בלעדי לכלכליסט
למכירה: דירת 4 חדרים, מעלית, חניה ומתקן לקידוח נפט
חברת האנרגיה גלוב אקספלוריישן גילתה בוקר אחד שעל שטח קידוח נפט שלה בניר צבי תקים חברת "דירה להשכיר" לא פחות מ־11 אלף דירות. תקלה? בחברת הדיור הממשלתית לא מתרגשים, ומסבירים שהאכלוס מתוכנן לסוף תקופת הקידוח
אתר קידוח נפט אינו מחזה מקובל בגינה ציבורית, אך זה מה שעלולים לראות לנגד עיניהם בעוד כמה שנים אלפי תושבים בשכונת ענק חדשה שהחברה הממשלתית דירה להשכיר מתכננת להקים על אדמות מושב ניר צבי שיסופחו ללוד.
- דירה להשכיר ורשות מקרקעי ישראל פרסמו מכרזים ל-561 יחידות דיור
- אשטרום זכתה במכרז של "דירה להשכיר" להקמת 450 יח"ד בירושלים
- הנאה הדירה בעיניך? הצצה לפרויקט השכרה לטווח ארוך ברמת השרון
על פי התנגדות לתוכנית הבנייה שהגישה שותפות גלוב אקספלוריישן, באמצעות משרד עורכי הדין כהן וילצ'יק ושות', מאז 2009 יש לה רישיון לחיפוש נפט בקרקע שנמצאת בתוך השכונה המתוכננת, ומאז 2010 היא מחזיקה בהיתר קידוח. השותפות גורסת כי יש במקום פוטנציאל להפקת 30 מיליון חביות נפט בשווי מוערך של 9 מיליארד שקל. על פי מסמכים המצורפים לתוכנית הבנייה, הדבר היה ידוע למתכננים, אך הם הניחו כי הרישיון לקידוח נפט יפוג ולא יחודש. אלא שמשרד האנרגיה האריך את רישיון החיפוש של גלוב אקספלוריישן עד 2020.
ממשיכים לקדוח
תוכנית הבנייה על אדמות ניר צבי היא מהתוכניות החשובות שמקדמת דירה להשכיר. מדובר בשכונת ענק בלב המדינה, שצפויה לכלול 11 אלף דירות, רובן מיועדות למכירה והיתר להשכרה. כמו כן תוכנית ניר צבי היא נדבך עיקרי בהסכם הגג בין המדינה לעיריית לוד, הכולל השקעה של כ־7 מיליארד שקל בעיר ובניית 17 אלף דירות חדשות, שרובן בשטח שהיום שייך למושב ניר צבי. תוכנית הבנייה כבר אושרה והופקדה להתנגדויות הציבור, השלב האחרון לפני מתן תוקף סופי.
במאי 2016 נערכה פגישה בין אנשי דירה להשכיר ליוסי וירצבורג, הממונה על הנפט במשרד האנרגיה. במסמכי התוכנית טוענת דירה להשכיר כי בפגישה זו נאמר לה כי תוקף רישיון חיפוש הנפט יפוג בתוך חמישה חודשים, כלומר באוקטובר 2016. אלא שיום לפני שהרישיון פג, הגישה גלוב אקספלוריישן בקשה להארכתו, ומשרד האנרגיה אישר אותה. גורמים במשרד האנרגיה טוענים כי באותה פגישה עם אנשי דירה להשכיר הובהר להם כי סביר שתינתן ארכה לרישיון חיפוש הנפט.
זכויות הקידוח בניר צבי, בבאר המכונה אופק 2, מוחזקות בידי שלוש חברות. רישיונות הקידוח המקוריים נרכשו ב־2009 על ידי גלוב אקספלוריישן, שבבעלות הגיאולוג ברוך דרין, צביקה ברודצקי ומשפחת שטרנברג. ב־2013 רכשה קפיטל פוינט של שיר רויכמן ופרופ’ יהודה כהנא 7.5% מזכויות הקידוח, ובאוגסט 2016 סעיד סרסור, איש עסקים ישראלי החי בלונדון, רכש באמצעותSOA Energy Israel שבבעלותו 70% מהזכויות.
