כך הסתירה הלמ"ס את העלייה האמיתית במחירי הדירות
השוואה של גובה מדד מחירי הדירות שפורסם אמש, לזה שפורסם בחודש שעבר מצביעה על התייקרות של 0.95% במחיר. ההסבר לכך הוא תיקונים במדד על שיעור ההתייקרות בחודשים מוקדמים יותר – שעליהם הלמ"ס לא מדווחת לציבור
פרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) אתמול (ד') לפיו חלה בחודשים אוגוסט-ספטמבר עלייה ברמה חודשית של 0.4% במחירי הדירות, מציגה תמונה חלקית של ההתייקרות האמיתית שעליה מצביע המדד, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". בפועל, השוואת גובה המדד הנוכחי, העומד על 416.5 נקודות מדד, לזה שפורסם לפני חודש בדיוק – 412.6, מעלה כי חלה עלייה בשיעור של 0.95% במחירי הדירות.
- מדד מחירי הדירות עלה ב-0.9% - ולא ב-0.4% כפי שפרסמה הלמ"ס
- המדינה מאפשרת לקבלנים להימנע מהורדת מחירי הדיור
- מפת הביקושים משתנה: רוכשי הדירות נוטשים את המרכז לפריפריה
כלומר בין דיווח הלמ"ס על ההתייקרות, ובין ההתייקרות שעליה מצביע המדד המבוצע על ידה, קיים פער של 0.55 נקודות אחוז. הסיבה לפער המשמעותי היא תיקונים שמבצעת הלמ"ס בנתוני עליית המחיר של החודשים שקדמו לזה הנוכחי – שבהן אינה מעדכנת את הציבור ואשר אינם מופיעים בהודעותיה לתקשורת.
כך, במסגרת הלוח העדכני של המדד שפורסם אתמול, מצוין כי שיעור ההתייקרות החודשי של הדירות במהלך יולי-אוגוסט עמד על 0.6%. מדובר בשיעור התייקרות גבוה פי שלושה מזה שפרסמה הלמ"ס לפני כחודש – אז צויין כי שיעור ההתייקרות בחודשים אלה עמד על 0.2% בלבד. תיקון נוסף נעשה לגבי שיעור ההתייקרות בחודשים יוני-יולי, מ-0.6% על פי הלוח שפורסם לפני חודש, ל-0.7%.
יש לציין כי בהודעותיה לעיתונות מקפידה הלמ"ס לציין כי נתון ההתייקרות שאותו היא מפרסמת הינו ארעי, וזאת מאחר שקיימות עסקאות שטרם דווחו לה ולכן לא ניתן לכלול אותן במדד. ואולם כאשר אכן מתרחשים תיקונים שכאלה, אשר לעתים מגיעים לכדי חצי נקודת אחוז ומעלה לעומת הדיווח המקורי, לא טורחת הלמ"ס לעדכן זאת באף אחד מפרסומיה.
דוגמה קיצונית לכך אירעה בעת פרסום מדד מחירי הדירות לחודשים פברואר-מרץ 2017, אשר פורסם בחודש מאי. על פי הפרסום המקורי, חלה באותם חודשים ירידה בשיעור של 0.5% במחירי הדירות. לאחר תקופה כה ממושכת של עליות מחירים, מדובר היה כמובן בנתון שעורר התרגשות רבה הן במהדורות החדשות, הן במשרדי האוצר והשיכון, והן בקרב ציבור רוכשי הדירות. אלא שחודש מאוחר יותר, תוקן הנתון לגבי אותה התקופה כך שהצביע על עליית מחירים דווקא, בשיעור של 0.4%, ולאחר חודש חל עדכון נוסף לשיעור התייקרות של 0.5% - שהיה גם הנתון הסופי.
בסך הכל מדובר היה בשינוי של נקודת אחוז שלמה, ממצג ראשוני של ירידת מחירי הדירות ב-0.5% לנתון סופי אודות עלייה ב-0.5%, מבלי שאיש בלמ"ס הוציא על כך באופן רשמי תיקון או הבהרה. ואכן השינוי הדרמטי שמשמעותו עלייה נוספת בשיער של אחוז במחירי הדירות, לא פורסם באף אחד מאמצעי התקשורת, שלא כמו הפרסום המקורי והשגוי, שפתח עם פרסומו את מהדורות החדשות.
בלמ"ס מודעים היטב לבעייתיות שבהתנהלות זו. במסיבת עיתונאים שנערכה במשרדי הלמ"ס בירושלים לפני שבועיים, אף נשאל הסטטיסטיקן הלאומי דני פפרמן בנושא. בתגובה השיבו בכירי למ"ס האחראים על הכנת המדד כי ישקלו בחיוב פרסום התיקונים לגבי התייקרויות החודשים הקודמים, שיצורף לפרסום המדד החודשי. אולם למרות דברים אלה – גם אתמול העדיפו בלמ"ס להסתיר את העדכונים – המצביעים כאמור על התייקרות בשיעור של קרוב לאחוז.
מהלמ"ס נמסר בתגובה כי "הטענה שהלמ"ס מסתירה מידע אינה נכונה משום שהוא מפורט ומפורסם בהודעה לתקשורת. באותה הודעה מצוין במפורש ש'הנתון אינו סופי מאחר שקיימות עסקאות נוספות שבוצעו בתקופה זו וטרם דווחו'. הלמ"ס פועלת בשקיפות ובהתאם לסטנדרטים מקצועיים אשר מנחים את עבודתה. צר לנו על הניסיון להכפיש את הלמ"ס ואת תדמיתה בשביל ליצור כותרות".