בית המשפט ביטל את מכירת החלק של עיריית תל אביב בחניון כיכר אתרים לחברה פרטית
ההסכם למכירת החלק של העירייה לחברה הפרטית JTLV (נכסי עידית) בתמורה ל-150 מילון שקל אושר במועצת העיר ביולי 2017. עם זאת בעקבות עתירה שהגיש תושב העיר ובעל קרקע במתחם סמוך כתבה השופטת כי "החלטת מועצת העירייה התקבלה על בסיס מידע חסר ומתעורר חשש כי נגועה היא בחוסר סבירות"
- "מפרקים את הפטריות": כיכר אתרים בתל אביב משנה את פניה
- היסטוריה בתל אביב: הפטריות של כיכר אתרים ייהרסו - בשל סיכון הנדסי
ההסכם למכירת החלק של העירייה בתמורה ל-150 מילון שקל אושר במועצת העיר ביולי 2017. הסכם זה גובש אחרי הליך ארוך של פירוק שיתוף שהחל לפני עשור. לעירייה 73% מחניון כיכר אתרים, ולמלון מרינה 23% האחרים. ב-2008 הגיש המלון תביעה לפירוק שיתוף. תוך כדי הליכים משפטיים מכר המלון את חלקו ל-JTLV, שנכנסה למעשה לנעליו בהליך פירוק השיתוף.
ב-2017 גיבשה העירייה והחברה הפרטית מתווה לפיו JTLV תקנה את חלקה של העירייה בתמורה ל-150 מיליון שקל, תהרוס את החניון כדי לבנות עליו 4 מגדלים. למרגלות המגדלים יוקם חניון חדש שבו 350 מוקמות חניה שיועברו לרשות העירייה. ההסכם הזה אושר כאמור בישיבת המועצה שהתקיימה ביולי.
אלא שבפסק הדין כתבה השופטת רחל ברקאי כי "החלטת מועצת העירייה התקבלה על בסיס מידע חסר ומתעורר חשש כי נגועה היא אף בחוסר סבירות".
ברקאי קיבלה את עמדתו של העותר כי ההחלטה התקבלה על סמך תשתית עובדתית מוטעית, ובחוסר סמכות בשל הפרת חובת דיני מכרזים החלה על העירייה. ואף קבעה כי העירייה תשלם את הוצאתיו המשפטיות.
צביאלי טען כי לחברי מועצת העירייה הוצג באופן מטעה שאין ברירה אלא למכור את חלקה של העירייה לחברת JTLV במסגרת הליך של פירוק שיתוף. עוד טען כי גם אם אי אפשר להחיל הליך מכרזי במסגרת פירוק שיתוף, היה מקום למכור את חלק החניון במסגרת מכירה פומבית על ידי כונס נכסים.
ברקאי אישרה את טענתו וקבעה כי ברירת המחדל לפירוק שיתוף במקרקעין היא בדרך שבה נמכרים מקרקעין מעוקלים, כלומר בהוצאה לפועל בהליך מעין מכרזי. עוד קבעה ברקאי כי העירייה כגוף ציבורי חייבת לפעול "בשקיפות מלאה, מתוך דאגה לאינטרס הציבורי, ללא משוא פנים ובמטרה למקסם את תועלת הציבור אותו היא מייצגת" ברקאי קבעה כי כדי ליישם עקרון על העירייה לבצע הליך של התמחרות פומבית, ולא לגבש "עסקה פרטית בחדרי חדרים, הרחק מעיני הציבור".
ב"כ העותר, עו"ד יובל גלאון מסר: "אנו מברכים על פסק הדין המנומק. אנו רק בתחילתו של התהליך שבמסגרתו נחזיר את כיכר אתרים לציבור ואף נאבק גם בתוכנית המגדלים בכיכר. לא ניתן להפוך את כיכר אתרים לעוד אחד מהנכסים שנלקחים מן הציבור לידי יזמים פרטיים".
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "העירייה לומדת את פסק הדין ושוקלת הגשת ערעור לאור העובדה כי החלטת המועצה נתקבלה תוך הצגת מלוא המידע ושקילת כלל השיקולים והתועלות הציבוריות. בכל מקרה, כפי שהובהר לאורך הדרך, אין קשר בין הליכי התכנון המתקדמים במוסדות התכנון תוך שיתוף הציבור לבין מכירת חלקה של העירייה בחניון הכיכר במסגרת פירוק השיתוף".