$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

WeWork ועיריית תל אביב מקדמות מתחם מגורים משותפים

החברה פועלת יחד עם קבוצת עזריאלי להקמת מגדל בן 17 קומות בדרך בגין, שישמש למגורים משותפים במודל WeLive. מנהלת אגף התכנון בעירייה אמרה כי תסייע להתגבר על מגבלות רגולטריות, שעלולות לעכב את הפרויקט בשנתיים־שלוש

אסף שלו ונמרוד בוסו 11:0610.01.18

עיריית תל אביב נתנה לחברת WeWork (וויוורק) ולקבוצת עזריאלי אור ירוק לקידום תוכנית להקמת פרויקט מגורים משותפים במגדל בן 17 קומות בדרך בגין בעיר - כך סיפרה ל"כלכליסט" אורלי אראל, ראש אגף התכנון בעיריית תל אביב. מדובר בפרויקט לפי מודל WeLive שווויוורק פיתחה ומפעילה בעולם.

 

 

 

בעירייה מקדמים תוכנית להקמת המגדל במתחם עזריאלי טאון שבדרך בגין בעיר. קבוצת עזריאלי תבנה את המגדל, אם הקמתו תאושר. המגדל צפוי לכלול גם מתחם עבודה משותף של וויוורק.

 

לדברי אראל, התוכנית לפרויקט נמצאת עדיין בשלבים מוקדמים וניצבת בפני כמה בעיות רגולטוריות שמונעות הקמת מתחמי מגורים משותפים - ובהן מגבלה על השטח המינימלי הנדרש ליחידות דיור מושכרות. לצד זאת ישנם תנאי סף נוספים לחללי מגורים, שחלקם נובעים מחוק שכירות הוגנת.

 

לפי אראל, השטחים המשותפים הכלולים במתחמי WeLive אינם משוקללים בחישוב שטחי הדירות המושכרות. בעירייה מתכוונים לסייע לוויוורק למצוא דרך לעקוף את המגבלה הזאת. "אנחנו רוצים שהפרויקט הזה יתקדם. אנחנו לא רוצים להכביד עליו", ציינה אראל. פתרון הבעיות האלו, אמרה, עשוי לקחת בין שנתיים לשלוש שנים.

 

  מתחם WeLive בניו יורק. שטחים פרטיים קטנים ושטחים ציבוריים גדולים מתחם WeLive בניו יורק. שטחים פרטיים קטנים ושטחים ציבוריים גדולים צילומים: באדיבות Lauren Kallen/WeWork ,WeLive

 

המתחם הלוהט של תל אביב

 

פרויקט עזריאלי טאון כולל נכון להיום שני מגדלים בני כ־50 קומות כל אחד. אחד מהם, שאמור להכיל שטחי משרדים, נמצא בשלבי בנייה התחלתיים. השני מיועד למגורים ואמור לכלול 220 דירות.

 

לצד מגדלים אלו אמורים להיבנות שני בניינים בני שתי קומות למסחר ולמוסדות ציבור. לפי הסיכום בין וויוורק ועזריאלי לבין העירייה, ייבנו 15 קומות נוספות על גבי אחד משני בניינים אלו, באופן שייצור במתחם מגדל שלישי בן 17 קומות.

 

הפרויקט צפוי לקום בשטח מרכז העסקים הראשי (מע"ר) הצפוני של תל אביב - רצועת קרקע צרה המשתרעת לאורך קילומטר, ממחלף ארלוזורוב בצפון ועד מחלף השלום בדרום ובין נתיבי איילון ממזרח וכביש מנחם בגין ממערב. בשנים האחרונות נבנים במתחם שטחי משרדים בהיקפים עצומים. נכון לנתונים העכשווים, שטחי המשרדים במתחם אמורים להגיע ל־7 מיליון מ"ר, לצד 1,900 דירות.

 

עזריאלי עצמה מקדמת עוד מתחם בפרויקט: המגדל הרביעי של מרכז עזריאלי, מגדל בן 80 קומות הידוע גם כ"מגדל ידיעות אחרונות". המגדל נקרא כך על שם בית ידיעות אחרונות שעל חורבותיו יקום. בשבועות הקרובים צפויות להתחיל עבודות חפירה ודיפון במקום.

