פגישה מכרעת: חברי קבוצת הרכישה "יונייטד שרונה" יחליטו האם לסגור את הפרויקט
חברי קבוצת הרכישה של מוטי פלד שנקלעה לקשיים צפויים להיפגש ביום חמישי הקרוב ולהכריע בין הצעות לסיוע במימון הפרויקט לבין סגירתו ונשיאה בהפסדים
ביום חמישי הקרוב צפויים להיפגש חברי קבוצת הרכישה "יונייטד שרונה" של מוטי פלד שנקלעה לקשיים, ולהכריע בין הצעות לסיוע במימון הפרויקט לבין סגירתו ונשיאה בהפסדים, ע"י חילוט הערבות לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שמוערכת בכ-120 מיליון שקל. בתוספת עלות השיווק וההוצאות, יהיה מדובר בהפסד כולל של כ-200 מיליון שקל לקבוצת הרכישה.
- אמזון תפתח את יכולות אלקסה ממגדל שרונה
- למרות ההתחייבות: גלובוס מקס לא תידרש לפתוח בית קולנוע במתחם "עזריאלי שרונה"
- מתחם שרונה ממשיך לדעוך: איבד כ-10% מערכו מאז הוקם לפני שלוש וחצי שנים
לפני שנה וחצי, זכתה קבוצת רכישה שארגנה חברת מנהל מגורים של מוטי פלד במכרז של רמ"י לקרקע של רשות השידור בשרונה, תמורת מחיר חסר תקדים של 1.06 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ).
בימים שלאחר הזכייה, טענו רבים בענף הנדל"ן שאין היתכנות כלכלית בשווי קרקע כה גבוה. כאשר יש בפרויקט 350 דירות ושטחי מסחר - רכיב הקרקע לפני ביצוע וכלל העלויות יגיעו למספרים לא כלכלים.
פינוי רשות השידור התעכב בעקבות חילוקי דעות, ורק ב-17 לחודש התקבלה הדרישה לתשלום מלוא סכום עלות הקרקע תוך 30 יום - כאשר במידה שלא יבוצע התשלום, ישנו חילוט לקרקע שמגיע עד 15% משוויה. כך הפכה בעיית המימון של הקבוצה לכזו שעשויה להוביל להפסדים ולא לקבלת דירות בעוד כמה שנים.
בעיית המימון והפתרונות המוצעים - אמפא או ילין לפידות?
מקורבים לקבוצה טוענים שבעיית המימון נוצרה נוכח 20 חברי קבוצת הרכישה שלא שילמו את חלקם, שמוערך בכ-2.5 מיליון שקל לכל אחד. מדובר ברוכשים מדור א' (אלו שלוקחים חלק בקבוצה עוד לפני הזכייה במכרז), כאשר דור ב' נכנס לקבוצה לאחר הזכייה ורובם עם רכיב קרקע באומדן סופי.
הקרנות אמפא וילין לפידות הציעו פתרונות מימון, כאשר אמפא בהצעתה תחליף את חברת הניהול באופן מלא. כמו כן, יש מספר חברים שמעוניינים לבטל את הזכייה במכרז ולשאת בהפסד של 150-200 מיליון שקל, שמהווה כ-15% משווי הדירה לחברים מדור א'. זאת כפתרון עם הנזק הפחות ביותר לדעתם, נוכח אי היתכנות כלכלית בפרויקט. לטענתם, הנזק הצפוי הוא 700 מיליון שקל, לאחר אי הצלחה בהחזר מימון הביניים של אמפא או ילין לפידות וכן תשלום מס הרכישה בפרויקט שלא יוחזר ועומד על כ-200 מיליון שקל.
בפגישה האחרונה של חברי הקבוצה, שהתקיימה לפני שלושה שבועות באוניברסיטת ת"א, אושרה הצעת הלוואת הגישור של קרן ילין לפידות ברוב של 120 חברי הקבוצה מול 90 חברים מתנגדים. ההצעה של ילין לפידות היא הלוואת גישור של 100 מיליון שקל בריבית של 8.4% שמשולמת מראש (8.4 מיליון שקל).
ילין לפידות איפשרו להעמיד עד 400 מיליון שקל, אך חברי הקבוצה ידונו על הלוואת גישור של 100 מיליון שקל. על פי המתווה, הוצע על ידי פלד למכור את דירות 20 המפרים בקבוצת הרכישה, ומכירת הדירות תממן את עלות הריבית של לפידות.
הצעה נוספת שמנסה לחלץ את הפרויקט עלתה היום (ב') ע"י חברת אמפא. בהצעתם העמדה של 100 מיליון שקל מימון, וכן גבייה של 35 מיליון שקל על ניהול הפרויקט בכל שלל ההיבטים ו-4% הכנסות מכל מכירה של דירה בפרויקט.
מימון זה יקר משמעותית מהלוואת הגישור של ילין לפידות. בקרן ילין לפידות ישנם שישה תושבי חוץ שלא עברו הליך חיתום ואישור מתן המימון ונשקלת בקבוצה לקיחת הלוואה נוספת עבורם.
השלמת ההתקשרות עם אמפא תלויה בשלושה תנאים; הגעה להסכם מפורט, סופי ומחייב בין אמפא לבין הקבוצה; אישורו של הגורם המממן להתקשרות והסדרת המסמכים מול הגורם המממן, וכן התאמת מסמכי המימון, בהתאם לאמור ואישור האסיפה הכללית של הקבוצה.
הקבוצה שמתנגדת לסיוע במימון טוענת כי מוטי פלד אינו נוכל, אך קצת "משיחי", וכאמור אין כל היתכנות כלכלית בפרויקט עם שווי קרקע כה גבוה ועלויות גבוהות כמו מס הרכישה, כך שבמידה שיתקבל מימון לבסוף זה לא באמת יעזור ואותו גורם מממן יקבל פשוט את הקרקע.
חברת מנהל מגורים מסרה: ״מארגנת הקבוצה, 'מנהל מגורים ישראל׳ תפעל ככל שידרש לטובת חברי הקבוצה בכדי להביא למימוש הקרקע והשלמת הפרויקט. באסיפת הרוכשים הקרובה יבחנו מספר אפשרויות, בהן החלפת חברת הניהול, האמונה על ניהול המימוני וההנדסי של הפרויקט״.