גלוב אקספלוריישן, כחברה ציבורית, מדווחת לבורסה על כל התפתחות. ב־2013 דיווחה השותפות כי הפסיקה את פעילות הקידוח בניר צבי משום שקופת המזומנים שלה הידלדלה. ב־13 באוקטובר 2016, יום לפני פקיעת הרישיון, דיווחה כי הגישה בקשה להארכת הרישיון, וביוני 2017 הממונה על הנפט במשרד האנרגיה אישר את הארכת הרישיון, כשכבר היה ידוע כי על אותו שטח מתוכננת הקמת שכונה. כל זה לא הפריע לדירה להשכיר לקדם את תוכנית הבנייה הענקית במקום.
פיצויים גבוהים
ב־9 באוקטובר 2016, ארבעה ימים לפני שגלוב אקספלוריישן הגישה בקשה לחידוש הרישיון, התקיים בוותמ"ל דיון על התוכנית. בוועדה זו אין נציגים ממשרד האנרגיה, ונראה שהיא הסתמכה על נתונים שמסרה לה דירה להשכיר. בחוות הדעת של מתכננת הוועדה דקלה פרסיקו, שנכתבה ב־24 בינואר 2017, נכתב תחת הסעיף "מפגעים אפשריים": "שני קידוחי נפט שהסתיים רישיונם, המגבלות שנוצרות מתשתיות אלו נלקחו בחשבון בתכנון המוצע". בהמשך כתבה: "בתחום התוכנית אתר קדוח לחיפושי נפט. הקידוח אינו פעיל כיום ואין צפי להארכת החיפושים. על פי הנחיות משרד התשתיות, עם פינוי המתקן האתר יטופל באופן שלא ישאיר זיהום בשטח". על האפשרות כי למרות כל הארכות יתגלה במקום נפט כתבה פרסיקו: "במקרה שיוקם מתקן הפקה הוא יידרש לבחינה סביבתית מפורטת".
גלוב אקספלוריישן דורשת כעת כי השטח ייגרע מהתוכנית או שיתאפשר לה להמשיך בקידוחים גם לאחר שתיבנה השכונה. לטענת החברה, יש בעולם יישובים שבהם נערכים חיפושי נפט. עם זאת, לא ברור מהם ההשלכות של פעילות כזאת על איכות חיי התושבים. השותפות מסבירה כי שטח קידוח הנפט ממוקם בקצה הצפוני של התוכנית, וכי הפתרון הנכון ביותר הוא לגרוע את השטח מהתוכנית. אלא שעל אותו שטח מתוכננים מוסדות ציבור, בנייני מגורים ושטחים ציבוריים. עוד טוענת החברה בכתב ההתנגדות כי פינוי השטח והחזרתו למצבו הקודם יעלה לה מיליוני שקלים, ויש הסבורים כי היא כבר מניחה את התשתית לדרישת פיצויים למקרה שיוחלט לבטל לה את רישיון הקידוח. לטענתה, מאז 2010 היא השקיעה בקידוחי הניסיון 26 מיליון דולר.
מדירה להשכיר נמסר: "הסכם הגג לעיר לוד וסביבותיה, המקודם על ידי משרד השיכון ודירה להשכיר, עתיד להצעיד את העיר קדימה ולהפוך את לוד לאלטרנטיבה מושכת לאוכלוסיות חדשות וזוגות צעירים. התוכנית נותנת מענה לפיתוח אזורי תעסוקה חדשים יחד עם קידום תשתיות חברתיות ופיזיות מתקדמות. במהלך התכנון נעשתה בדיקה מול גורמי המקצוע במשרד האנרגיה, ובמסגרתה נמסר לנו כי הרישיון לקידוח נפט של החברה האמורה, מסתיים באוקטובר 2016 ועד כה לא נעשה ברישיון זה שימוש.
בכל מקרה, גם אם הוארך רישיון הקידוח, אכלוס הפרויקט מתוכנן לתום מועד הקידוח. כמו כן, בתכנית ישנה התייחסות לאפשרות של מציאת נפט בלוד והיא אף קובעת הנחיות למקרה זה".