משפחת מזרח: "יש לנו הכל - ילדים, בית ואוטו, אבל אנחנו חיים בשביל המשכנתא"
אייל (31), מורן (30), נועם (שנתיים וחצי) ומאיה (10 חודשים); ב־2010: נשואים טריים, מורן סייעת בגן ילדים ואייל חשמלאי רכב. גרו ב"שכירות מוזלת" אצל ההורים של אייל ברחובות; ב־2017: גרים בדירה בבעלותם בפתח תקווה
תזכורת מהמפגש הקודם ב־2010: המשימה של אייל ומורן ב־2010 נראתה בלתי אפשרית: לחסוך 7,000 שקל בחודש כדי להגיע להון עצמי של כ־250 אלף שקל בתוך שלוש שנים. "ראיתי בפתח תקווה דירת ארבעה חדרים של 70 מ"ר בלי מעלית ב־860 אלף שקל, ובבנק אמרו שזה ההון שאני צריך", סיפר אייל. "אנחנו גרים אצל ההורים שלי וחיים מ־2,000 שקל בחודש. יש שכונות שאולי אפשר לקנות בהן דירה, אבל לא אגדל שם ילדים. רק שב־9,000 שקל לחודש אני לא יכול לקנות דירה, שכבר עכשיו עולה מיליון שקל".
מה השתנה מאז? "נולדו לנו שתי בנות ולפני חמש שנים קנינו דירת שלושה חדרים ב־970 אלף שקל בקריית אלון בפתח תקווה. זה לא המקום האידיאלי, זו שכונת מצוקה. הלוואי שהיינו יכולים לגור במקום אחר".
חושבים לעבור? "אנחנו מאמינים שהדירה עולה היום 1.1 מיליון שקל, אבל לא נוכל לקחת משכנתא לבית גדול יותר. אין לנו כסף, וממילא גם לא ייתנו לנו".
איך רכשתם את הדירה? "גייסנו 400 אלף שקל מההורים, והשאר במשכנתא".
מסתדרים עם המשכנתא? "אנחנו מכניסים יחד 11 אלף שקל, וההחזר החודשי הוא 2,800 שקל. היו חודשים שבהם לא עמדנו בתשלום. זה לא נעים כי הבנק מתקשר או שולח מכתבים, ופנינו לעזרת ההורים והחברים, וזה לא שאנחנו מתפרעים, יש לנו הוצאות רגילות: מחזיקים רכב שלקחנו בהלוואה בהחזר של 750 שקל בחודש, חיתולים ומטרנה, חשמל ומים, והכסף נגמר. אנחנו לא יוצאים לסופי שבוע, רק לפעמים סרט. יש לנו הכל ואין כלום. יש ילדים, בית ואוטו אבל אנחנו לא חיים כמו שצריך. חיים בשביל המשכנתא, רק עבודה ועבודה".
רואים אור בקצה המנהרה? "מקווים שבשנה הבאה יהיה יותר טוב. הגדולה תעבור לגן עירייה ונשלם פחות מאשר לפעוטון. זה יפנה לנו 800 שקל בחודש, ואולי סוף סוף יישאר לנו משהו ב־10 בחודש".
טיפ לזוגות צעירים? "אל תתייאשו. אפשר לגור אצל ההורים ולחסוך, לא מומלץ לשכור בית כי זה לא כלכלי".