הקשיש לא רוצה פינוי בינוי? היזם יחויב להציע לו חלופות
הצעת חוק פינוי בינוי שנדונה בוועדת הרפורמות העלתה רעיונות אשר ימנעו מלנקוט בהליכים משפטיים לפי חוק דייר סרבן נגד קשישים שמסרבים לפרויקט. במשרד המשפטים הציעו שהיזם יניח בפני הקשיש מספר חלופות דיור ונטל ההוכחה כי מדובר בדייר סרבן יעבור ליזם
ועדת הרפורומות בראשותה של ח״כ רחל עזריה (כולנו), דנה אתמול (ג') בהצעת חוק פינוי בינוי (פיצויים) עבור קשישים בפרויקטים של פינוי-בינוי, כאשר מטרת הדיון הייתה לחשוב על דרכים שימנעו מלפתוח נגדם בהליך ״דייר סרבן״.
- פינוי־בינוי במרכז יהוד יצמיח 1,350 דירות
- הוועדה המחוזית מרכז הפקידה תוכנית פינוי בינוי ראשונה בגדרה
- אאורה תקים פרויקט פינוי בינוי ענק בנס ציונה - 1,400 דירות ייבנו
יזמי פינוי בינוי מכירים היטב את הבעיה, קשישים שמתגוררים בפרויקטים שמיועדים לפינוי בינוי מסרבים לתת את חתימתם לפרויקט מסיבות רבות ומגוונות, ובהן החשש משינויים בשלב זה של חייהם, הרצון להמשיך לגור באותה הסביבה עד אחרית יומם ועוד. כיום, מאפשר החוק לנקוט נגד דייר סרבן בהליכים אשר עשויים להסתיים בבית משפט ואף בתשלום פיצויים לדיירי הבניין בדין הנזק שנגרם להם בשל עיכוב הפרויקט. הדיון עלה לוועדה בשל ההבנה שיש להבדיל בין סרבנים סדרתיים אשר במקרים מסוימים נוהגים כך על מנת לסחוט מהיזם תנאים מופלגים, לבין סירוב של קשישים שנובע מחששות או מצרכים מיוחדים.
בדיון נכחו נציגי משרד המשפטים והרשות להתחדשות עירונית אשר הציעו כי היזם יחויב להציע לקשישים חלופות שונות כגון: מעבר לדיור מוגן, רכישת דירה שוות ערך מחוץ לפרויקט, דירה קטנה יותר עם תשלום משלים או שתי דירות קטנות. היזם יחויב להציע את אחת החלופות, ביחס למספר הקשישים שגרים בדירה.
יו"ר הוועדה, ח״כ רחל עזריה אמרה בדיון, ״אנו מודעים לצרכים המיוחדים שיש לקשישים בפינוי בינוי, ולכן חשוב לוודא שהיזמים יספקו חלופות מתאימות. בשבועות הקרובים נבחן את הקלות המס בחלופות אלה, ונתקן את החוק כך שלא נפגע באוכלוסיות חלשות". לדברי נציגת משרד המשפטים, במקרה של דייר קשיש, נטל ההוכחה כי הדייר הינו דייר סרבן, תועבר ליזם שיצטרך להוכיח כי הוא הציע את החלופות הראויות לקשיש וזה סירב לכל ההצעות.
במהלך הדיון בוועדה נשמעו דעות שונות באשר להגדרה מיהו קשיש והאם יידרש להתייחס לגילו במועד תחילת הפרויקט או בסיומו. בנוסף, הועלו הצעות לערב גורם חיצוני נטול אינטרסים כגון עובד סוציאלי קהילתי, כמתווך בין היזם לקשיש מתוך מטרה לוודא כי הדברים נעשים בתום לב. לחילופין, מינוי תומך קבלת החלטות כקבוע בחוק האפוטרופסות.
יחד עם זאת, בדיון ציין עו"ד ישי איצקוביץ' כי מספר חלופות מוצעות עשויות לגרום לבעיות מיסוי, ובנוסף, כי עקב מורכבות תכנונית או מוגבלות פיננסית מכיוונם של הבנקים המלווים, חלק מהפתרונות שהוצעו לא יהיו ישימים לביצוע.