$
חדשות נדל

דירות במקום פרדסים: 15% משטחי מהדרין ישמשו לבניית מגורים

החברה החקלאית נדרשה להשיב למדינה 1,800 דונם לטובת בניית שכונות ענק באשקלון ואור יהודה. בתוך 30 שנה הצטמצם שטח הפרדסים בישראל ב־50%

דותן לוי 08:2414.05.18

לאחר ש"כלכליסט" חשף בשבוע שעבר את פסק הדין שבו חויבו מנהלי עיזבונו של סמי שמעון להשיב 13 אלף דונם של קרקע חקלאית למדינה - נוחתת מכה נוספת על חברה חקלאית גדולה. הפעם מדובר בחברת מהדרין שנדרשה להשיב לידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) כ־1,800 דונם של שטחים חקלאיים עד סוף 2018. מדובר בכ־15% מסך הקרקעות שבהן מחזיקה החברה, אשר שטחן הכולל 12 אלף דונם.

 

 

 

מדו”חות מהדרין שבשליטת נכסים ובניין, שבה שולט בשרשור אדוארדו אלשטיין, עולה כי במהלך 2017 השיבה החברה לרמ"י כ־720 דונם בעיר אשקלון וביישוב קדימה, כדי שזו תקדם בהם הקמה של שכונות מגורים. זאת במסגרת הסכמי השבה שנחתמו בינה ובין החברה־הבת שלה פרי אור לבין רמ"י. באשקלון מדובר ב־626 דונם ואילו בקדימה ב־88 דונם. בשני המקרים מדובר בקרקעות חקלאיות אשר נכללו בהכרזות הוועדה הארצית לתכנון ובנייה על מתחמים מועדפים לדיור, והשבתם נועדה לבנייתן של שכונות חדשות.

 

סך הפיצוי שתקבל מהדרין מהמדינה בעקבות השבות אלה עומד על כ־39 מיליון שקל, בהתאם למפתח של 55 אלף שקל לדונם. רווח ההון לאחר מס מסתכם בכ־25 מיליון שקל. כמו כן, בהתאם להחלטה, שמורה למהדרין הזכות לרכישה של 20% מהקרקע שהושבה בפטור ממכרז, אך היא תידרש לשלם את מלוא תשלום דמי החכירה המהוונים עבור זכויות אלה. סכומי התשלום ייקבעו על ידי השמאי הממשלתי.

שכונת מ6 באשקלון. תנועת המושבים: "הוותמ"ל מסכנת את ביטחון המזון בישראל" שכונת מ6 באשקלון. תנועת המושבים: "הוותמ"ל מסכנת את ביטחון המזון בישראל" צילום: מינהל מקרקעי ישראל

 

 

מאז חתמה החברה על ההסכם להשבתן של הקרקעות הללו, היא התבקשה על ידי המדינה להשיב כ־1,000 דונם נוספים, גם הם לצורך קידום תוכניות ענק למגורים. באשקלון נדרשת מהדרין להשיב 845 דונם נוספים לצורך קידום תוכנית בנייה חדשה בהיקף של 4,740 דירות בצפון־מזרח העיר. באור יהודה נדרשת החברה להחזיר למדינה 179 דונם מקרקעותיה כחלק מבניית שכונת פארק איילון, אשר בה צפויים להיבנות כ־1,900 דירות וכן שטחי מסחר תעסוקה ופארק בשטח כולל של 1,670 דונם. אם תשיב גם את הקרקעות האלה במועד שנקבע, תקבל מהדרין פיצוי של כ־56 מיליון שקל נוספים.

 

המהלך של השבת קרקעות חקלאיות משמעותי בעיקר באזור המרכז. הוא גורם לכך שעשרות אלפי דונמים הושבו עד כה בעקבות דרישת הותמ"ל, חלק משמעותי מהן קרקעות חקלאיות. מבדיקת המועצות האזוריות עולה כי עד לסוף שנת 2017 נכנסו כ־84 אלף דונם לתוכניות הותמ"ל, מהם כ־64% הם גידולי שדה וירקות, וכ־32% מטעים.

מנכ"ל מהדרין גיא בינשטוק. 720 דונם כבר הושבו מנכ"ל מהדרין גיא בינשטוק. 720 דונם כבר הושבו צילום: יובל חן

 

 

"הרחבת השטח העירוני גורמת לפגיעה ביעילות העיבוד החקלאי בשטחים הצמודים לשכונות המגורים, והיקף הפגיעה בעיבוד החקלאי הוא מעבר לשטח החקלאי הנכלל בתחומי התוכנית", נכתב בדו”ח של המועצות האזוריות. עוד עולה כי שטחי הפרדסים מצטמצמים בקצב מסחרר. כך, למשל, על פי סקר של מועצת ההדרים, בשנים 1989־1990 עמד שטח הפרדסים בישראל על 335 אלף דונם ואילו כעת מדובר ב־182 אלף דונם בלבד, ירידה של 49%. חלק גדול מצמצום זה נובע מהפשרת קרקעות לבנייה.

 

לדברי עמית יפרח, היועץ המשפטי של תנועת המושבים, גריעת הקרקעות עלולה לשנות לחלוטין את אופיים החקלאי של יישובים רבים. "יישובים כמו כפר ביאליק, כפר אז"ר, כפר בילו וניר צבי שנלקחו מהם אלפי דונמים לטובת הותמ"ל הופכים ליישובים קהילתיים. חוות דעת של משרד החקלאות אומרת שאם הותמ"ל תמשיך לקחת קרקעות חקלאיות, יש סכנה לביטחון המזון במדינת ישראל”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x