בלעדי לכלכליסט
מהפכה בצפון בת ים: מגדלי יוקרה ובתי מלון
הוועדה המחוזית אישרה שלוש תוכניות פינוי־בינוי שבמסגרתן ייהרסו 300 דירות בבנייני שיכון וייבנו 1,200 דירות חדשות, מרביתן בקרבת החוף על גבול יפו
הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה של מחוז תל אביב אישרה שלוש תוכניות פינוי־בינוי, שצפויות להוסיף לעיר 1,200 דירות חדשות במגדלי מגורים במקום כ־300 בבנייני שיכון ותיקים המיועדים להריסה, ובתוך כך לשנות את נוף הכניסה הצפון־מערבית לבת ים מכיוון יפו.
שתיים מהתוכניות מקודמות מדרום לרחוב שמחה הולצברג, המשמש כרחוב גבול בין בת ים לשכונת יפו ג'. התוכניות מתפרסות ביחד על מתחם בן 23 דונם, הכולל מקטעים מהרחובות יורדי הים, הרצל ובלפור. בשטח זה ייהרסו 12 בניינים בני 240 דירות, ובמקומם ייבנו שמונה מגדלים בני 877 דירות. שבעה מגדלים יהיו בני 28 קומות, ובניין נוסף יתנשא לגובה של 34 קומות. עוד מתוכננים להיבנות מספר מבנים מלונאיים נמוכים בני כ־80 חדרים. בתוכנית שאושרה באחת הכניסות המזרחיות לבת ים, בסמוך למחלף יוספטל, ייהרסו 64 דירות ומבנה מסחרי, וייבנו שני מגדלי מגורים בני 324 דירות.
הוועדה המחוזית, בראשות האדריכלית דניאלה פוסק, אישרה לתת תוקף לתוכניות, בכפוף לאישור של הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף) במינהל התכנון. התוכנית שאושרה בוועדה המחוזית היא תוכנית מתאר, שאינה מאפשרת הוצאת היתרי בנייה, אך היא מחלקת השטח לשלושה מתחמי משנה, ומעניקה סמכות לוועדה המקומית של בת ים להוציא היתר בנייה לתוכניות מפורטות נפרדות.
התוכניות המפורטות יכללו טבלאות איחוד וחלוקה, שבהן ייקבע חלקו היחסי של כל אחד מבעלי קרקע, ובהם בעלי הדירות המיועדות להריסה ושתי משפחות המחזיקות בקרקעות בחלקו המערבי של המתחם, משפחת חביב ומשפחת בנימינוביץ.
אחד המבנים שייהרסו הוא הבניין הנטוש ברחוב בלפור 2, שעמד לפני שש שנים בלב מאבק ציבורי. העירייה ובית המשפט הורו על פינוי 100 דיירי הדיור הציבורי שהתגוררו בו בשל הגדרתו כמסוכן למגורים. לאחר מאבק שארך כמה שנים העירייה ומשרדי הממשלה מצאו לדיירים דיור חלופי. על פי התוכנית שאושרה, במקום שבו ניצב כיום הבניין תוקם כיכר מסחרית, שתוקף במבנים מלונאיים הצופים לים. את שתי התוכניות קידמה העירייה בסיוע משרד הבינוי והשיכון.
כ־80% מהדיירים כבר חתמו על הסכם התקשרות לביצוע פרויקט פינוי־בינוי באמצעות שותפות של החברה להתחדשות עירונית בבעלות לוי קושניר, דני שפירא, עמי כחלון וטל גולדשטיין, וקבוצת ב.ס.ר של נחשון קיוויתי.
סגן מהנדס העיר גורי נדלר הסביר כי לתכנון מחדש של השטח הזה חשיבות מיוחדת לעיר בשל מיקומו בכניסה אליה: "היום החוויה הראשונית כשנכנסים לבת ים מכיוון יפו היא המראה של הבניין הנטוש בבלפור 2, ואנחנו רוצים לשנות זאת. מעבר לחשיבות של סילוק המטרד, אנחנו עושים מאמצים לחזק את החלק הצפוני של רחוב בלפור".
באותו הדיון אישרה הוועדה המחוזית גם תוכנית פינוי־בינוי במזרח העיר, במפגש נתיבי איילו עם רחוב יוספטל. במסגרת התוכנית ייהרסו שלושה בניינים בני 64 דירות ומבנה מסחרי, וייבנו שני מגדלים בני 43 קומות ו־324 דירות, וכן ייבנה בניין משרדים בן 40 קומות בשטח בנוי של 30 אלף מ"ר. את התוכנית מקדמת בתמיכת העירייה חברת קים לוסטיגמן מקבוצת מטרונטריו הקנדית, שבבעלות יורשי נתן סילבר ובשליטת חתנו יוסף קרטה.