גלנט זועם על הקפאת תוכניתו להקמת יישובים בנגב: "הדרום נמצא תחת מתקפה - לא רק מעזה"
ועדת הפנים של הכנסת דנה בהחלטת מינהל התכנון להקפיא התוכנית, שנתפשת כמזיקה מבחינה חברתית וסביבתית. ח"כ אורלי לוי-אבקסיס: "אסור להפקיר את היישובים הקיימים"
ראשי מינהל התכנון הותקפו היום בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת על כך שאינם מקדמים זה למעלה משנתיים את התוכנית שיזם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט להקמת חמישה יישובים קהילתיים חדשים בנגב, וזאת על אף שהתוכנית אושרה בממשלה לפני למעלה משנתיים וחצי. כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני כחודשיים, למעשה מדובר בהחלטה מודעת של מינהל התכנון, אשר רואה בתוכנית טעות שצפויה למשוך את האוכלוסייה המבוססת מיישובי הדרום הוותיקים ולהחלישם משמעותית, וכן מזיקה מבחינה סביבתית.
- לראשונה מ-2005: אושרה תוכנית משרד השיכון להקמת יישוב חדש בערבה
- הטבות המס בפריפריה: פער של אלפי שקלים במרחק 10 דקות נסיעה
- מינהל התכנון קבר את תוכנית הנגב של גלנט
"מדוע הרשויות לא הצליחו לתת תשובה במשך שנה וחצי על החלטת הממשלה להקים בנגב חמישה ישובים חדשים?", שאל יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש בדיון על יישום החלטת הממשלה מנובמבר 2015. "לא יכול להיות שיעברו שנתיים וחצי ולא קרה כלום. אני רואה את העבודה של משרד השיכון. יש בה אמירה מאד ברורה – תשובה ציונית לאומית, אבל מינהל התכנון ומשרד האוצר מעכבים החלטת ממשלה. מדוע טרם התקיים דיון? מתי יהיה דיון?"
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט אמר בדיון כי, "הדרום נמצא תחת מתקפה לא רק מעזה - הבנייה הבלתי חוקית והעוינת בפזורה הבדואית בנגב ובסביבת באר-שבע בשנים האחרונות יצאה משליטה. התפשטות פלסטינית איסלמיסטית ממרחב חברון ובנותיה לעבר הנגב, טרור חקלאי הולך ומחריף ובנייה בלתי חוקית, הן רק חלק מהתופעות הקשות מהן סובל הנגב בתקופה האחרונה. התוכנית לחיזוק ההתיישבות היהודית בנגב מהווה פתרון ארוך טווח ויציב לאחיזה היהודית באזור".
ח"כ בני בגין גם הוא תמך בתוכניתו של גלנט ואמר כי "שלושה מבין היישובים הם צמודי דופן, ולא צריכה להיות שום בעיה באישורם. עלי נגב גם דרוש וגם דחוף. ביישובים האחרים צריך לראות אם יש התנגשות בין תוכניות מתאר. בדיר הדג' הבדואית יש תכנון מפורט קיים, וכל פעם זה נדחה. חלק מהאחריות חל גם על פרנסי החברה בדואית. כל תמיכה ביישובים כפריים קיימים תבורך".
מנגד, וענה ח"כ אורלי לוי אבקסיס כי לתוכניתו של גלנט השלכות חברתיות מזיקות: "חוויתי, ואני תוצר של אי הכנת תוכניות שיתנו מענה גם לדור השני. בית שאן היא ספקית כוח אדם להרחבות של הקיבוצים. לא יכולנו לקחת הזדמנות לחזק את העיר. מספסרים בקרקע כל פעם בטיפין טיפין, אז הצעירים פוזלים ליישובים ליד, שם יש ועדות קבלה שמקבלות רק את החזקים. אי אפשר להפקיר את היישובים הקיימים".
עוד במתנגדים היתה יו"ר מרצ, תמר זנדברג, שאמרה כי "ההחלטה היא טעות חמורה. המדינה החליטה בשנות התשעים להפסיק להקים ישובים חדשים ולחזק קיימים. ישראל היא שיאנית העולם במספר ישובים לנפש, והמדינה הבינה שזו טעות. ישוב חדש זולל קרקע פתוחה, מרוקן אוכלוסייה חזקה מיישובים קיימים, יקר יותר להקמה. יחידת דיור על קרקע חדשה עולה פי ארבע מבישוב קיים".
אוהד צור פעיל מגמה ירוקה אמר: "אני סטודנט להנדסה בבאר שבע, מופתע ומודאג מכך שלמרות כל הדגלים השחורים ממשיכים לקדם תוכניות שיפרברו את הנגב. יוצרים פריפריה בתוך פריפריה. יקחו את האוכלוסיה החזקה מתוך הערים הוותיקות. אין לי איך להישאר בנגב".
ממינהל התכנון נמסר: "עבודת מינהל התכנון, אשר מתואמת לחלוטין עם החלטות הממשלה, רואה חשיבות רבה לפתרון לסוגיית הפזורה הבדואית, יחד עם חיזוק ערי הדרום, ונעשית פעילות רבה בנושאים אלו. אין לנו כוונה להיכנס לעימות תקשורתי עם השר בנושא זה".