קק"ל הודיעה למדינה: מבטלים את ההסכם לניהול משותף של קרקעות
ברקע: המאבק על החוק למיסוי רווחי הקרן; אדמות קק"ל מהוות כ-13% מקרקעות המדינה - והצעד שאותו נקטה הקרן עשוי לפי הערכות לגרום לקשיים חמורים בניהול ותכנון הקרקע
המאבק בין קק"ל למדינה מגיע לשיא. מנכ"ל הקרן, אמנון בן עמי, שלח היום מכתב חריף למנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), עדיאל שמרון, ובו הודיע על ביטול יפויי כוח והרשאות שיש לרמ"י לניהול קרקעות הקרן, וזאת לנוכח "הפרות חוזרות ונמשכות של ממשלת ישראל".
- ועדת הכנסת החליטה לאחר עימות קשה: יימשך קידום חוק מיסוי רווחי קק"ל
- האוצר על קק"ל: "שישלמו מסים מכאן ולנצח"
- התנגדות בקק"ל להסכם הפשרה עם האוצר
על פי האמנה בין קק"ל לממשלה, שנחתמה ב-1961 ואח"כ שוב ב-2015, רמ"י משמשת נאמן לקרקעות הקרן, ומנהלת אותן. במכתב, בן עמי חוזר בו למעשה מההסכמות באמנה.
המשבר החל לאחר שקק"ל הסכימה להעביר רק מיליארד שקל לקופת המדינה, בעוד במשרד האוצר טענו כי היתה הסכמה להעברת 2 מיליארד שקל. בתגובה, האוצר החל לדון בהצעת החוק למיסוי רווחי קק"ל.
גורמים ברמ"י מציינים כי היפרדות של קק"ל מרמ"י עלולה לגרום לקשיים חמורים בניהול ותכנון הקרקע. אדמות קק"ל מהוות כ-13% מקרקעות המדינה. תוכניות בנייה רבות, למגורים אך גם בייעודים אחרים, מקודמות על קרקע משותפת - בבעלות המדינה וקק"ל. כיום אין מחלוקות משום שזורע אחת מקדמת ומנהל את התכנון והשיווק של הקרקעות. הפרדה לשתי זרועות תוביל באופן טבעי למחלוקות שעלולות לעכב למשך שנים ארוכות את התכנון ושיווק הקרקעות.
עם זאת אותם גורמים מדגישים כי לא הופתעו מהצעד של קק"ל, והעריכו כי לא יהיו לו רגליים, לפחות לא בטווח הזמן הקרוב. לדברי אותם גורמים, רמ"י מנהלת את קרקעות המדינה, ובהן קרקעות קק"ל, מתוקף חוק יסוד: "מקרקעי ישראל", שהסעיף הראשון בו קובע כי קרקעות הקרן הן "מקרקעי ישראל". בנוסף, חוק רשות מקרקעי ישראל, קובע כי הרשות תנהל את מקרקעי ישראל, ובהם קרקעות קק"ל. כלומר, רק שינוי חקיקה יכול לאפשר לקק"ל לנהל את קרקעותיה בלי רמ"י.