מחר: אלפי דירות במיזמי פינוי בינוי יועברו לאישור מהיר
קבינט הדיור יכריז מחרת על שלוש תוכניות פינוי בינוי לבניית אלפי דירות בבת ים, נתניה ולוד, כמיועדות לתכנון מהיר באמצעות הוותמ"ל. בבת ים ייבנו מגדלים של 80 קומות; בנוסף, 2,200 דונם של שטח חקלאי יסופחו ליקנעם לבניית 4,700 דירות
שלוש תוכניות פינוי בינוי יוכרזו מחר (ב') על ידי קבינט הדיור כמיועדות לתכנון מזורז בוועדה לתכנון מהיר (ותמ"ל). זאת, כחודשיים לאחר הפעם הראשונה שבה הכריז פורום השרים בראשות שר האוצר משה כחלון על העברתה של תוכנית פינוי בינוי לסמכות הותמ"ל, בהתאם להרחבת סמכויות הותמ"ל שחוקקה הכנסת לאחרונה.
- לראשונה: תוכנית פינוי-בינוי תעבור מסלול אישור מואץ בוותמ"ל
- בית המשפט ביטל את החלטת הותמ"ל לאשר את תוכנית אפולוניה בהרצליה
- הותמ"ל הפקידה 2 תוכניות בטמרה וביהוד מונסון בהיקף של 9,400 יח"ד
התוכנית המשמעותית מבין השלוש מקודמת לאורך רחוב יוספטל בבת ים. כיום בשטח התוכנית המשתרע על 60 דונם קיימות 540 דירות בשמונה בניינים ותיקים. במקומם מתוכננות להיבנות 2,000 דירות חדשות בשלושה מגדלי מגורים בני 34 קומות, ארבעה בני 42 קומות ו-11 בני 9 קומות. עוד כוללת התוכנית שטחי תעסוקה ומסחר נרחבים, בהיקף של 200 אלף מ"ר. זאת כאשר על גדת נתיבי איילון ייבנו שני מגדלי משרדים בני 80 קומות ושני מגדלים בני 60 קומות שבהם 40 קומות של מגורים ו-20 קומות משרדים.
תוכנית שנייה תוכרז בשטח של 20 דונם בשכונת המצוקה קרית נורדאו בנתניה. שם על פי ההכרזה, ייבנו 850 דירות חדשות במקום 200 המיועדות להריסה. השכונה, שממוקמת צפונית-מזרחית לרמת פולג וקניון עיר ימים, הוקמה כשיכון עולים בשנות ה-60, כיום רבים מתושבי השכונה הם עולים מאתיופיה וצאצאיהם.
תוכנית נוספת מקודמת עבור שכונת רסקו בלוד, להריסת 200 דירות ובניית 1,300 במקומן במתחם ששטחו 85 דונם ברחוב לאה גולדברג. עיריית לוד החלה בהליך שיתוף ציבור וחשיפת התכנון המוצע לתושבי השכונה. התוכנית כוללת גם גשר שיהווה הפרדה מפלסית מעל פסי הרכבת הממוקמים בסמוך לשכונה, מצפון-מערב. הגשר נחוץ לתפקודה של לוד, הנחצית כיום באמצעה על ידי מסילת הרכבת, באופן שמקשה על הקשר בין שני חלקי העיר. לאחר הקמת הגשר, ייווצר ציר ראשי המחבר את מזרח העיר ומערבה.
"תחילת מגמה"
שלוש התוכניות החדשות יצטרפו לתוכנית הפינוי-בינוי הראשונה שעליה הכריז הקבינט לפני כחודשיים, להריסת שכונת קרית משה ברחובות במלואה ובנייתה מחדש. גורמים בכירים במנהל התכנון אמרו ל"כלכליסט" כי זוהי תחילת מגמה שתהפוך את הותמ"ל בשנים הקרובות למכשיר המרכזי של הממשלה לקידום פינוי בינוי, על מנת לאפשר זאת אף הוקם לאחרונה אגף התחדשות עירונית המונה 4 מתכננים הכפופים למתכננת הותמ"ל, דקלה פרסיקו.
מאז שנוסדה הותמ"ל ב-2014, הכריזה הממשלה על 86 מתחמים כמועדפים לדיור, והם הועברו לטיפולה. כל התוכניות, למעט קרית משה, הן להקמת שכונות חדשות בשטחים פתוחים מחוץ לערים הוותיקות. עובדה זו גררה ביקורת מצד ארגונים ירוקים, וכן התארגנויות של תושבים, בטענה ששכונת פרברים מכלות שטחים פתוחים, ויוצרות עומסי תנועה. ביולי האחרון אישרה הכנסת תיקון לחוק התכנון והבניה שהרחיב את סמכויות הוותמ"ל ומאפשר לוועדה לאשר גם תוכניות פינוי בינוי. פרויקטים כאלה מעוררים פחות התנגדות, בשל התועלת שהדיירים הוותיקים מפיקים מהם ומשום שהם מאפשרים בנייה במרקם בנוי, ולא בקרקע פנויה.
הכפר ליד עכו יהפוך לעיר
מלבד שלוש תוכניות אלה, תובא לאישור הקבינט הכרזה על עוד 4 מתחמים כמועדפים לדיור. הגדול ביותר, בשטח בן 2,200 דונם, ממוקם מדרום-מערב לעיר יקנעם עילית ומיועד לבניית 4,700 דירות. כיום מנהלת הממשלה מגעים מול המועצה האזורית מגידו ויישובי המועצה, המתנגדים בתוקף לתוכנית.
מצפון לכפר סבא, בקרקעות שחלקן משמש את מושב צופית, יוכרז מתחם בגודל 800 דונם לבניית 4,500 דירות. צופית עתרה לבג"ץ כנגד קידום התוכנית בטענה כי היא תחסל את אופיו החקלאי של המושב, ובמקביל הגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה נגד רמ"י, בטענה כי המושב השתתף יחד עם קק"ל ברכישת הקרקעות ולכן יש לרשום את זכויותיו בהן.
ביישוב שיבלי שבמורדות המזרחיים של הר תבור יוכרז מתחם בגודל 225 דונם לבניית 600 דירות, ושטחי מסחר, ובצפון העיר נתיבות יוכרז מתחם נוסף בשטח 580 דונם, לבניית 1,200 דירות.
עוד יתבקש הקבינט לאשר תיקוני גבול לתוכנית בשטח 4,300 דונם בישוב ג'דיידה-מכר שממזרח לעכו. על פי התיקון יורחב שטח התוכנית החדשה ב-2,900 דונם נוספים, באופן שיאפשר בנייה של 14 אלף דירות, וכן הסטת תשתיות כגון קווי מתח, שדרוג של כביש 70 ועוד. תוכנית הענק המקודמת במקום צפויה להפוך את ג'דיידה-מכר, שבו מתגוררים כיום 21 אלף איש, לעיר.