הרצליה בהלם: מדוע החליט ראש העיר להקפיא את התמ"א בעיר?
יזמי תמ"א 38 בהרצליה מתקשים להבין את החלטת העירייה להקפיא עשרות פרויקטים במרכז העיר. “הכל מראית עין לצורכי בחירות“, אומרים התושבים
החלטתה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של עיריית הרצליה על הקפאת קידומם של פרויקטי תמ"א 38 במרכז העיר הכתה בהלם את היזמים הפועלים במרכז העיר. זהו שינוי של ממש במדיניות העירונית, שעד כה עודדה פרויקטים כאלה, וכל המרבה הרי זה משובח.
- החלטה דרמטית בהרצליה: נעצרו פרויקטי תמ"א 38 במרכז העיר הכוללים 1,500 יח"ד
- בעוד חודש: היתרי בנייה במחיר למשתכן בהרצליה
- צו הפסקת עבודה לפרויקט מחיר למשתכן בהרצליה
כיום במרכז העיר הרצליה מקודמים פרויקטים של תמ"א 38 בהיקף של 1,500 דירות, ועם פוטנציאל לתוספת של עד כ־10,000 דירות. בהחלטת הוועדה נימקו את ההחלטה לעצור את קידום הפרויקטים בהיעדר תשתיות מספיקות: "הוועדה מחליטה לעצור את תהליך הרישוי של פרויקטים מכוח תמ"א 38 במרכז העיר והחל ממועד החלטה זו לא תתקבלנה עוד בקשות להיתרי בנייה מכוח תמ"א 38 במרכז העיר", הוחלט, החל מ־1 במאי.
אגרוף לבטן
היזם עומר גוגנהיים, מנהל אשדר בוטיק, הפועל בכמה פרויקטים במרכז העיר מספר: "לא היתה לנו הכנה לדבר הזה. יש לנו מספר פרויקטים בהרצליה וזה היה כמו אגרוף לבטן. בערים אחרות כמו רמת גן וגבעתיים אנו רואים בעיות. בהרצליה יש תוכנית מאושרת ומוסדרת".
גוגנהיים מוסיף שלפעמים להחתים דיירים בבניין זה תהליך שיכול להימשך שנתיים ועלות ההחתמה שמושתת על היזם יכולה להגיע ל־700-600 אלף שקל ולדבריו במצב שבו יוצאת כזו הודעה בהפתעה, גם הדיירים בפרויקט לא מבינים מה קורה: "לא ברור להם אם הבניין שלהם מוגדר כמצוי במרכז העיר. נוצרה הרבה אי וודאות. גם אנחנו, כשהתקבלה ההודעה, רצנו להבין אם הפרויקט שלנו בפנים או בחוץ".
עוד מעלה גוגנהיים חשש כי המהלך יצור צוואר בקבוק בהמשך הדרך בוועדת התכנון המקומית בהרצליה, כאשר בסיום ההקפאה יונחתו על הוועדה מספר רב של תוכניות בבת אחת: "בהנחה שפתאום יחזרו להעניק אישורים, מי יודע כמה פרויקטים יעמדו בתור. קרה לנו כבר ב־2016 שחיכינו לתיקון לתמ"א 38 ולאחר מכן בינואר 2017 התור לאישור תוכניות לקח עוד כמה חודשים. כמו כן, צריך להבין שיש פה גם דיירים — וכמה הדיירים יכולים לחכות? הם לא מוכרים ולא משפצים ואפילו לא שוקלים לעשות זאת. נוצרה כאן הרבה מאוד אי וודאות, וזה מצב קשה מאוד”. גוגנהיים אומר שהוא מבין את רצון העירייה לבחון תשתיות “אבל המחיר של לעצור הכל ביום אחד, בהתראה של שבוע מראש, עושה נזק אדיר ויוצר מצב של שוק שהוא לא משוקלל: קיים גם חשש שזה מאוד יזיק כלכלית ליזמי תמ"א 38 שאינם חברות גדולות — ויש רבים כאלה".
