הפועל כבן 22 פונה על ידי מד"א במצב קשה עם חבלת ראש כשהוא מורדם ומונשם. כמו כן, בתאונה שהתרחשה בישוב לשם (עלי זהב מערב) שמעבר לקו הירוק, נפצע פועל פלסטיני כבן 25 כשנפל מגדר תוך כדי עבודתו באתר בנייה. הפועל קיבל טיפול במקום ופונה להמשך טיפול בשכם.

 

מאז תחילת השנה נהרגו 27 פועלי בניין ו-2 עוברי אורח, זאת לעומת 19 הרוגים בתקופה המקבילה ב-2017. מדובר בזינוק של 40% בהיקף התאונות וזאת מבלי להביא בחשבון את עוברי האורח. נתון נוסף מגלה כי בתאריך 17 לאוגוסט 2017 נהרגו ביום אחד שלושה פועלים.

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ שלי יחימוביץ התייחסה לתאונות באתרי אלקטרה ואמרה, ״חברת אלקטרה בנייה הפכה לשדה קטל בשנתיים האחרונות, והתאונה הנוראה היום מביאה את ההרוגים רק בה למספר המפלצתי של תשעה בתוך שנתיים. אני קוראת למנכ״ל אלקטרה איתמר דויטש להודיע לבורסה על הקטל בחברה ועל כך שאפשר שרשיונה ישלל, לרשם הקבלנים לשלול ממנה את הרשיון, למשרד העבודה לסגור לתקופה בלתי מוגבלת את האתרים שבהם קופחו חיי אדם, ולמשטרה לכלול בחקירה הפלילית לא רק את האחרונים בשרשרת, אלא את המנכ״לים עצמם. רק כך יושם הקץ להרג ולזלזול הנפשע בחיי אדם״.

 

 

אלקטרה: מביעים צער עמוק על התאונה הטראגית

 

מחברת אלקטרה בנייה נמסר: "אנו מביעים צער עמוק על התאונה הטראגית ומשתתפים בצער המשפחות. הרקע לאירוע עדיין נבדק בשטח ע"י הגורמים המקצועיים הרלוונטיים, ויש להמתין לממצאי בדיקתם".

 

ראובן בן שמעון מייסד הפורום למניעת תאונות מסר בתגובה : "מחיר הדמים שגובה ענף הבנייה מעיד על ההפקרות המתמשכת ואוזלת היד של רשויות האכיפה ושל ממשלת ישראל שלא נוקפת אצבע נוכח הקטל של פועלי הבנייה ,מדובר למעשה במחדל לאומי שגובה קורבנות ומחיר כלכלי כבד של מעל ל 4.5 מילארד ש"ח בשנה שמשולמים מכספי משלמי המיסים לנפגעים ומשפחותיהם" בן שמעון הוסיף "70% מההרוגים בענף הבנייה בדרגות חומרה בינוני עד מוות הן כתוצאה ישירה של נפילה מגובה, הקבלנים לא משלמים מחיר אישי ולא מחיר כלכלי ולכן אנו נמשיך לספור ולקבור את הפועלים שקופים שצונחים אל מותם על מזבח בניני היוקרה וההפקרות המתמשכת בענף הבנייה".

 

ח"כ איל בן-ראובן (המחנה הציוני), חבר ועדת המשנה לנושא תאונות הבנייה: "אסון רודף אסון. שני הרוגים הבוקר והכיוון לא משתנה. אני שוב קורא לך השר חיים כץ, שאני יודע כמה חשוב לך הנושא- פעל כנגד הנפילות מגובה! הבעיה מובחנת. חייבים להוציא תקנות מיידיות של עטיפת בתי קומות ברשתות הגנה, וכן תקנות מחייבות בתחום הפיגומים.

 

"זה קיים בעולם והגיע הזמן ליישם את זה גם כאן. כמו כן, סיכמתי בתיאום עם יו"ר ועדת העבודה והרווחה, אלי אלאלוף, וחברינו למאבק בתאונות הבנייה, ח"כ עבד אל-חכים חאג' יחייה, כי אנחנו נקיים דיון דחוף עוד בפגרה בנושא נפילות מגובה בזמן הקרוב ביותר. חייבים לעבור לפעולה במצב חירום שתביא לשינוי מהיר".

 

הדס תגרי מובילת "הקבוצה למאבק בתאונות בניין" אמרה בתגובה לתאונה: "החמור מכל בתמונת המצב הנוכחית הוא שלא זו בלבד ששיעורי ההרוגים בענף הבניין עולים פי כמה על אלו שבמדינות מערביות אחרות, אלא שבעוד שב-2017 הסתמנה ירידה במספריהם, החל משנת 2018 מגמה זו התהפכה ומספר ההרוגים מתחילת השנה עולה בכ-40% על מספרם בפרק הזמן אשתקד. נתונים מחרידים אלה מלמדים על כישלון מהדהד של מאמצי האכיפה ואת הצורך הקריטי בהתגייסות מידית של כלל הרשויות: הוספה משמעותית של משאבי פיקוח לנושא מצד משרד העבודה וניהולם המיטבי; שינויים חקיקתיים מהירים שיאפשרו סגירה ממושכת של אתרי בנייה בהם נמצאים הפרות בטיחות וכן העמדה לדין של בכירים בחברות יזמיות וקבלניות; ניהול נמרץ ונחוש של חקירות פליליות על ידי משטרת ישראל בנוגע לתאונות עבודה קטלניות וקשות וכן תחילת פעולתה של היחידה הייעודית לתאונות עבודה במשטרה; הכוונת טיפול מיטבי של הפרקליטות במטרה להגיש כתבי אישום כנגד גורמים רשלניים; פעולת רשם הקבלנים במשרד השיכון להשעיית רישיונן של חברות קבלניות שבאתריהן שבות ונשנות תאונות והפרות בטיחות; התגייסות הרשויות המקומיות להבטחת המעטפת הבטיחותית של אתרי הבנייה ומניעת סכנות לעוברים ושבים וכן דרישה מצד הרשות לניירות ערך מחברות ציבוריות לדווח על תאונות עבודה קטלניות באתריהן - כמו בתאונה הכפולה מהיום שהתרחשה באחריות שתי חברות ציבוריות: הקבלנית אלקטרה בנייה ש-9 עובדים נהרגו באתריה מאז 2015 והיזמית נצבא השקעות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x