 

וויוורק פתחה ב־2016 שני מתחמי WeLive, בניו יורק ובוושינגטון הבירה. החברה טרם פתחה מתחמים כאלה מחוץ לארה"ב. במתחמי WeLive מושכרות יחידות דיור קטנות הכוללות חדר שינה, מטבח ושירותים. לצידן ישנם חללים משותפים הכוללים מטבחים מרווחים יותר, חדרי כביסה וחללים נוספים לפעילויות שונות.

 

העירייה היא גם חלק מהבעיה

 

חוק "שכירות הוגנת", שלחקיקתו היתה שותפה גם עיריית תל אביב ושנכנס לתוקף ביולי השנה, מוסיף גם הוא קשיים רגולטורים עבור מתחמי WeLive. החוק מגדיר קריטריונים מינימליים לדירה שניתן להעמיד להשכרה. כך למשל, לפי החוק, לא ניתן להשכיר דירה שאינה כוללת מערכת ניקוז, ובכלל זה מערכת לסילוק סדיר של שפכים; דירה שאינה כוללת מערכת לאספקת מי שתייה; דירה שאינה כוללת מערכת חשמל או מערכת תאורה; דירה שאין בה פתחי אוורור ותאורה טבעית, וכן דלתות וחלונות לסגירת הפתחים, ובכלל זאת דלת כניסה ראשית הניתנת לנעילה; ודירה הכוללת סיכון בטיחותי או בריאותי בלתי סביר.

 

אדם נוימן מייסד WeWork אדם נוימן מייסד WeWork צילום: דן קינן

 

לדברי הראל, ייתכן שיהיה צורך בקביעת ייעוד חדש לשימוש קרקע במיוחד עבור מתחמי דיור שיתופי . לחלופין, היא אומרת, ניתן יהיה לעבוד עם היזמים על התאמת הפרויקט לדרישות בחוק הקיים.

 

את וויוורק הקימו ב־2010 הישראלי אדם נוימן ושותפו מיגל מקלבי. בין המשקיעים המוקדמים בחברה נמנים משקיעים ישראליים כמו קרן אלף. החברה מפעילה מרכז פיתוח בתל אביב ורבים מבכיריה הם ישראלים. וויוורק מפעילה כיום 207 מתחמים ב־65 ערים בעולם, כולל מתחמים בתל אביב, הרצליה, ובאר שבע.

 

לדברי בכירים בעירייה ששוחחו עם "כלכליסט", העירייה רואה במתחמי מגורים משותפים מענה מסוים למחסור בדירות בעיר.

 

לדברי מנהל הרשות לאיכות הסביבה בעירייה איתן בן עמי, צורת המגורים שבה כל משק בית מחזיק תשתיות נפרדות הופך פחות ופחות רלוונטי עבור צעירים המתגוררים בעיר. "שוויו של שטח מגורים שעליו מוצבת מכונת כביסה יכול להגיע כיום ל־50 אלף שקל", אמר.

 

בנוסף לתוכנית להקמת מתחם של WeLive, העירייה בוחנת את הקמתם של שני מתחמי מגורים משותפים נוספים. הראשון: בבניין בן שבע קומות שיוקם ברחוב בילויה מעוז בשכונת כוכב הצפון, במקום בניין מרפאות בן שתיים עד שלוש קומות שתוכנן במקום.

 

תושבי השכונה התארגנו נגד התוכנית, בטענה כי בנייני מגורים נוספים יגדילו את הצפיפות בשכונה. עוד טוענים התושבים כי הקרקע יועדה במקור להקמת מרכז קהילתי או מבנים ציבוריים אחרים, החיוניים לשכונה.

 

אראל מבטלת את התנגדות התושבים לתוכנית. לדבריה, העובדה שמדובר בתוכנית מגורים משותפים עונה על הקריטריון של ייעוד ציבורי ובכוונת אגף התכנון לתמוך בתוכנית לכשזו תעלה לאישור בעוד מספר שבועות.

 

הפרויקט השני, שצפוי לכלול 120 יחידות דיור, אמור לקום בדרום תל אביב, בשכונת מכבי יפו שנמצאת בעצמה בהקמה דרומית לפארק החורשות. אראל ציינה כי העירייה עשוייה להקים את הפרויקט בעצמה או להתקשר לצורך הקמתו עם חברות נדל"ן.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x