מ־52 אלף לאפס
כאמור, עד לאחרונה היתה הרצליה אחת הערים הידידותיות ביותר להתחדשות עירונית, ולבנייה בכלל. תוכנית מתאר עירונית שקידמה העירייה עד לפני כשנה, קבעה פוטנציאל תוספת של 52 אלף דירות לעיר, והגדלתה לעד 200 אלף תושבים, פי שניים ממספר התושבים היום. התוכנית שיקפה את האג'נדה של ראש העיר משה פדלון, שנבחר לתפקידו בסוף 2013, כי יש להגדיל משמעותית את הבנייה במטרה להגדיל בה את היצע הדירות, ולאפשר לזוגות צעירים בני העיר להישאר בה.
אלא שבקרב חלק מתושבי העיר עוררה תוכניתו של פדלון התנגדות בשל הפגיעה בתשתיות ושטחים פתוחים ואלה החלו בארגון מחאה ציבורית, שהתפשטה במהירות בעיר וזכתה לתומכים רבים. תחת הלחץ הכבד ועם הבחירות המוניציפליות באופק, חזר בו פדלון מהתוכנית השאפתנית, ולפני כשנה במאי 2017, הודיע לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה כי כי הוא מבקש למשוך את התוכנית — אף שזו כבר אושרה להפקדה. במהלך חריג, איפשרה הוועדה המחוזית בספטמבר האחרון לוועדה המקומית הרצליה להחזיר אליה את התוכנית, לתקופה של 18 חודשים, כדי לערוך בה שינויים.
כעת מעלה ההחלטה החדשה, חצי שנה לפני הבחירות, חשד כי גם הפעם נכנעת העירייה לתושבים המתנגדים לבנייה בעיר. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כחודש התקבל בלשכת ראש העיר מכתב מפעילי המחאה שכללה בקשה לעצור את ההליכים בוועדת התכנון המקומית עד הבחירות בסוף חודש אוקטובר — דבר שבכל הקשור לפרויקטי תמ"א אכן קורה כעת. רמי חייבי מקבוצת המחאה “הרצליה איכות חיים” ששלחה את המכתב אומר כי “במכתב התייחסנו להקפאת פרויקטים גדולים. אנו מברכים את
העירייה על שסוף סוף הגיעה להבנה שיש צורך בהקמת תשתיות לפני מתן אישורים. לעומת זאת, ראש העיר ממשיך בשלו וממשיך לקדם את הפרויקטים רחבי ההיקף”.
מעיריית הרצליה נמסר כי זו "החלטה מקצועית של הוועדה בהתאם להמלצות גופי התכנון. ההתחדשות העירונית בהרצליה נמשכת: 1,500 בקשות תמ"א 38 במרכז העיר נמצאות בשלבים שונים של אישור. ההגבלה על בקשות חדשות היא לתקופה של כמה חודשים".
סוזי נדב, מובילת "המאבק לתכנון שפוי יד התשעה הרצליה" הוסיפה “ראש העיר מנסה בהודעתו על הקפאת תהליך של פרויקטים תמ”א 38 במרכז העיר להשפיע על דעת הציבור לפני הבחירות ולהציג את עצמו כמי שמתחשב בדעת התושבים. אבל הכל הוא רק מראית עין. המהלך נעשה מחשש להפסיד בבחירות הקרובות”.
חייבי הוסיף כי “זה עוד ספין בחירות של פדלון. ראש העיר שילם 30 מיליון שקל להכנת תוכנית מתאר אבל לא מצא זמן וכסף כדי לתת תשתיות לטובת בנייני מגורים ישנים הזועקים לחיזוק ולממ”דים, תחת זה הוא חילק בצורה גורפת היתרי בנייה לבניינים חדשים ולמתחמי ענק לעשירים בלבד כמו ‘הרצליה הילס’. כל הפרויקטים באים על חשבון תשתיות שאמורות לשרת את תושבים. מדוע למשל, לא הרחיב ולא האריך את דרך ירושלים בארבע וחצי שנים בהן שימש כראש העיר?המבחן האמיתי אינו בתרגיל השהייה עד לאחר הבחירות, אלא בהצגת תוכנית להקמת תשתיות”.